Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

JEOPARDY!: A Review of Human Body Biology 2201 Unit 3 Mrs Templeman.

Similar presentations


Presentation on theme: "JEOPARDY!: A Review of Human Body Biology 2201 Unit 3 Mrs Templeman."— Presentation transcript:

1 JEOPARDY!: A Review of Human Body Biology 2201 Unit 3 Mrs Templeman

2 JEOPARDY! You gotta have Heart You take my Breathe away Digests this! The knee bone is connected to the… Hodge Podge Are you sick?

3 Heart point How many chambers are in the heart? ANSWER: Four – 2 atria & 2 ventricles Back

4 Heart--- 2 points What side of the heart carries deoxygenated blood? Answer: Right side Back

5 Heart--- 3 points Name of the valve between the left ventricle and the left atrium? ANSWER: Mitral a.k.a. Bicuspid valve Back

6 Heart--- 4 points The major veins that enter the right atrium? ANSWER: Superior & inferior vena cava Back

7 Heart--- 5 points The type of muscle cells found in the heart… ANSWER: Cardiac muscle Back

8 Breathing– 1 point This is known as the back of the throat. Answer: Pharynx Back

9 Breathing– 2 points These muscles contract during inhalation or inspiration. Answer: Diaphragm & intercostal muscles Back

10 Breathing– 3 points Your breathing is controlled by the amount of Carbon Dioxide in your blood which is monitored by sensors in these two locations. Answer: Carotid artery and aorta Back

11 Breathing– 4 points What happens to the diaphragm when you inhale? Answer: The diaphragm muscle contracts and flattens out (moves down). Back

12 Breathing– 5 points When oxygen is transported in the blood on the red blood cells it is called this… Answer: Oxyhemoglobin Back

13 Digestion– 1 point Where is the bile stored? Answer: In the Gallbladder. Back

14 Digestion– 2 points What is digested in the mouth? Answer: Carbohydrates (starches in particular) Back

15 Digestion– 3 points Name the 3 parts of the Small Intestine… Answer: Duodenum, Jejenum, Ileum Back

16 Digestion– 4 points Surgical removal of the human stomach would most directly affect the digestion of… Answer: PROTEINS Back

17 Digestion– 5 points The basic chemical process (reaction) that occurs in the digestion of food molecules is… Answer: Hydrolysis Back

18 The knee bone … – 1 point An accessory gland that, in part, stores nutrients, detoxifies the blood and regulates blood glucose levels… Answer: The LIVER Back

19 The knee bone… – 2 points The location of gas exchange? Answer: Capillaries Back

20 The knee bone… – 3 points The muscle that separates the thorax and the abdominal cavities …. Answer: Diaphragm Back

21 The knee bone… – 4 points Found in the cortex of the kidney, it is the site of filtration… Answer: Glomerulus Back

22 The knee bone… – 5 points The vein that carries oxygenated blood… Answer: Pulmonary vein Back

23 Hodge Podge – 1 point This structure - the largest artery in the body - is almost the diameter of a garden hose. Yet these structures, on the other hand, are so small that it takes ten of them to equal the thickness of a human hair. Name both… Answer: The AORTA and CAPILLARIES. Back

24 Hodge Podge – 2 points lub-DUB, lub-DUB, lub-DUB. Sound familiar? If you listen to your heart beat, you'll hear two sounds. These "lub" and "DUB" sounds are made by… Answer: The heart valves as they close. Back

25 Hodge Podge – 3 points The lymphatic vessels will merge into the thoracic duct which will return lymph back into the blood through this vessel (this vessel also merges with the largest vein)… Answer: Subclavian vein Back

26 Hodge Podge – 4 points The proteins that appear on the membranes of cells are referred to as… Answer: Antigens Back

27 Hodge Podge – 5 point I think I have a fever. Consider this your second line of defense! Answer: The Inflammatory Response Back

28 Are you sick?– 1 point Hardening of the arteries & loss of elasticity AND a build up of plaque and fatty material along the inside the arteries are known as these two conditions… Answer: Arteriosclerosis & Atherosclerosis Back

29 Are you sick? – 2 points If Atherosclerosis develops in the carotid arteries, this could lead to … Answer: Loss of blood flow to the brain or a STROKE. Back

30 Are you sick? – 3 points You’ve been diagnosed: Inflammation of the lung, usually caused by an infection. Three common causes are bacteria, viruses and fungi. What have you got? Answer: Pneumonia Back

31 Are you sick?– 4 points When T cells or antibodies mistakenly attack the healthy cells of an individual, as if they were foreign pathogens, you will be diagnosed as having this … Answer: An autoimmune disease Back

32 Are you sick? – 5 points Ouch! If these crystals form when chemicals such as calcium oxalate, uric acid, and/or cystine precipitate out of the blood, you’ve got these… Answer: Kidney stones! Back crystals


Download ppt "JEOPARDY!: A Review of Human Body Biology 2201 Unit 3 Mrs Templeman."

Similar presentations


Ads by Google