Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Mensuration. Area & Perimeter Things to remember: Perimeter of a rectangle of length ‘a’ and breadth ‘b’ = 2( a + b) Perimeter of a square of side ‘x’

Similar presentations


Presentation on theme: "Mensuration. Area & Perimeter Things to remember: Perimeter of a rectangle of length ‘a’ and breadth ‘b’ = 2( a + b) Perimeter of a square of side ‘x’"— Presentation transcript:

1 Mensuration

2 Area & Perimeter

3 Things to remember: Perimeter of a rectangle of length ‘a’ and breadth ‘b’ = 2( a + b) Perimeter of a square of side ‘x’ = 4x Length of a rectangle = Breadth of a rectangle = Side of a square = Area of a rectangle of length ‘a’ and breadth ‘b’ = a × b Area of a square of side ‘x’ = side × side = x × x = x 2

4 Find the perimeter of the given figure: Ans: …………… 8 cm 4 cm 6 cm 7 cm 5 cm 10 cm 4 cm 9 cm Choose the correct option: 56 cm 65cm 58 cm 57 cm

5 Perimeter of a square park is 844 m. Find its side in centimeters. Ans:…………….. Choose the correct option: 211cm 2.11cm 21100cm 2110cm

6 Find the perimeter of the regular hexagon of side 13.45 cm? Ans:………….. 80.7km 807cm 0.807m 8.07dam Choose the correct option:

7 The perimeter of a regular heptagon is 161 dm. So, each is of length … Ans:……………….. 230 cm 23cm 0.23dm 2.3dm

8 A man takes two rounds of a field which is in a shape of a regular pentagon of each side 120 meters. Find the distance travelled by him in kilometers. Ans:………… Choose the correct option: 1.2 km 12km 600km 0.6 km

9 Mr. Ranjan every morning, takes 5 rounds of a rectangular park, whose length is 100m and breadth is 45m. How much distance does he cover in km in a month having 30 days ? Ans:…………………… Choose the correct answer: 76.5 km 43.5 km 725 km 21.75 km

10 Find the perimeter of a rectangle whose Length = 0.3 km and breadth = 40 m Ans:…………….. Choose the correct option: 6.80km 0.34 km 3400m 0.68 km

11 Find the area of the circle having radius = 28cm. Ans:…………. 2466cm 2 2464cm 2 176cm 2 1046cm 2 Choose the correct option:

12 14cm 16cm A rectangle is bounded by 2 semicircles on its breadth. The length of the rectangle is 16 cm and the diameter of the semicircles is 14 cm. Find the perimeter of the figure. 60 cm 32cm 88cm 76cm Choose the correct option: Ans:……………….

13 AB CD ABCD is a square bounded on all sides by semicircles. AB = 3.5 cm. Find the perimeter of the figure. Ans:…………………. Choose the correct option: 11 cm 12.25 cm 22cm 44cm


Download ppt "Mensuration. Area & Perimeter Things to remember: Perimeter of a rectangle of length ‘a’ and breadth ‘b’ = 2( a + b) Perimeter of a square of side ‘x’"

Similar presentations


Ads by Google