Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byLeonard Wiggins Modified over 3 years ago

1
www.visuallessons.com Year 6: Using and Applying Maths One Step Word ProblemsIntroduction to Algebra Two Step Word ProblemsI’m thinking of a number Word Problems with a CalculatorFunction Machines Spelling DilemmaWhat are the Shapes Worth? January SalesNosy Neighbours Football League TablesBank Statement Sports Day ResultsReal Life: Bureau de Change & Petrol Station Previous Slide Next Slide Back to Contents (this slide) Action Button (click when it flashes) Reveal the answer on screen! Launch calculator in new window (needs CD)

2
www.visuallessons.com One Step Problems A class contains 25 children. How many children are there in 7 classes? How many 35p pencils can you buy for £2? Kim earns £15 each day. How long will it take her to save up £100? 25 children x 7 classes = 175 children £2.00 ÷ 35p = 5 (25p left) A film lasts for one hour and 37 minutes. How many minutes is this? 60 minutes + 37 minutes = 97 minutes £100 ÷ 15 = 7 weeks (£5 left over)

3
www.visuallessons.com One Step Problems A square has a perimeter of 20cm. What is the length of each side? The train leaves at 9:30 and arrives at 11:06. How long has the journey lasted? For two league games in August, Burney has 7,273 and 8,934 watching. How many people watched both games in total? 20 ÷ 4 = 5cm 1 hour 36 mins George is a plumber. Taps cost £6.50. How many taps can George buy with £30? £30 ÷ £6.50 = 4 taps (£4 left over) 7,273 + 8,934 = 16,207 people.

4
www.visuallessons.com One Step Problems James has a piece of rope 4 metres long. He cuts off 65cm. How much rope is left? Adam has £15. He spends £3.85 on a CD, and £5.50 on a t-shirt. How much money has he got left? Petrol costs £1.15 a litre. How much will 15 litres cost? £15 - £3.85 – £5.50 = £5.65 It costs 7p a minute to make a call. How much will a 42 minute call cost? 42 minutes x 7p = £2.94 £1.15 x 15 = £17.25 4 metres (400cm) – 65cm = 335cm

5
www.visuallessons.com Two Step Problems A laptop costs £450. In a sale there is 10% off. How much is the laptop in the sale? Jerry collects toy cars. He had 74 but gave 36 to Harry and lost another 12 of them. How many toy cars has he got now? There are 31 days in March, May and July. There are 30 days in April and June. How many days are there in these 5 months altogether? 10% of £450 = £45. £450 - £45 = £405 74 – 36 – 12 = 26 toy cars (31 x 3) + 30 + 30 = 153 days

6
www.visuallessons.com Two Step Problems Jason earns £4 a day for his paper round, and £3 a day for delivering leaflets. How much has he earned after 4 days? Sarah gets £2.50 pocket money every week. She saves up for 4 weeks, and gets another £20 for Christmas. How much money has she got altogether? In a theme park, an adult ticket costs £7 and a children’s ticket costs £5. How much will it cost for 3 adults and 4 children? (£4 x 4) + (£3 x 4) = £28 (£7 x 3) + (£5 x 4) = £41 (£2.50 x 4) + £20 = £30

7
www.visuallessons.com Two Step Problems The RSPCA says it costs £3 per day to keep a cat and £5 per day to keep a dog. Today there are 11 cats and 8 dogs. How much will this cost? Chester is 32 miles away from Manchester. Llandudno is 51 miles from Chester. How far is Llandudno from Manchester? Ben has 101 sweets. He gives 15 to Mike, and another 19 to Chloe. How many sweets has he got left? (11 x £3) + (8 x £5) = £73. 101 – 15 - 19 = 67 sweets 32 miles + 51 miles = 83 miles.

