Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byDrusilla McLaughlin Modified over 9 years ago

1
Tool Bag Formulas, equations, Vocabulary, etc. Here’s How…Notes & Examples Title: Name Date Period 6-5: Percent Increase and Decrease Example #1 Percent ChangePercent change = ObjectiveTo find the percent increase and decrease. From 36 kids to 45 kids is a 25% increase. amount of change original amount There are 36 kids on the first day of basketball tryouts. The next day, there are 45 kids. What is the percent change? Percent change = amount of change original amount = 45-36 36 9 = = 0.25 = 25%

2
Tool Bag Formulas, equations, Vocabulary, etc. Here’s How…Notes & Examples Title: Name Date Period 6-5: Percent Increase and Decrease Example #2 From 55 Skittles to 44 Skittles is a 20% decrease. You have 55 Skittles and you eat some so you have 44 left. What is the percent change? Percent change = amount of change original amount = 55-44 55 11 55 = = 0.2 = 20% You Try 1) You have 16 pennies and drop some. You notice you only have 12 pennies left. What is the percent change? 2) You are collecting aluminum cans. You start with 45 and end up with 54. What is the percent change?

3
Tool Bag Formulas, equations, Vocabulary, etc. Here’s How…Notes & Examples Title: Name Date Period 6-5: Percent Increase and Decrease Discount the difference between the regular price and sale price. Mark-Up the difference between the whole sale price and the retail price. Example #3 Movie tickets cost $12. Children 12 and under get a 15% discount. How much is a child ticket? Method 1 – Multiply & Subtract (12) (0.15) =1.80Find 15% of $12. 12 - 1.80 =10.20Subtract $1.80 from $12 Method 2 – Subtract & Multiply 100% - 15% =85%Find the percent students pay 12 (0.85) =10.20Find 85% of $12 You Try You go to the Apple store to buy a new iPhone that costs $450. You have a special offer coupon that gives you 20% off. How much do you pay?

4
Tool Bag Formulas, equations, Vocabulary, etc. Here’s How…Notes & Examples Title: Name Date Period 6-5: Percent Increase and Decrease Example #4 A street vendor buys 49er jerseys at a wholesale price of $96. The retail price is marked up by 75%. What is the selling price? Method 1 – Multiply & Add (96) (0.75) =72Find 75% of $96. 96 + 72 =168Add $72 to $96 Method 2 – Add & Multiply 100% + 75% =175%Find the total percent of the price 96 (1.75) =168Find 175% of $96 You Try What is the retail price on computer whose wholesale price is $650 and is marked up 30%?

Similar presentations

© 2024 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google