Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

BIOLOGICAL BASES OF BEHAVIOR Week 5: Chapter 3.

Similar presentations


Presentation on theme: "BIOLOGICAL BASES OF BEHAVIOR Week 5: Chapter 3."— Presentation transcript:

1 BIOLOGICAL BASES OF BEHAVIOR Week 5: Chapter 3

2

3 KeyTerms & Brain imaging  Glial  Axon  Cell body (soma)  Myelin Sheath  Dendrite  End Bulbs  Synapse  Action Potential  Resting State  All or none law  Sympathetic nervous system  Parasympathetic nervous system  Afferent neurons  Efferent neurons  Presynaptic neuron  Postsynaptic neuron  Gate control theory  Brain plasticity  Antagonist  Agonist  EEG  Lesioning  Electrical Stimulation  Transcortical magnetic stimulation  Computerized Tomography  Pet Scan  MRI  FMRI

4 Parts of the Brain  Frontal lobe  Parietal lobe  Occipital lobe  Temporal lobe  Limbic system  Hypothalamus  Amygdala  Hippocampus  Pituitary gland  Thalamus  Reticular formation  Medulla  Pons  Cerebellum  Motor cortex  Sensory cortex  Visual cortex  Right Hemisphere  Left Hemisphere  Broca’s area  Wernicke’s area

5 1. Which part of the brain is responsible for combining sounds into words and arranging words into meaningful sentences? (A) Broca’s area (B) Wernicke’s area (C) Hypothalamus (D) Hippocampus (E) Medulla

6 2. Damage to the cerebellum would most likely result in: (A) Respiratory failure (B) Heart failure (C) Loss of muscular coordination (D) Loss of hearing (E) Loss of memory

7 3. The pons is located between the medulla and other brain areas. It is responsible for which of the following? (A) Motor coordination (B) Seeing and hearing (C) Sleep and arousal (D) Balance (E) Emotional reactions

8 4. When humans suffer damage to this part of the brain, there can be a lapse into a permanent state of unconsciousness. (A) Temporal lobe (B) Parietal lobe (C) Frontal lobe (D) Cerebrum (E) Reticular formation

9 5. Which part of the brain is affected during a split-brain operation? (A) Cerebellum (B) Corpus callosum (C) Cerebrum (D) Medulla (E) Pons

10 6. The limbic system is responsible for (A) The control of hunger, thirst, and sex (B) Breathing regulations (C) Balance and coordination (D) Speech (E) Language

11 7. The main job of the thalamus is: (A) Receiving sensory information and relaying it to the appropriate area (B) Processing sensory information about touch, pain, and temperature (C) Regulating motivational and emotional behavior (D) Coordinating movements and timed motor responses (E) Controlling all auditory functions of the brain

12 8. Bodily sensations such as touch, pressure, and temperature are controlled in which area of the brain? (A) Occipital lobe (B) Temporal lobe (C) Frontal lobe (D) Parietal lobe (E) Motor lobe

13 9. As a result of her car accident, Mimi suffered damage to her Broca’s area of the brain. What symptoms will she suffer as a result? (A) Inability to see color (B) Inability to speak in fluent sentences (C) Inability to walk (D) Inability to remember short term (E) Inability to remember long term

14 10. Knowing what you are touching or how hot to make the water for your shower involves which of these areas of the brain? (A) Temporal lobe (B) Motor cortex (C) Cerebrum (D) Frontal lobe (E) Somatosensory cortex

15 11. Emma is telling her younger sister stories about her first Christmas in their new home. Which part of the brain is Emma using to recall these memories? (A) Hypothalamus (B) Thalamus (C) Amygdala (D) Hippocampus (E) Medulla

16 12. Which of the following is not controlled by the hypothalamus? (A) Sex (B) Eating and drinking (C) Balance and coordination (D) Motivation (E) Emotion

17 13. A neuron without terminal buttons would be unable to (A) Receive information from neighboring neurons (B) Generate an action potential (C) Direct the synthesis of neurotransmitters (D) Secrete neurotransmitters to postsynaptic neurons (E) Transport ions across the cell membrane

18 14. Loss of the ability of the brain to produce adequate levels of dopamine often leads to (A) Aphasia (B) Alzheimer's disease (C) Parkinson's disease (D) Bipolar disorder (E) Amnesia

19 15. Which task is primarily a right cerebral hemisphere function in most people? (A) Understanding written language (B) Understanding spoken language (C) Processing visual info to the left eye (D) Recognizing faces (E) Processing sensory info from the right leg

20 Answers 1. A 2. C 3. C 4. E 5. B 6. A 7. A 8. D 9. B 10. E 11. C 12. C 13. D 14. C 15. D

21 Unit 3 Free Response Question Assignment Joe was involved in a car accident that smashed in the whole left side of his head. His left ear is damaged completely, and he will probably lose vision in his left eye. His whole right side was completely untouched. He is currently in an induced coma, but doctors know that he will survive. However, they are not able to fully assess what will be affected and how Joe will function when he awakens. Speculate how each of the following aspects of the brain and nervous system could influence Joe’s recovery in the coming weeks and months. State how Joe will be affected and how he will function.  Limbic System  Temporal Lobe  Broca’s Area  Wernicke’s Area  Thalamus  Cerebellum  Primary Motor Cortex


Download ppt "BIOLOGICAL BASES OF BEHAVIOR Week 5: Chapter 3."

Similar presentations


Ads by Google