Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Greek and Latin Roots JEOPARDY. JEOPARDY! 100 200 300 400 300 200 100 500 100 500 400 200 300 400 500 400 300 500 400 300 100 300 400 500 200 100 Unit.

Similar presentations


Presentation on theme: "Greek and Latin Roots JEOPARDY. JEOPARDY! 100 200 300 400 300 200 100 500 100 500 400 200 300 400 500 400 300 500 400 300 100 300 400 500 200 100 Unit."— Presentation transcript:

1 Greek and Latin Roots JEOPARDY

2 JEOPARDY! Unit 13 FIBUnit 13 MCUnit 14 FIBUnit 14 MCUnit 15 FIBUnit 15 MC 200

3 Unit 13 FIB—100 If the _____________ bullet had not hit the wall, someone could have been seriously injured. Back to Queue Answer: Errant Aberrant Errant Egress Circumvent Cursory

4 Unit 13 FIB—200 The small __________ of local merchants had appeared on the village green. Back to Queue Answer: Congress Covenant Congress Precursor Degrade Incursion

5 Unit 13 FIB—300 The reviewer went so far as to personally ________ many actors, calling them “unfit to take the stage.” Back to Queue Answer: Degrade Covenant Congress Precursor Degrade Incursion

6 Unit 13 FIB—400 The judge _________ the court session by pounding her gavel. Back to Queue Answer: Convened Cursory Erroneous Convened Recourse Precursor Aberrant

7 Unit 13 FIB—500 The Latin roots currere/cursum mean “____________.” Back to Queue Answer: To run To go forth/proceed To wander To run

8 Unit 13 MC—100 I don’t mean to __________ our lecturer, but I think some of his conclusions were _________. A. Convene; Aberrant B. Circumvent; Errant C. Convene; Errant D. Degrade; Erroneous Back to Queue Answer: D

9 Unit 13 MC—200 The first meeting that they actually __________ was only a(n) _________ to a much larger one later held that day. A. Degraded; Precursor B. Convened; Precursor C. Degraded; Covenant D. Circumvented; Egress Back to Queue Answer: B

10 Unit 13 MC—300 The journalists visiting the war-torn country were denied __________ and decided to _________ the ruling by sneaking out of the country at night. A. Precursor; Convene B. Covenant; Degrade C. Egress; Circumvent D. Incursion; Degrade Back to Queue Answer: C

11 Unit 13 MC—400 The soldier captured behind enemy lines denied he was on a(n) ________ into enemy territory, he said her was merely a(n) _______ traveler. A. Covenant; Aberrant B. Incursion; Errant C. Precursor; Cursory D. Congress; Cursory Back to Queue Answer: B

12 Unit 13 MC—500 The Latin roots gradi/gressum mean “_____________.” A. To come B. To wander C. To go forth, to proceed D. To run Back to Queue Answer: C

13 Unit 14 FIB—100 It would be unfortunate if money were able to _______ a group that has worked so hard to avoid endorsing a candidate. Back to Queue Answer: Politicize Politicize Virtue Virtuoso Pandemic Civilize

14 Unit 14 FIB—200 To what _______ group is this political campaign appealing? Back to Queue Answer: Demographic Civic Virile Demographic Demagogue Apolitical

15 Unit 14 FIB—300 Oliver, who considered himself _________, is now campaigning for governor. Back to Queue Answer: Apolitical Civic Virile Demographic Demagogue Apolitical

16 Unit 14 FIB—400 Roger felt it was his ______ responsibility to pick up litter and sweep the sidewalk in the town. Back to Queue Answer: Civic Virtuoso Civilize Civic Cosmopolitan Civility

17 Unit 14 FIB—500 The Latin root demos means “_____________.” Back to Queue Answer: People Man People Citizen

18 Unit 14 MC—100 One ______ of being as ________ as my uncle is having the ability to share interesting information about the world. A. Demagogue; Apolitical B. Virtue; Cosmopolitan C. Virile; Pandemic D. Apolitical; Civil Back to Queue Answer: B

19 Unit 14 MC—200 When Annette refused to criticize any of the local candidates, was she being _______ or just _________ and polite? A. Cosmopolitan; Civic B. Demographic; Virile C. Virile; Pandemic D. Apolitical; Civil Back to Queue Answer: D

20 Unit 14 MC—300 Although the general said he was using force and strict laws to _________ the country, some people feared he was a __________ who would abuse his power. A. Civilize; Virtuoso B. Pandemic; Virtue C. Civilize; Demagogue D. Demographic; Pandemic Back to Queue Answer: C

21 Unit 14 MC—400 A group of ________-minded local citizens published a report on the various _________ groups in the town. A. Virile; Apolitical B. Cosmopolitan; Civic C. Civic; Demographic D. Demagogue; Pandemic Back to Queue Answer: C

22 Unit 14 MC—500 The Latin root civis means “__________” A. “man” B. “people” C. “city” D. “citizen” Back to Queue Answer: D

23 Unit 15 FIB—100 If you have learned a foreign language, you know that __________ speech is very different from formal, correct speech. Back to Queue Answer: Colloquial Colloquial Locution Malediction Evocative Dictate

24 Unit 15 FIB—200 Carla gave a(n) _________ speech in honor of the bride, and everyone applauded. Back to Queue Answer: Eloquent Equivocate Eloquent Advocate Benediction Locution

25 Unit 15 FIB—300 Tommy’s __________ reveals that he is a trained Shakespearean actor. Back to Queue Answer: Locution Equivocate Eloquent Advocate Benediction Locution

26 Unit 15 FIB—400 On what dull topic must we listen to the professor ___________ today? Back to Queue Answer: Declaim Equivocate Clamorous Advocate Declaim Exclamatory

27 Unit 15 FIB—500 The Latin roots loqui/locutus means “____________.” Back to Queue Answer: “to speak” “to say, to order” “to speak” “to call”

28 Unit 15 MC—100 Although Graham is both an excellent scholar and a(n) __________ speaker, he always tries to _________ praise he receives. A. Evocative; Equivocate B. Eloquent; Deflect C. Colloquial; Dictate D. Evocative; Declaim Back to Queue Answer: B

29 Unit 15 MC—200 Because I believe that the population increase ________ that we build more houses, I am a(n) _________ of development in this area. A. Declaims; Malediction B. Dictates; Advocate C. Equivocates; Locution D. Declaims; Advocate Back to Queue Answer: B

30 Unit 15 MC—400 The poet ________ endlessly upon the harm that technology has done to the world, but I find his words and images beautifully __________ of the places he describes. A. Equivocates; Clamorous B. Advocates; Exclamatory C. Advocates; Colloquial D. Declaims; Equivocate Back to Queue Answer: D

31 Unit 15 MC—300 When the singer visiting the small town smiled and uttered a(n) ______ phrase common only in that area, the audience burst into _______ cheers. A. Exclamatory; Evocative B. Eloquent; Colloquial C. Colloquial; Clamorous D. Evocative; Eloquent Back to Queue Answer: C

32 Unit 12 MC—500 The Latin roots clamare/clamatum mean “___________” A. “to say, to order” B. “to speak” C. “to call” D. “to shout or call” Back to Queue Answer: D


Download ppt "Greek and Latin Roots JEOPARDY. JEOPARDY! 100 200 300 400 300 200 100 500 100 500 400 200 300 400 500 400 300 500 400 300 100 300 400 500 200 100 Unit."

Similar presentations


Ads by Google