8
www.visuallessons.com Word Problems Using a Calculator The Dodgems costs £2.80 a ride. How much will it cost 9 people to have a go? £2.80 x 9 = £25.20 During the day the temperature was 14.4°. Overnight the temperature dropped by 17.5°. What was the overnight temperature? 14.4° - 17.5° = -3.1°

9
www.visuallessons.com Word Problems Using a Calculator A book has 324 pages. Vicky is one third of the way through. What page is she on? 324 ÷ 3 = Page 108 In a shop beans cost 32p, but there is a ‘Buy One Get One Half Price’ offer. Mr. Jones buys 4 tins. How much will they cost. 32 + 16 + 32 + 16 = 96p

10
www.visuallessons.com Word Problems Using a Calculator A car travels 45 miles every hour. How long will it take the car to travel 250 miles? 250 ÷ 45 = Just over 5 ½ hours One square metre tile costs £4.25. The kitchen is 6m². How much will it cost to tile the kitchen? £4.25 x 6 = £25.50

11
www.visuallessons.com Word Problems Using a Calculator It costs £23 to watch Charlton Athletic. In one game, 17,372 watched the match. How much money did Charlton make? £23 x 17,372 = £399,556 In a travel agent, you can buy $1.85 for every £1. How many $ can you get for £50? £50 x $1.85 = $92.50

12
www.visuallessons.com Spelling Dilemma James scores 7/10 Kyle scores 11/15 Alex scores 6/8 Gita scores 7/9 Cherie scores 4/5 7/10 = 70% 11/15 = 73.3% 6/8 = 75% 7/9 = 77.7% 4/5 = 80% First, we need to change each score to a %. Click each score to change it to a % Every week my class do a spelling test. However, different children have a different number of words for the test. How do I find out who the best speller is? Best Speller 2 nd Best Speller 3 rd Best Speller 4 th Best Speller 5 th Best Speller

13
www.visuallessons.com January Sales £12 £8 10% Off £20 £1.60 25% Off £4.50 £18 £10.80 Reveal Sale Price £7.20 £4.05 £15 £1.20 £13.50 Reveal Sale Price

14
www.visuallessons.com January Sales £90 £29 £12 30% Off £15 £9.50 50% Off £16.50 £63 £20.30 £8.40 £7.50 £8.25 £4.75 Reveal Sale Price

15
PlayedWonDrawnLostGoals For Goals Against Points Derby6411211413 Hull6402191512 Leeds7323181711 Bradford530219119 Bristol623117129 Burnley72239108 Liverpool62048126 Luton61326136 Looking at Football Results Each team gets: 3 points for a win 1 point for a draw If points are level, then it is goal difference that counts Reveal Points

16
PlayedWonDrawnLostGoals For Goals Against Points Derby6411211413 Hull6402191512 Leeds7323181711 Bradford530219119 Bristol623117129 Burnley72239108 Liverpool62048126 Luton61326136 Here are the weekend results. Can you update the league table? Bradford0-2Burnley Bristol1-1Luton Hull3-1Leeds Liverpool2-1Derby PlayedWonDrawnLostGoals For Goals Against Points Hull7502221615 Derby7412221613 Burnley8323111011 Leeds8324192011 Bristol7241181310 Bradford630319139 Liverpool730410139 Luton71427147 Show/Hide New League Table

17
Sports Day Results Here are the results of a 100m race. Can you put the results in order? NameTimePosition Joshua14.42 secs4 th Peter13.74 secs1 st Kayleigh13.9 secs2 nd Jessica15.1 secs5 th Abdul15.28 secs6 th Timmy16.24 secs8 th Sarah15.5 secs7 th Nick14.22 secs3 rd Reveal Position

18
How much is one of these items? 4 fountain pens cost £2.40 4f = £2.40 1 fountain pen costs 60p 3 clocks cost £29.97 3c = £29.97 1 clock costs £9.99 5 watches cost £54 5w = £54 7 books cost £17.50 7b = £17.50 2 laptops cost £900 2l = £900 1 watch costs £9 1 book costs £2.50 1 laptop costs £450

19
www.visuallessons.com Thinking of a number! Click on the question to reveal the answer I’m thinking of a number. I add 25 to my number and get to 170. What was my number? I’m thinking of a number. I subtract 1.5 from my number and get to 2. What was my number? I’m thinking of a number. I add 0.65 to my number and get to 3. What was my number? ? + 25 = 170 145 + 25 = 170 ? – 1.5 = 2 3.5 – 1.5 = 2 ? + 0.65 = 3 2.35 + 0.65 = 3

