Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published bySophie Summers Modified over 2 years ago

1
MTH 10905 Algebra SOLVING APPLICATION PROBLEMS CHAPTER 3 SECTION 2

2
Use the Problem Solving Procedure To solve application problems you must answer the question asked. We often translate into mathematically terms without realizing it. For example: You need three cups of milk for a recipe. Your measuring cup holds 2 cups. You reason that you will need one additional cup. Let x = additional cups needed 2 cups + additional = total 2 + x = 3 Solve x = 3 – 2 x = 1we will need one additional cup.

3
Use the Problem Solving Procedure Five-step problem solving procedure: 1.Understand the Problem – Identify the quantity or quantities you are being asked to find. 2.Translate the problem into mathematical language (express the problem as an equation). 1. Choose a variable to represent one quantity, write down exactly what it represents. 2. Using this information write the equation that represents the application. 3.Carry out the mathematical calculations (solve the equation). 4.Check the answer (using the original application). 5.Answer the question asked.

4
Setup and Solve Number Application Problems Exp: Four subtracted from three times a number is 11. Find the number. 1. What are we asked to do? 2. Translate the problem. 3. Write the equation. 4. Solve: 5. Check:3x – 4 = 11 3(5) – 4 = 11 15 – 4 = 11 11 = 11 1. Find an unknown number 2. Let x = the unknown number. 3. 3x – 4 = 11 4. 3x – 4 = 11 3x – 4 + 4 = 11 + 4 3x = 15 x = 15/3 = 5 The number is 5

5
Setup and Solve Number Application Problems Exp:The difference of two numbers is 16. Find the two numbers if the larger number is 2 less than the 4 times the smaller. Let x = smaller number 4x – 2 = larger number (4x – 2) – x = 16Check: 4x – 2 – x = 16 4x – 2 – x = 16(4)(6) – 2 – 6 = 16 3x – 2 = 16 24 – 2 – 6 = 16 3x = 18 22 – 6 = 16 x = 18/2 = 6 22 = 22 x = 6 smaller number 4x – 2= (4)(6) – 2 = 22 larger number

6
Setup and Solve Number Application Problems Exp: Carol is older than Liz. Carol is four years older than 3 times Liz’s age. The difference between Carol’s and Liz’s age is 10 years. Determine Liz’s age. Let x = Liz’s age 3x + 4 = Carol’s age (3x + 4) – x = 10 3x + 4 – x = 10 2x + 4 = 10 2x = 6 x = 6/2 = 3 Liz is 3 years old and Carol is 3(3) + 4 = 9 + 4 = 13 years old

7
Setup and Solve Number Application Problems Exp: A company presently has a cash reserve of $30,000. It plans to add $2,500 a month to the reserve until the reserve reaches $55,000. How long will it take the company to reach its goal? Let x = # of months 2,500x = amount for x months 30,000 + 2,500x = 55,000 2,500x = 55,000 – 30,000 2,500x = 25,000 x = 25,000/2,500 = 10 It will take the company 10 months to reach its goal.

8
Setup and Solve Application Problems involving Money Exp: A truck rental cost $42 a day plus 24 cents a mile. If the total cost for 1 day rental is $63.60 how many miles were driven? Let x = number of miles 0.24x = cost for x miles 42 + 0.24x = 63.60 0.24x = 63.60 – 42 0.24x = 21.60 x = 21.60/0.24 = 90 The mileage driven was 90.

9
Setup and Solve Application Problems involving Money Exp:The cost of having a load of rubbish picked up by Waste Management is $49 plus 30 cents per pound of rubbish. The cost of having rubbish picked up by Sun City Disposal is $89 plus 10 cents per pound of rubbish. How many pounds of rubbish would need to be picked up to make the cost of both pickups the same? 49 + 0.30x = Waste Management – Less than 200 lbs pick this one 89 + 0.10x = Sun City Disposal – More than 200 lbs pick this one 49 + 0.30x = 89 + 0.10x 0.30x – 0.10x = 89 – 49 0.20x = 40 x = 200 You would need to have 200 lbs of rubbish removed to have equal cost.

10
Setup and Solve Applications Concerning Percents Exp:The cost a meal and a 7% tax is $16.26. Find the cost of the meal before tax. x = cost of meal before tax 0.07x = tax on meal x + 0.07x = 16.26 1.07x = 16.26 x = 15.20 The cost of the meal before tax was $15.20.

11
Setup and Solve Applications Concerning Percents Exp:The number of people who signed up for the company picnic this year is 10% greater than the number who signed up for the last year’s picnic. If 253 people signed up for this year’s picnic, find the number of people who signed up for last years picnic. x = number who signed up last year 0.10x = amount of increase x + 0.10x = 253 1.10x = 253 x = 230 The number of people who signed up for last years picnic was 230.

12
Setup and Solve Applications Concerning Percents Exp:The salary plan is $30,000 a year plus 6% commission of sales. A second plan is $40,000 a year plus 4% commission of sales. At what sales will the two plans give the same salary. Let x = amount of sales 30,000 + 0.06x = first plan – Take this job if more than $500,000 40,000 + 0.04x = second plan – Take this job if less than $500,000 30,000 + 0.06x = 40,000 + 0.04x 0.06x – 0.04x = 40,000 – 30,000 0.02x = 10,000 x = 500,000 You need to sale $500,000 in order for the plans to be equal.

13
HOMEWORK 3.2 Page 201 - 202 #5, 7, 11, 13, 15

Similar presentations

OK

HAWKES LEARNING SYSTEMS math courseware specialists Copyright © 2011 Hawkes Learning Systems. All rights reserved. Hawkes Learning Systems: Introductory.

HAWKES LEARNING SYSTEMS math courseware specialists Copyright © 2011 Hawkes Learning Systems. All rights reserved. Hawkes Learning Systems: Introductory.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on flash animation tutorial Ppt on mass media in education Ppt on margin trading Ppt on gujarati culture india Ppt on atrial septal defect in infants Ppt on save environment essay Ppt on open source technology Ppt on sustainable development for class 8 Ppt on miniature circuit breaker Ppt on ready to serve beverages and more locations