Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 The Review Game Show 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 VocabularyEastern Woodlands Great.

Similar presentations


Presentation on theme: "100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 The Review Game Show 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 VocabularyEastern Woodlands Great."— Presentation transcript:

1 The Review Game Show VocabularyEastern Woodlands Great PlainsSouthwest Desert Northwest Coast Native Americans of North America Final

2 Group of families under one leadership. Vocabulary for 100 Push the Space Bar to check your answer. What are tribes?

3 Hut built over a large hole. Vocabulary for 200 Push the Space Bar to check your answer. What is a lodge? Push the Space Bar to check your answer.

4 Land set aside for Native Americans by the government. Vocabulary for 300 Push the Space Bar to check your answer. What is a reservation?

5 Vocabulary for 400 Party at which the host gives guests gifts. Push the Space Bar to check your answer. What is a potlatch?

6 Vocabulary for 500 Gathering. Push the Space Bar to check your answer. What is a pow- wow

7 Eastern Woodlands for 100 Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, Seneca Push the Space Bar to check your answer. What is the Iroquois League?

8 Eastern Woodlands for 200 An Iroquois building using young trees for poles, and slabs of elm bark for walls; could be 150 feet long and house 12 families. Push the Space Bar to check your answer. What is a longhouse?

9 Eastern Woodlands for 300 Elder women chose the men as representatives of Great Council which made decisions for the Iroquoise League. Push the Space Bar to check your answer. How did tribes of Iroquois League work together to govern themselves?

10 Eastern Woodlands for 400 Longhouses, canoes, food, clothing, fields for crops, hunting, maple syrup. Push the Space Bar to check your answer. How did Iroquois use tree/forest resources?

11 Eastern Woodlands for 500 Deep connection to animals, trees, and resources; thanked animal when killed for food and clothing provided to family; seashell wampum belts Push the Space Bar to check your answer. What are some Iroquois beliefs and customs ?

12 Great Plains for 100 Lakota, Sioux, Pawnee, Osage, and later Cheyenne Push the Space Bar to check your answer. What are some tribes of the Great Plains?

13 Great Plains for 200 In winter, large round huts built over a deep hole using earth packed over a wood frame; in summer, poles covered with buffalo hides. Push the Space Bar to check your answer. What are lodges and teepees?

14 Great Plains for 300 Crouching near buffalo in animal disguise to get close enough for spears or bows; stampede over cliffs Push the Space Bar to check your answer. How did Plains Indians hunt buffalo?

15 Great Plains for 400 Hunters were able to get closer to buffalo for increased success; Cheyenne settlements became more mobile, easier to move around; measured wealth; became skilled in war; raids Push the Space Bar to check your answer. How did the horse change Cheyenne way of life?

16 Great Plains for 500 Wear traditional clothes for annual powwow, dances, games, keep language and ceremonies alive Push the Space Bar to check your answer. How do Cheyenne keep their traditions alive?

17 Southwest Desert for 100 Hopi, Pueblo, Anasazi, Navajo, Apache, and Zuni Push the Space Bar to check your answer. What are some tribes of the Southwest?

18 Southwest Deserts for 200 Apartment style buildings rising up several stories, on top of mesas Push the Space Bar to check your answer. What type of homes do Pueblo Indians live in?

19 Southwest Deserts for 300 Used irrigation system to grow corn, beans, squash, and cotton; apartment dwellings on top of mesas Push the Space Bar to check your answer. What are some Anasazi traditions did Pueblo people follow?

20 Southwest Deserts for 400 Men – governed village; weavers of cloth; groom’s father wove wedding robe for son’s bride Women – owned all property, passed to daughters; weavers of baskets; wove special basket for groom Push the Space Bar to check your answer. What are different roles of men and women in Hopi culture?

21 Southwest Deserts for 500 Kachinas – bring rain and other help, and to educate Hopi children about customs and traditions; dance ceremonies and masks – honored kachinas and sought aid; snake dance - rain; kiva ceremonies; squash blossom hair style – ready for marriage Push the Space Bar to check your answer. What were the main purposes of Hopi ceremonies?

22 Northwest Coast for 100 Kwakiutl, Tlingit, Haida, Chinook, and Nootka Push the Space Bar to check your answer. What are some tribes of Northwest Coast?

23 Northwest Coast for 200 Cedar logs used for upright posts for house and roof beams; cedar planks used for walls and roof Push the Space Bar to check your answer. What resources do NW Coastal Indians use to make homes?

24 Northwest Coast for 300 Game for hunting provided food and clothing; fish, sea otters, whales, and seals from rivers and coastal waters provided meat for food, fur for clothing, oil for lamps and heating; cedar logs to make canoes and homes; cedar bark for shirts and skirts; Push the Space Bar to check your answer. What are some ways the Kwakiutl used forest and ocean resources ?

25 Northwest Coast for 400 A man or woman respected, that people came to when not feeling well; people believed they could cure them; performed dancing ceremonies; wore carved masks that reflected respect for spirits they felt around them Push the Space Bar to check your answer. What is a shaman?

26 Northwest Coast for 500 Totem poles; carved masks, rattles, serving dishes decorated with paint; hunting; potlatches Push the Space Bar to check your answer. What are ways Kwakiutl natives keep traditions of past?

27 Final Which groups were hunter/gatherers? Which groups were hunters/farmers? What were main crops? What is the oldest Hopi city? What is a cultural region?


Download ppt "100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 The Review Game Show 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 VocabularyEastern Woodlands Great."

Similar presentations


Ads by Google