Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

College Physics Alan Giambattista Betty Richardson Robert Richardson 4th edition Chapter 5 Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required.

Similar presentations


Presentation on theme: "College Physics Alan Giambattista Betty Richardson Robert Richardson 4th edition Chapter 5 Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required."— Presentation transcript:

1 College Physics Alan Giambattista Betty Richardson Robert Richardson 4th edition Chapter 5 Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

2 Question 1 An object is in uniform circular motion. Which of the following statements is true? A)Velocity = constant B)Speed = constant C)Acceleration = constant

3 Question 2 A CD makes one complete revolution every tenth of a second. The angular velocity of point 4 is: A)the same as for pt 1. B)twice that of pt 2. C)half that of pt 2. D)1/4 that of pt 1. E)four times that of pt 1.

4 Question 3 A CD makes one complete revolution every tenth of a second. Which has the largest linear (tangential) velocity? A)point 1 B)point 2 C)point 3 D)point 4

5 Question 4 A spider is sitting on a turntable that is rotating at 33 rpm. The acceleration a of the spider is A)greater the closer the spider is to the central axis. B)greater the farther the spider is from the central axis. C)nonzero and independent of his location. D)zero.

6 Question 5 A boy swings on a tire swing. When is the tension in the rope the greatest? A)At the highest point of the swing. B)Midway between his highest and lowest points. C)At the lowest point in the swing. D)It is constant.

7 Question 6 A centrifuge is spinning up with a constant tangential acceleration. The radial acceleration A)is independent of the tangential acceleration. B)increases. C)decreases.

8 Question 7 A ball on a string is being swung around in a circle with a constant radial acceleration. The tangential acceleration A)is independent of the radial acceleration. B)increases. C)decreases.

9 Question 8 A car is going around a banked curve at a high rate of speed. For the car not to skid, in which direction does the frictional force act? A)Up the plane. B)Down the plane. C)Directly towards the center of the curve.

10 Question 9 Mimas orbits Saturn at a distance D. Enceladus orbits Saturn at a distance 4D. What is the ratio of the periods of their orbits? A) T M /T E = 1/8 B) T M /T E = 1/4 C) T M /T E = 1/2 D) T M /T E = 2

11 Question 10 Jill swings on a vine 5m long. What is the tension in the vine if Jill, mass 60 kg, is moving at 2.5 m/s when the vine is vertical? A)514 N B)589 N C)664 N D)75 N

12 Question 11 A car goes over a bump of radius 35m. If the driver's mass is 67 kg, what is the speed the car must be going in order for the driver to feel "weightless"? A)24 m/s B)19 m/s C)13 m/s D)6 m/s

13 Question 12 A plane is flying in a vertical circle of radius 210 m. If the pilot's mass is 67 kg, what is the speed the plane must have in order for the pilot to experience a force of "2 G's" at the bottom of the circle? A)45 m/s B)2100 m/s C)21 m/s D)4.6 m/s

14 Question 13 As you make a right-hand turn in your car, you are pushed against the door to your left. This is because A)the centrifugal force pushed you to the left. B)no force pushed you to the right.

15 Question 14 A ball is rolling around a curved horizontal track. Which of the paths represents the path of the ball when it leaves the track? A) B) C)

16 Question 15 The figure below shows a wheel rolling along a level surface without slipping. Which point on the wheel has the greatest velocity? A)point A B)point B C)point C D)they all have the same velocity. A B C v 

17 Question 16 A child runs around the circular ledge of a fountain which has a diameter of 6.5 m. After the child has run 9.8 m, her angular displacement is A)0.48 rad. B)6.0 rad. C)1.5 rad. D)3.0 rad.

18 Question 17 A child runs around the circular ledge of a fountain which has a diameter of 6.5 m. If it takes her 72 seconds to run all the way around, her angular velocity is A)0.087 rad/s B)0.57 m/s C)0.17 rad/s D)0.044 rad/s

19 Question 18 In Olympic bobsled races, the sleds travel down the mountain at speeds up to 90 mph in ice coated tracks, navigating several sharp turns. If the bobsled is going too fast around a turn, it A)travels up the wall on the outside of the turn. B)remains in the middle of the track. C)travels up the wall on the inside of the turn.

20 Question 19 A properly banked curve tilts _________ the center of the turn to increase _________. A)towards, the force of kinetic friction. B)towards, the normal force. C)away from, the normal force. D)away from, the force of static friction.

21 Question 20 Satellite A and satellite B are orbiting the earth. Satellite B is four times as far away as satellite A. Compare the linear speeds of the two satellites. A)v A = 4v B B)v A = 2v B C)v A = ½ v B D)v A = ¼v B

22 Answer Key – Chapter 5 1. B 2. A 3. D 4. B 5. C 6. B 7. A 8. B 9. A 10. C 11. B 12. A 13. B 14. B 15. A 16. D 17. A 18. A 19. B 20. B


Download ppt "College Physics Alan Giambattista Betty Richardson Robert Richardson 4th edition Chapter 5 Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required."

Similar presentations


Ads by Google