Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Chapter 2: Neuroscience and Behavior You’re on, Neuron! It’s all in your head. That Smarts! The Systems Potpourri Click here to begin.

Similar presentations


Presentation on theme: "Chapter 2: Neuroscience and Behavior You’re on, Neuron! It’s all in your head. That Smarts! The Systems Potpourri Click here to begin."— Presentation transcript:

1 Chapter 2: Neuroscience and Behavior You’re on, Neuron! It’s all in your head. That Smarts! The Systems Potpourri Click here to begin

2 1. Branching fibers extending out from the cell body to receive information from other neurons are called: A) axons. B) glial cells. C) dendrites. D) axon terminals.

3 2. ___ wrap(s) many axons, insulating them and speeding their impulses. A) Sodium ions B) Myelin C) Glial cells D) Potassium ions

4 3. The brief electrical impulse transmitted along the axon is called the: A) action potential. B) stimulus threshold. C) electrical cascade. D) sodium pump.

5 4. After neurotransmitters are released into the synapse, many are reabsorbed through a process called: A) synaptic transmission. B) reuptake. C) all-or-none. D) reabsorption.

6 5.The neurotransmitter ___ is important in memory. Depletion of it is found in those with Alzheimer’s A) dopamine B) GABA C) serotonin D) acetylcholine

7 6. The device called a(n) ___ provides moment-by-moment images of the brain’s changing activity and is noninvasive. A) EEG B) PET scan C) MRI D) fMRI

8 7. The ___ receives information from all the senses except smell. A) hippocampus B) amygdala C) thalamus D) angular gyrus

9 8. The ____ is located at the back of the brain and is responsible for muscle coordination, posture and equilibrium. A) corpus callosum B) reticular formation C) pons D) cerebellum

10 9. These make up most of the cerebral cortex, and enable learning, memory and integrating information. A) reticular formations B) projection areas C) association areas D) temporal lobes

11 10. Auditory information is received and processed in the: A) somatosensory cortex. B) temporal lobe. C) parietal lobe. D) frontal lobe.

12 11. An impaired use of language due to a brain lesion is known as: A) tomography. B) aphasia. C) plasticity. D) phrenology.

13 12. The ability of one part of the brain to take over the function of another in case of injury is called: A) plasticity. B) neurogenesis. C) brain reintegration. D) neural net reformation.

14 13. After Sam’s stroke, he had difficulty speaking, but could understand what others were saying to him. He likely had damage to: A) Wernicke’s Area. B) Broca’s Area. C) his Thalamus. D) his parietal lobe.

15 14. After a sky-diving accident, Laurie was unable to make sense of other people’s speech. It is likely that her cortex was damaged in: A) the sensory area. B) Broca’s area. C) the angular gyrus. D) Wernicke’s area.

16 15. In a recent car accident, Justin sustained damage to his right cerebral hemisphere. This injury is most likely to reduce his ability to: A) tell an angry face from a happy one. B) solve arithmetic problems. C) speak clearly. D) process information quickly.

17 16. In order for you to experience the pain of being stuck with a pin, ___ must first relay messages from your ankle to your central nervous system. A) the limbic system. B) interneurons. C) sensory neurons. D) the reticular formation.

18 17. When you’re stressed and your heart races, perspiration increases and pupils dilate, the ___ is activated. A) somatic nervous system B) parasympathetic branch C) sympathetic branch D) spinal reflex

19 18. James touched a hot stove. His hand immediately recoiled before he knew it was hot. The sequence of this reflex is: A) sensory neurons, interneurons, motor neurons. B) sensory neurons, motor neurons, interneurons. C) interneurons, sensory neurons, motor neurons. D) interneurons, motor neurons, sensory neurons.

20 19. The ____ system is made up of glands which secret ___ into the bloodstream. A) peripheral nervous; antagonists B) sympathetic; neurotransmitters C) autonomic; action potentials D) endocrine; hormones

21 20. Curare is a poison people use to paralyze animals when hunting. It is therefore an ____ which inhibits the neurotransmitter ____. A) antagonist; acetylcholine B) agonist; dopamine C) antagonist; serotonin D) agonist; GABA

22 21. This device is often used to diagnose seizure activity by recording electrical activity of the brain: A) CAT scan. B) EEG. C) PET scan. D) MRI.

23 22. A person with a “split brain” had surgery to cut the: A) frontal lobe. B) corpus callosum. C) sensory from the motor strip. D) cerebellum from the cerebral cortex.

24 23. The person most likely to suggest that the shape of a person’s skull indicates the extent to which that individual is argumentative and aggressive would be a: A) neurologist. B) behavior geneticist. C) psychoanalyst. D) phrenologist.

25 24: Phineas Gage had extensive damage to his ____ of the brain, effecting his ____. A) frontal lobe; personality B) right hemisphere; speech C) left temporal lobe; reasoning D) cerebellum; coordination

26 25. Stimulate this area in a cat, and it will either fear a mouse or become extremely aggressive. A) hippocampus. B) hypothalamus. C) amygdala. D) thalamus.

