Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 2: Glimpses of the world Topics CoveredSlide Numbers 1Important events.

Similar presentations


Presentation on theme: "Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 2: Glimpses of the world Topics CoveredSlide Numbers 1Important events."— Presentation transcript:

1 Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 2: Glimpses of the world Topics CoveredSlide Numbers 1Important events of the world history[1-17] 2 Important Battles[18-25]

2 Question 1: The French Revolution took place in the reign of ? Answer: King Louis XVI. Extra Fact Punch: French Revolution started in 1789 and ended in 1793.

3 Question 2: ________ revolution took place in Answer: Russian. Extra Fact Punch: In 1917 United states also entered the world war.

4 Question 3: NATO was formed in _____. Answer: Extra Fact Punch: NATO stands for North Atlantic Treaty Organization.

5 Question 4: Wheel was invented in. Answer: BC Extra Fact Punch: Invention of the first written language also took place.

6 Question 5: First Olympics took place in _______. Answer: BC 776. Extra Fact Punch: Olympics took place in the city of Olympia in Greece.

7 Question 6: The Great wall of China was built by______. Answer: Shih Huang Ti. Extra Fact Punch: It was built in BC 215.

8 Question 7: _________ is known as the founder of Isalm. Answer: Prophet Mohammed (Mecca). Extra Fact Punch: Prophet Mohammed was born in 570 AD.

9 Question 8: First book was printed in 868 AD,the title of the book was_______. Answer: Diamond Sutra. Extra Fact Punch: It is a Buddhist scripture.

10 Question 9: Magna Carta was signed in________. Answer: 1215 AD. Extra Fact Punch: Magna Carta is a historical document curbing the King’s power.

11 Question 10: Opium war was between________ and _______. Answer: Britain and China in Extra Fact Punch: Opium was illegally traded by the British and the Chinese merchants.

12 Question 11: Who wrote Communist Manifesto? Answer: Karl Marx. Extra Fact Punch: He wrote it in the year 1848.

13 Question 12: The youngest President in the history of USA was_________. Answer: Theodore Roosevelt. Extra Fact Punch: He became the youngest president in 1901.

14 Question 13: ‘Origin of Species’ was published by _______. Answer: Darwin. Extra Fact Punch: It was published in 1859.

15 Question 14: First Human Heart transplant operation was conducted by_________. Answer: Dr. Christian Barnard in Extra Fact Punch: The heart was donated by Denise Daniel.

16 Question 15: In which year did India conduct its first ever nuclear blast? Answer: Extra Fact Punch: Blast at Pokhran in Rajasthan (Thar desert).

17 Question 16: First test tube baby was born in______. Answer: Extra Fact Punch: Louis brown in Lancashine.

18 Question 17: ‘War of roses’ is associated with. Answer: Civil war of England. Extra Fact Punch: It was fought in

19 Question 18: Hundred year war was fought between______&_____. Answer: France & England. Extra Fact Punch: It was started by Henry V.

20 Question 19: Queen Maria Theresa is associated with which war? Answer: War of Austrian. Extra Fact Punch: Maria Theresa was daughter of Charles VII.

21 Question 20: Battle of waterloo was fought in. Answer: Extra Fact Punch: The British forces led by Duke of Wellington defeated French forces by Napoleon Bonaparte.

22 Question 21: First China war is also known as ______. Answer: Opium war. Extra Fact Punch: it was a trade war between China and Britain.

23 Question 22: Kargil war was fought between______&_____. Answer: India and Pakistan. Extra Fact Punch: Kargil war was fought in1999.

24 Question 23: Six day war is regarded as shortest war in History. It is known as______. Answer: Israel-Arab war. Extra Fact Punch: Arab forces were led by Egypt, Syria and Jordan were defeated.

25 Question 24: World War 1 began in When did world war II commence? Answer: In Extra Fact Punch: Japan suffered the maximum in the World War II.


Download ppt "Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PART 2: Glimpses of the world Topics CoveredSlide Numbers 1Important events."

Similar presentations


Ads by Google