20
www.visuallessons.com Thinking of a number! Click on the question to reveal the answer I’m thinking of a number. I multiply my number by 7 and get to 350. What was my number? I’m thinking of a number. I divide my number by 5 and get to 25. What was my number? I’m thinking of a number. I multiply my number by 0.5 and get to 60. What was my number? ? X 7 = 350 50 x 7 = 350 ? ÷ 5 = 25 125 ÷ 5 = 25 ? X 0.5 = 60 120 x 0.5 = 60

21
www.visuallessons.com Number Machine Click on the numbers to see what number comes out. In Out X 8 5 20 ½ 7 15 40 160 4 56 120

22
www.visuallessons.com Number Machine What is the operation? In Out 2 10 5 4 8 34 19 16 28 x3 + 4

23
www.visuallessons.com Number Machine Click on the ‘out’ numbers to see what the ‘in’ numbers were. In Out -2.5 1 10.1 5.15 6.5 -5 -1.5 7.6 2.65 4 -7.5

24
www.visuallessons.com What are the shapes worth? 18 22 16 Each shape is worth a number. The numbers at the end are the totals of the rows and columns. Can you fill in the missing boxes? 192529 25 24 Click the shapes to see what they are worth. = 4 = 5 = 8

25
I look out the window every 45 minutes. I gaze out every hour I gaze out every 20 minutes It is 9:30. When is the first time that all three people will look out of the window together? It will be 12:30pm! On Church Street there are 3 houses. Each house has a nosy owner!

26
Mrs. Turner has 3 children. Georgina ChloeSimon Georgina and Chloe weigh 60kg together. Georgina and Simon weigh 75kg together. Chloe and Simon weigh 65kg together. 35kg 25kg 40kg How much does each child weigh?

27
DateWithdrawalsDepositsBalance 1 st DecOpening Balance£7 2 nd Dec£5 for Next--£2 7 th Dec£5 Cash---£3 10 th Dec£12 for Game ---£15 11 th Dec--£30£15 13 th Dec£3 for School --£12 14 th Dec--£100£112 15 th Dec£70 for M & S --£42 17 th Dec£20--£22 21 st Dec--£25£47 24 th Dec£85 Cash---£38 27 th Dec£50£12 31 st DecClosing Balance£12 Account Name: Mr. F. Jones Sort Code: 20-64-21 Account No.: 43283124 Can you work out the missing amounts? Reveal Amount

28
At The Bureau de Change Currency£1 buys… American $$1.85 Australian $$2.20 Euros €€1.40 Kate has Australian $100. How much is this worth in £? Mrs. Green wants to change €200 into £. How many £ can she get? How many American $ can you buy with £50? How many Euros € can you get with £150? $92.50 £142.86 € 210 £45.45

29
At The Petrol Station Premium Unleaded 86p a litre Diesel 92p a litre Super Unleaded 94p a litre Sam spends £10 on diesel. How many litres is this? Mrs. King’s car holds 60 litres. How much will it cost to fill with premium unleaded? Jason puts in 15 litres of super unleaded. How much will this cost? Kim’s car travels 120 miles with 15 litres of diesel. If she travels 160 miles, how much diesel will she need? 10.87 litres £51.60 £14.10 20 litres

Similar presentations

OK

MATHEMATICS KEY STAGE ? 200? TEST B LEVELS 3-5 PAGE MARKS 5 7 9 11 13 15 TOTAL BORDERLINE CHECK 17 CALCULATOR ALLOWED First Name Last Name School Mark.

MATHEMATICS KEY STAGE ? 200? TEST B LEVELS 3-5 PAGE MARKS 5 7 9 11 13 15 TOTAL BORDERLINE CHECK 17 CALCULATOR ALLOWED First Name Last Name School Mark.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To ensure the functioning of the site, we use **cookies**. We share information about your activities on the site with our partners and Google partners: social networks and companies engaged in advertising and web analytics. For more information, see the Privacy Policy and Google Privacy & Terms.
Your consent to our cookies if you continue to use this website.

Ads by Google

Ppt online viewer Ent anatomy and physiology ppt on cells Ppt on atrial septal defect definition Ppt on zener diode circuit Ppt on natural and artificial satellites chart Pps to ppt online converter Ppt on chinese food Solving equations ppt one step Ppt on conservation of natural resources in india Download ppt on acid rain