Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Identify the RHETOROLECT in the following text: (Click for slide progression and answers.) 2 Peter 1:3: His divine power has given us everything needed.

Similar presentations


Presentation on theme: "Identify the RHETOROLECT in the following text: (Click for slide progression and answers.) 2 Peter 1:3: His divine power has given us everything needed."— Presentation transcript:

1 Identify the RHETOROLECT in the following text: (Click for slide progression and answers.) 2 Peter 1:3: His divine power has given us everything needed for life and godliness. Choose one of the following six RHETOROLECTS: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY. Exploring How Progressive Texture Blends Rhetorolects

2 2 Pet 1:3: His divine power has given us everything needed for life and godliness. Answer:  MIRACLE  What phrase indicates the presence of MIRACLE rhetorolect? Identify the RHETOROLECT in the text: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY.

3 2 Pet 1:3: His divine power has given us everything needed for life and godliness. Answer:  “His divine power”  What two rhetorolects are present in the additional text on the next slide? What phrase indicates the presence of MIRACLE rhetorolect?

4  One additional rhetorolect is WISDOM.  Another rhetorolect is PROPHETIC.  What word indicates WISDOM rhetorolect? What two additional rhetorolects are present in this longer text? WISDOM, APOCALYPTIC PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY. 2 Pet 1:3: His divine power has given us everything needed for life and godliness, through the knowledge of him who called us by his own glory and goodness. Answer:

5  “knowledge”  What phrase indicates PROPHETIC rhetorolect?  “him who called us”  What rhetorolect is in verses 5-8? What word indicates the presence of WISDOM rhetorolect? 2 Pet 1:3: His divine power has given us everything needed for life and godliness, through the knowledge of him who called us by his own glory and goodness. Answer:

6 2 Pet 1:5: For this very reason make every effort to supplement your faith with virtue, and virtue with knowledge, 6: and knowledge with self-control, and self- control with steadfastness, and steadfastness with godliness, 7: and godliness with brotherly affection, and brotherly affection with love. 8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. Answer:  WISDOM  What synonym for wisdom is repeated in verses 5, 6, and 8? Identify the RHETOROLECT in verses 5-8: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY.

7 2 Pet 1:5: For this very reason make every effort to supplement your faith with virtue, and virtue with knowledge, 6: and knowledge with self-control, and self- control with steadfastness, and steadfastness with godliness, 7: and godliness with brotherly affection, and brotherly affection with love. 8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. Answer:  “knowledge”  Identify two key adjectives that describe people who do not live according to WISDOM rhetorolect. What synonym for WISDOM is repeated in verses 5, 6, and 8? in verses 5, 6, and 8?

8 2 Pet 1:5: For this very reason make every effort to supplement your faith with virtue, and virtue with knowledge, 6: and knowledge with self-control, and self- control with steadfastness, and steadfastness with godliness, 7: and godliness with brotherly affection, and brotherly affection with love. 8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. Answer:  “ineffective”  “unfruitful”  On the next slide identify the rhetorolect that is blended into WISDOM in the additional text. Identify two key adjectives that describe people who do not live according to WISDOM rhetorolect.

9  PRIESTLY  Identify the clause that indicates the presence of PRIESTLY rhetorolect in verse 9. Identify the RHETOROLECT blended into WISDOM in verse 9: APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY. 2 Pet 1:8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. 9: For whoever lacks these things is blind and shortsighted and has forgotten that he was cleansed from his old sins. Answer:

10  "that he was cleansed from his old sins"  Identify three descriptions of the one who lacks wisdom in the context of the PRIESTLY rhetorolect in verse 9. Identify the clause that indicates the presence of PRIESTLY rhetorolect in verse 9. 2 Pet 1:8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. 9: For whoever lacks these things is blind and shortsighted and has forgotten that he was cleansed from his old sins. Answer:

11  Blind  Shortsighted  Has forgotten  On the next slide identify the rhetorolect that is blended into WISDOM and PRIESTLY rhetorolect in verse 10. Identify three descriptions of the one who lacks wisdom in the context of the PRIESTLY rhetorolect in verse 9. 2 Pet 1:8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. 9: For whoever lacks these things is blind and shortsighted and has forgotten that he was cleansed from his old sins. Answer:

12  PROPHETIC  Identify the key phrase that indicates the presence of PROPHETIC rhetorolect in verse Pet 1:8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. 9: For whoever lacks these things is blind and shortsighted and has forgotten that he was cleansed from his old sins. 10: Therefore, brothers and sisters, be all the more eager to confirm your call and election, for if you do this you will never stumble. Answer: Identify the RHETOROLECT blended into WISDOM and PRIESTLY in verse 10: APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, or MIRACLE.

13  "your call and election"  What rhetorolect does the topic “brothers and sisters” blend into verse 10? 2 Pet 1:8: For if these things are yours and abound, they keep you from being ineffective or unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. 9: For whoever lacks these things is blind and shortsighted and has forgotten that he was cleansed from his old sins. 10: Therefore, brothers and sisters, be all the more eager to confirm your call and election, for if you do this you will never stumble. Answer: Identify the key phrase in verse 10 that indicates the presence of PROPHETIC rhetorolect.

14  WISDOM  Why does “brothers and sisters” indicate the presence of WISDOM rhetorolect? 2 Pet 1:10: Therefore, brothers and sisters, be the more eager to confirm your call and election, for if you do this you will never stumble. 11: For in this way, entry into the eternal kingdom of our Lord and Savior Jesus Christ will be richly provided for you. Answer: What rhetorolect does the topic “brothers and sisters” blend into verse 10?

15  Because WISDOM rhetorolect builds a community modeled on kinship relations in a household, the primary location of WISDOM rhetorolect.  What larger geographical area does verse 11 set alongside the household imagery in verse 10? 2 Pet 1:10: Therefore, brothers and sisters, be the more eager to confirm your call and election, for if you do this you will never stumble. 11: For in this way, entry into the eternal kingdom of our Lord and Savior Jesus Christ will be richly provided for you. Answer: Why does “brothers and sisters” indicate the presence of WISDOM rhetorolect?

16  “the eternal kingdom of our Lord and Savior Jesus Christ,” which is a cosmic image built upon PROPHETIC imagery related to God’s kingdom on earth.  See the summary on the next slide. 2 Pet 1:10: Therefore, brothers and sisters, be the more eager to confirm your call and election, for if you do this you will never stumble. 11: For in this way, entry into the eternal kingdom of our Lord and Savior Jesus Christ will be richly provided for you. Answer: What larger geographical area does verse 11 set alongside the household imagery in verse 10?

17 Summary: Blending of PROPHETIC, WISDOM, and PRIESTLY rhetorolect in 2 Peter 1:3-11 produces an emphasis on fulfilling one's calling to live a life of virtue that is a result of redemption from sin, which produces brothers and sisters in faith who look forward to the time when they will enter the eternal kingdom of Jesus Christ. Great Work!


Download ppt "Identify the RHETOROLECT in the following text: (Click for slide progression and answers.) 2 Peter 1:3: His divine power has given us everything needed."

Similar presentations


Ads by Google