Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

FINAL EXAM ECOLOGY REVIEW 2010. A=abiota B=biota Tree Rock Water Air Bird human B A A A (nonliving) B B (living)

Similar presentations


Presentation on theme: "FINAL EXAM ECOLOGY REVIEW 2010. A=abiota B=biota Tree Rock Water Air Bird human B A A A (nonliving) B B (living)"— Presentation transcript:

1 FINAL EXAM ECOLOGY REVIEW 2010

2 A=abiota B=biota Tree Rock Water Air Bird human B A A A (nonliving) B B (living)

3 Matching: Large area with similar climate, soil, and plants and animals The Planet of living and nonliving things All the organisms in a particular place + their nonliving environment ECOSYSTEM BIOSPHERE BIOME

4 Matching: Large area with similar climate, soil, and plants and animals The Planet of living and nonliving things All the organisms in a particular place + their nonliving environment BIOME BIOSPHERE ECOSYSTEM

5 What is the difference between photosynthesis and chemosynthesis? (answer below) PHOTOSYNTHESIS- organisms capture sunlight to make food CHEMOSYNTHESIS- organisms use chemical energy (like sulfur) to make food

6 How do these relate? Autotrophs Heterotrophs Consumers Producers ANSWER: Autotrophs and Producers are plants that make food Heterotrophs are consumers that eat the producers

7 What would each of these eat? Carnivore Herbivore Omnivore Decomposer Detritivore Eat animals Eat plants Eat animals + plants Break down and eat dead organic matter Feed on plant and animal remains called detritus

8 How much energy is… Usually passed to the next energy level in an energy pyramid? A. 5% B. 10% C. 35% D. 90% ANSWER: 10%

9 What contributes CO 2 to the atmosphere? Detergents Auto exhausts Fertilizers Factories Ozone ANSWER: auto exhausts + factories

10 Which is a food chain and which is a food web? WHAT AM I?

11 Which is a food chain and which is a food web? WHAT AM I?

12 Producers? Primary, Secondary, Tertiary Consumers?

13 What converts unusable nitrogen into usable nitrogen? A. worms B. fungi C. nitrogen-fixing bacteria D. nitrogen-fixing birds ANSWER: C

14 Where is most of the phosphorus kept in the biosphere? A. rocks B. atmosphere C. bird poop D. Larry’s house ANSWER: A

15 What causes an algal bloom? A. large amounts of phosphorus runoff B. large amounts of carbon runoff C. large amounts of nitrogen runoff D. small amounts of mineral runoff ANSWER: A

16 What chemical form is carbon usually found in rocks? In the atmosphere? A. CO 2 B. carbonate C. CO D. nitrates ANSWER: in rocks is carbonate in atmosphere is CO 2

17 Which is a habitat and which is a niche? Bird’s hole in a tree Seed eater Seed disperser Bird’s nest Hudson Spring’s Park Food for a hawk Habitat (address) Niche (job) Niche Habitat Niche

18 What are the three most abundant greenhouse gases? A. water vapor B. nitrogen oxide C. carbon dioxide D. methane E. phosphates ANSWERL A, C, D

19 What criteria determine a terrestrial biome? Type of fish Climate Type of soil Plants and animals Type of people ANSWER: climate, soil, plants and animals

20 What is a wetland? A. lake B. stream C. marsh D. ocean ANSWER: marsh (water covers the land part of the time)

21 WHICH BIOME? Less than 25 cm of rainfall Cacti Bobcats, mule deer, beetles, rattlesnakes Mexico, US, Africa, Asia ANSWER: DESERT

22 WHICH BIOME? Hot and wet year round Ferns, large woody vines and climbing plants, orchids Sloths, tapirs, jaguars, monkeys, toucans, butterflies S. and central Am., SE Asia ANSWER: Tropical rainforest

23 WHICH BIOME? Humus soil Cold to moderate winters, warm summers, fertile soils Deciduous trees, some conifers Deer, black bears, squirrels, raccoons, turkeys, songbirds ANSWER: Temperate Deciduous Forest

24 WHICH BIOME? Permafrost Mosses, lichens, short grasses Musk ox, Arctic foxes, caribou Northern NA, N. Asia, N. Europe ANSWER: TUNDRA

25 In a food chain, what organisms are usually the decomposers? A. birds B. snakes C. plants D. bacteria and fungi ANSWER: D

26 Saprophyte? Scavenger? What kind of organism moves to and eats the dead organism? ANSWER: scavenger (vulture) From decaying organic matter? ANSWER: saprophyte (fungus)

27 MATCH Parasitism Commensalism Mutualism Both organisms benefit One organism benefits and the other is not harmed Organism lives in or on another and harms it

28 MATCH Parasitism Commensalism Mutualism Organism lives in or on another and harms it One organism benefits and the other is not harmed Both organisms benefit

29 In a food pyramid… Which organisms are in the greatest amount and why? ANSWER: plants (producers), need to feed all the other organisms

30 Identify Primary species? Climax species? Primary or Secondary succession? ANSWER: Lichen,mosses Fir, birch Primary (no soil)

31 What goes in each level of energy pyramid?

32 Tertiary consumer Secondary consumer Primary consumer Producer

33 The total amount of living tissue in a given tropic level would be: A. biomass B. biome C. biotic D. biology ANSWER: biomass

34 What is permafrost? A. ice in the tundra B. snow in the taiga C. permanently frozen subsoil of the tundra D. permanently frozen subsoil of the taiga ANSWER: C

35 Identify as Predator/Prey or Competition Lynx chases the hare Two robins vie for same sunflower seeds Lion and tiger both eat antelope Pred/Prey Competition Competition and Pred/Prey

36 Coniferous or Deciduous? Pine Tree Coniferous Oak Tree Deciduous Cherry Tree Deciduous Blue Spruce Coniferous Coniferous = needles, evergreen Deciduous = sheds leaves annually

37 What type of graph?

38 BOOM OR BUST

39 Boom or bust? Exponential growth? Logistic growth? Exponential growth Logistic growth Type of graph?

40 Clumped? Random? Uniform?

41

42 What do you call… Carrying capacity Logistic growth Limiting factor Biological magnification ANSWER: Biological magnification (vol. of chemical increases as you go up the food chain)


Download ppt "FINAL EXAM ECOLOGY REVIEW 2010. A=abiota B=biota Tree Rock Water Air Bird human B A A A (nonliving) B B (living)"

Similar presentations


Ads by Google