27 Stop here, or continue as a review

28 1. Branching fibers extending out from the cell body to receive information from other neurons are called: A) axons. B) glial cells. C) dendrites. D) axon terminals. 55

29 2. ___ wrap(s) many axons, insulating them and speeding their impulses. A) Sodium ions B) Myelin C) Glial cells D) Potassium ions 55

30 3. The brief electrical impulse transmitted along the axon is called the: A) action potential. B) stimulus threshold. C) electrical cascade. D) sodium pump. 55

31 4. After neurotransmitters are released into the synapse, many are reabsorbed through a process called: A) synaptic transmission. B) reuptake. C) all-or-none. D) reabsorption. 57

32 5.The neurotransmitter ___ is important in memory. Depletion of it is found in those with Alzheimer’s A) dopamine B) GABA C) serotonin D) acetylcholine 58

33 6. The device called a(n) ___ provides moment-by-moment images of the brain’s changing activity and is noninvasive. A) EEG B) PET scan C) MRI D) fMRI 69

34 7. The ___ receives information from all the senses except smell. A) hippocampus B) amygdala C) thalamus D) angular gyrus 68

35 8. The ____ is located at the back of the brain and is responsible for muscle coordination, posture and equilibrium. A) corpus callosum B) reticular formation C) pons D) cerebellum 72

36 9. These make up most of the cerebral cortex, and enable learning, memory and integrating information. A) reticular formations B) projection areas C) association areas D) temporal lobes 79

37 10. Auditory information is received and processed in the: A) somatosensory cortex. B) temporal lobe. C) parietal lobe. D) frontal lobe. 76

38 11. An impaired use of language due to a brain lesion is known as: A) tomography. B) aphasia. C) plasticity. D) phrenology. 80

39 12. The ability of one part of the brain to take over the function of another in case of injury is called: A) plasticity. B) neurogenesis. C) brain reintegration. D) neural net reformation. 82

40 13. After Sam’s stroke, he had difficulty speaking, but could understand what others were saying to him. He likely had damage to: A) Wernicke’s Area. B) Broca’s Area. C) his Thalamus. D) his parietal lobe. 81

41 14. After a sky-diving accident, Laurie was unable to make sense of other people’s speech. It is likely that her cortex was damaged in: A) the sensory area. B) Broca’s area. C) the angular gyrus. D) Wernicke’s area. 81

42 15. In a recent car accident, Justin sustained damage to his right cerebral hemisphere. This injury is most likely to reduce his ability to: A) tell an angry face from a happy one. B) solve arithmetic problems. C) speak clearly. D) process information quickly. 80

43 16. In order for you to experience the pain of being stuck with a pin, ___ must first relay messages from your ankle to your central nervous system. A) the limbic system B) interneurons C) sensory neurons D) the reticular formation 62

44 17. When you’re stressed and your heart races, perspiration increases and pupils dilate, the ___ is activated. A) somatic nervous system B) parasympathetic branch C) sympathetic branch D) spinal reflex 62

45 18. James touched a hot stove. His hand immediately recoiled before he knew it was hot. The sequence of this reflex is: A) sensory neurons, interneurons, motor neurons. B) sensory neurons, motor neurons, interneurons. C) interneurons, sensory neurons, motor neurons. D) interneurons, motor neurons, sensory neurons. 63

46 19. The ____ system is made up of glands which secret ___ into the bloodstream. A) peripheral nervous; antagonists B) sympathetic; neurotransmitters C) autonomic; action potentials D) endocrine; hormones 65

47 20. Curare is a poison people use to paralyze animals when hunting. It is therefore an ____ which inhibits the neurotransmitter ____. A) antagonist; acetylcholine B) agonist; dopamine C) antagonist; serotonin D) agonist; GABA 58

48 21. This device is often used to diagnose seizure activity by recording electrical activity of the brain: A) brain lesion. B) EEG. C) PET scan. D) MRI. 68

49 22. A person with a “split brain” had surgery to cut the: A) frontal lobe. B) corpus callosum. C) sensory from the motor strip. D) cerebellum from the cerebral cortex. 84

50 23. The person most likely to suggest that the shape of a person’s skull indicates the extent to which that individual is argumentative and aggressive would be a: A) neurologist. B) behavior geneticist. C) psychoanalyst. D) phrenologist. 53

51 24: Phineas Gage had extensive damage to his ____ of the brain, effecting his ____. A) frontal lobe; personality B) right hemisphere; speech C) left temporal lobe; reasoning D) cerebellum; coordination 80

52 25. Stimulate this area in a cat, and it will either fear a mouse or become extremely aggressive. A) hippocampus. B) hypothalamus. C) amygdala. D) thalamus. 72

53 Answers 1.C 2.B 3.A 4.B 5.D 6.D 7.C 8.D 9.C 10.C 11.B 12.A 13.B 14.D 15.A 16.C 17.C 18.A 19.D 20.A 21.B 22.B 23.D 24.A 25.C


Download ppt "Chapter 2: Neuroscience and Behavior You’re on, Neuron! It’s all in your head. That Smarts! The Systems Potpourri Click here to begin."

Similar presentations


Ads by Google