Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 1: A glossary of geographical terms [Section 8] Topics Covered Slide.

Similar presentations


Presentation on theme: "Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 1: A glossary of geographical terms [Section 8] Topics Covered Slide."— Presentation transcript:

1 Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 1: A glossary of geographical terms [Section 8] Topics Covered Slide Numbers 8Terms [2 – 10] 8.1 Closely related terms[11-12] 8.2Important geographical facts[13-15] 8.3Important lines and boundaries[16-19]

2 Question 1: _____ is a fan- shaped tract formed at the mouth of a river. Answer: Delta. Extra Fact Punch The world's largest delta is the Ganges-Brahmaputra delta, which lies partly in Bangladesh and partly in India.

3 Question 2: Lines drawn parallel to the equator are called ______. Answer: Latitudes. Extra Fact Punch Latitudes is an angular distance in degrees north or south of the equator.

4 Question 3: _______ are the lines joining places of equal temperatures. Answer: Isotherms. Extra Fact Punch The lines joining places of same temperature at a particular time or over a particular period.

5 Question 4: The Great Reef Barrier is a _____. Answer: Coral formation. Extra Fact Punch The largest coral reef in the world, situated in the coral sea off the coast of north-eastern Australia.

6 Question 5: Arctic circle is located at _______. Answer: ’ south of the equator. Extra Fact Punch An imaginary circle on the earth at a distance of from the north pole.

7 Question 6: ________ lies exactly midway between north and south poles. Answer: Equator. Extra Fact Punch At the equator, the length of day and night are equal throughout the year, the sun rises at 6am and sets at 6pm.

8 Question 7: The largest Ocean is Pacific Ocean and smallest is Arctic Ocean. Which is the deepest Ocean. Answer: Pacific Ocean. Extra Fact Punch Pacific Ocean comprises of the largest part of our hydrosphere and occupies an area of about 35.25% of the earth’s surface, which is more than the total combined area of all continents.

9 Question 8: ________ is called a group of Islands. Answer: Archipelago. Extra Fact Punch The name was originally given by the Greeks. The prominent Archipelagos are the East Indies, the West Indies and the frozen Archipelagos of northern Canada and Siberia.

10 Question 9: Highest Peak of Alps, the greatest mountain system of Europe is _______. Answer: Mont Blanc. Extra Fact Punch Mont Blanc is 4,810 m.

11 Question 10: _______ is the largest salt lake. Answer: Caspian Sea. Extra Fact Punch It is a natural lake located at Turkmenistan, Kazakhstan, Azerbaijan and Iran. Length of the Caspian sea is 1,199km 2

12 Question 11: Largest Archipelago is. Answer: Indonesia. Extra Fact Punch Archipelago is a group of Islands.

13 Question 12: ______ is that portion of the sea where ships can dock and _____are towns where there are harbours. Answer: Harbours, ports. Extra Fact Punch Greatest ports are London, Rotterdam, Antwerp, to west and the area covered by the desert is 9,269,000 km 2.

14 Question 13: If equator divides the earth into two parts laterally and is used as a base to measure distances north to south. Then what divides the earth into two equal parts longitudinally. Answer: Prime Meridian. Extra Fact Punch The prime meridian is used to measure the distance west or east of it.

15 Question 14: Unequal days and nights are termed as. Answer: Solstice. Extra Fact Punch Equinox is the time of the year when there are equal days and nights.

16 Question 15: McMohan line was drawn by_______. Answer: Sir Henry Mc Mohan. Extra Fact Punch McMohan line demarcates the frontier of India and China.

17 Question 16: Border between Poland and Germany is called. Answer: Order-Neisse Line. Extra Fact Punch It is running along the Order and Neisse rivers, adopted at the Poland conference (Aug.1945) after World War II.

18 Question 17: Which line was drawn by Sir Cyril Radcliffe? Answer: Radcliffe Line. Extra Fact Punch This line demarcates the boundary between India and Pakistan.

19 Question 18: 49 th parallel is the boundary between USA and Canada. Then 39 th parallel divides which two regions? Answer: The parallel of latitude separates North Korea and South Korea. Extra Fact Punch The 17 th parallel defined the boundary between North Vietnam and South Vietnam before the two were united and 24 th parallel is the line which Pakistan claims for demarcation between India and Pakistan.


Download ppt "Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 1: A glossary of geographical terms [Section 8] Topics Covered Slide."

Similar presentations


Ads by Google