Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Final Review Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Photosynthesis and cell respiration.

Similar presentations


Presentation on theme: "Final Review Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Photosynthesis and cell respiration."— Presentation transcript:

1

2 Final Review Jeopardy Photosynthesis and cell respiration Cells and their environment GeneticsDNA and GenesMystery??? Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer Photosynthesis and Cellular Respiration -100 ANSWER: This is the energy source for all life on Earth. QUESTION: What is the sun?

5 Question Answer Photosynthesis and Cellular Respiration -200 ANSWER: This is the location of aerobic respiration. QUESTION: What is the mitochondria?

6 Question Answer Photosynthesis and Cellular Respiration -300 ANSWER: The dark reactions of photosynthesis are given this name. QUESTION: What is the Calvin Cycle?

7 Question Answer Photosynthesis and Cellular Respiration -400 ANSWER: During the third stage of photosynthesis, sugars are produced from these two substances. QUESTION: What are carbon from carbon dioxide and Hydrogen atoms from NADPH?

8 Question Answer Photosynthesis and Cellular Respiration -500 ANSWER: For each molecule of Glucose that is broken down during aerobic respiration, the Krebs cycle produces this many ATP. QUESTION: What is two?

9 Question Answer ANSWER: This is the energy currency of cells. QUESTION: What is ATP? Cells and Their Environment -100

10 Question Answer Cells and Their Environment -200 ANSWER: Membranes allow only certain substances into and out of the cell are described as this. QUESTION: What is selectively permeable?

11 Question Answer Cells and Their Environment -300 ANSWER: This is the packaging and distribution center of the cell. QUESTION: What is the Golgi Apparatus?

12 Question Answer Cells and Their Environment -400 ANSWER: Ridding the cell of materials by discharging the materials in vesicles is called this. QUESTION: What is exocytosis?

13 Question Answer Cells and Their Environment -500 ANSWER: When the volume of a cell increases, this happens to its surface area. QUESTION: What is it increases, but at a slower rate than the volume?

14 Question Answer Genetics-100 ANSWER: Individuals that have the same two alleles for a particular gene are said to be this. QUESTION: What is homozygous?

15 Question Answer Genetics-200 ANSWER: True/False: An autosomal trait will occur with equal frequency in both males and females. QUESTION: What is True?

16 Question Answer Genetics-300 ANSWER: The child represented in this box would be homozygous dominant. QUESTION: What is Box #1?

17 Question Answer Genetics-400 ANSWER: These are the allele combinations that would be found in the gametes of an indivisual with the genotype : AaBb QUESTION:What are AB, Ab, aB, ab?

18 Question Answer Genetics-500 ANSWER: This is the expected genotypic ratio of a homozygous dominant x heterozygous monhohybrid cross. QUESTION: What is 1:1?

19 Question Answer Genes and DNA -100 ANSWER: Joined strands of duplicated DNA. QUESTION: What are chromatids?

20 Question Answer Genes and DNA -200 ANSWER: In order to fit into a cell, DNA becomes more compact by doing this. QUESTION: What is wrapping around proteins?

21 Question Answer Genes and DNA -300 ANSWER: The separation of homologous chromosomes occurs during this process. QUESTION: What is Meiosis I?

22 Question Answer Genes and DNA -400 ANSWER: Because of this process, people with Down syndrome have 47 chromosomes? QUESTION: What is nondisjunction?

23 Question Answer Genes and DNA -500 ANSWER: The law of segregation. QUESTION: What is that alleles of a gene separate from each other during meiosis?

24 Question Answer Mystery -100 ANSWER: A microscope with a 10X ocular lens and a 40X objective has this total magnification. QUESTION:What is 400X?

25 Question Answer Mystery -200 ANSWER: This type of immune cell produces antibodies. QUESTION: What is a plasma cell (B lymphocyte)?

26 Question Answer Mystery -300 ANSWER: If a characteristic is sex- linked its allele is located on this chromosome in humans. QUESTION: What is the X- chromosome?

27 Question Answer Mystery -400 ANSWER: Fermentation allows glycolysis to occur under these conditions. QUESTION: What are anaerobic conditions (conditions without oxygen)?

28 Question Answer Mystery -500 ANSWER: Using radioactive tracers to determine the interactions of bacteriophages with their host bacteria, Hershey and Chase proved this. QUESTION: What is that DNA stores genetic information in cells?

29 Question Answer FINAL JEOPARDY Topic: Enzymes ANSWER: These are the two enzymes that are active at the replication fork of DNA. QUESTION: What are DNA helicase and DNA polymerase? 1.Read Topic and wager any or all of the points you have earned. A.If you answer incorrectly, you will lose the points! 2.Reveal answer, sing Final Jeopardy tune, and write down your answer. 3.Reveal question and see who answered correctly. 4.Add or subtract points to see who is the winner!


Download ppt "Final Review Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Photosynthesis and cell respiration."

Similar presentations


Ads by Google