Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Patterns in Nature Dot Point 4 Review Year 11 Biology.

Similar presentations


Presentation on theme: "Patterns in Nature Dot Point 4 Review Year 11 Biology."— Presentation transcript:

1 Patterns in Nature Dot Point 4 Review Year 11 Biology

2 Question 1 Provide an example for the movement of a chemical from the external environment into the organism

3 Question 2 What is the term used to describe the movement of chemicals into the body, within the body and out of the body

4 Question 3 Why is it so important that multicellular organisms have transports systems?

5 Question 4 What is the difference between breathing and respiration?

6 Question 5 Explain the role of the respiratory system.

7 Question 6 Name 2 parts of the respiratory system.

8 Question 7 What is the purpose of the transport system?

9 Question 8 What is the purpose of the Excretory System

10 Question 9 Name 2 different types of wastes that an organism will expel.

11 Question 10 All gaseous exchange surfaces share certain common features, name the 3

12 Question 11 In which part of the lungs in mammals, does the gaseous change take place?

13 Question 12 Why is it so important to have a large and thin surface area where gaseous exchange occurs?

14 Question 13 Explain how oxygen moves between the alveoli and blood stream. You must talk about concentration.

15 Question 14 What is the term given to breathing movements where air is drawn into and expelled from the respiratory organs

16 Question 15 Explain the role of internal gills in a fish

17 Question 16 Name one of the 3 surfaces frogs use for gaseous exchange ANSWER: Skin Floor of the mouth lungs

18 Question 17 Explain how insects overcome the difficulties posed by their habitat.

19 Question 18 Which statement best describes a closed circulatory system A. Transport fluid leaves vessels and enters spaces or cavities B. Transport fluid enters vessels and enters spaces or cavities C. The transport fluid flows in vessels only D. The transport fluid flows in arteries only

20 Question 19 Why are open circulatory systems not very efficient?

21 Question 20. Outline how water is taking up from the roots to the leaves

22 Question 21. What is the main difference between xylem and phloem?

23 ANSWERS

24 Question 1 Provide an example for the movement of a chemical from the external environment into the organism ANSWER: oxygen from the air to the lungs for respiration CO2 from the air into the plant for photosynthesis

25 Question 2 What is the term used to describe the movement of chemicals into the body, within the body and out of the body ANSWER: Gases Exchange – gases move by diffusion across a membrane

26 Question 3 Why is it so important that multicellular organisms have transports systems? ANSWER: multicellular organisms are bigger in size = SA:V is smaller. Transport systems are important in Large animals because they need more nutrients and oxygen to provide them with energy and remove wastes. Transport systems allow this movement around the whole organism.

27 Question 4 What is the difference between breathing and respiration? ANSWER: The mechanical (physical) rhythmic process involving muscles and the skeleton, to allow an organism to inhale and exhale. REspiration is to RElease energy from foods

28 Question 5 Explain the role of the respiratory system. ANSWER: Allows an organism to take in oxygen and remove carbon dioxide from their bodies

29 Question 6 Name 2 parts of the respiratory system. ANSWERS: mouth, nostrils, pharynx, trachea, lungs, bronchus (L&R) and alveoli

30 Question 7 What is the purpose of the transport system? ANSWER: Is the link between all other systems in the body of an organism, ensuring cells are supplied with nutrients, gases and wastes removed.

31 Question 8 What is the purpose of the Excretory System ANSWER: Involves expelling metabolic wastes from the body

32 Question 9 Name 2 different types of wastes that an organism will expel. ANSWER: Urea, Uric Acid Ammomia, Urine, Carbon Dioxide

33 Question 10 All gaseous exchange surfaces share certain common features, name the 3 Answer: Large surface area A moist, thin surface Near to an efficient transport system

34 Question 11 In which part of the lungs in mammals, does the gaseous change take place? ANSWER: Alveoli

35 Question 12 Why is it so important to have a large and thin surface area where gaseous exchange occurs? ANSWER: Increased folds increase the respiratory surface allowing more gaseous exchange. Thin lining makes it easier for the gas to diffuse allow the membrane

36 Question 13 Explain how oxygen moves between the alveoli and blood stream. You must talk about concentration. ANSWER: Movement via diffusion from a high concentration of oxygen in the lung to a low concentration in the blood stream.

37 Question 14 What is the term given to breathing movements where air is drawn into and expelled from the respiratory organs ANSWER: Ventilation

38 Question 15 Explain the role of internal gills in a fish ANSWER: Only allows movement of water in one direction. As water flows over the gills gaseous exchange takes place

39 Question 16 Name one of the 3 surfaces frogs use for gaseous exchange ANSWER: Skin Floor of the mouth lungs

40 Question 17 Explain how insects overcome the difficulties posed by their habitat. ANSWER: Have an internal respiratory surface In take and expel air through breathing pores (spiracles) Have branching air tubes called tracheal tubes

41 Question 18 Which statement best describes a closed circulatory system A. Transport fluid leaves vessels and enters spaces or cavities B. Transport fluid enters vessels and enters spaces or cavities C. The transport fluid flows in vessels only D. The transport fluid flows in arteries only ANSWER: C

42 Question 19 Why are open circulatory systems not very efficient? ANSWER: As fluid pressure is low, transport fluid circulates slowly

43 Question 20. Outline how water is taking up from the roots to the leaves ANSWER: Osmosis – soil high concentrations of water, moving to a low concentration in the roots. Water is then transported up the stem through the xylem and phloem and into the leaves.

44 Question 21. What is the main difference between xylem and phloem? ANSWER: Xylem transports water and nutrients from the roots to the leaves (one way) Phloem transports sugars from the leaves to the rest of the plant.


Download ppt "Patterns in Nature Dot Point 4 Review Year 11 Biology."

Similar presentations


Ads by Google