Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

WARM-UP 9/2/14 Come in grab your figurative language pre-test. Begin working on it.

Similar presentations


Presentation on theme: "WARM-UP 9/2/14 Come in grab your figurative language pre-test. Begin working on it."— Presentation transcript:

1 WARM-UP 9/2/14 Come in grab your figurative language pre-test. Begin working on it.

2 FIGURATIVE LANGUAGE IS EVERYWHERE

3 Allusion Reference to cultural figure, place, or literature outside the text These references can be biblical, political, or from popular culture

4 ALLUSION IN ACTION Lil Wayne’s “John” “If I die today, remember me like John Lennon” om/watch?v=SxxQkZ Xi6H4 Explained: John Lennon was an iconic musician. Lennon died, but he will live on forever in everyone’s memory, By referencing him, Lil Wayne is positively comparing himself to this icon and implying that he hopes to achieve this same kind of artistic immortality.

5 Idioms A popular, common expression that has an agreed-upon meaning that differs from its literal, or actual, meaning

6 IDIOMS IN ACTION Lady Gaga’s “Wonderful” “Looking for something crazy, beautiful, nothing. Now I'm talking in circles again.” watch?v=nWDmGrfDYzc Explained: Lady Gaga is using a common expression, “talking in circles,” to illustrate that she keeps talking and talking, but really isn’t communicating anything

7 Alliteration Repetition of beginning word sounds It doesn’t have to be the same letter, just make the same sound

8 ALLITERATION IN ACTION Tupac Shakur’s “Am I Right?” “I'm sick of psychotic society. Somebody save me.” Explained: The repetition of the sounds forces the listener to pay more attention to the lyrics, so Tupac is audibly reinforcing the idea that he is unhappy with the world today.

9 Symbolism The use of concrete and recognizable things to represent ideas

10 SYMBOLISM IN ACTION Cage the Elephant’s “Ain’t No Rest for the Wicked” “I saw a preacher man in cuffs taking money from the church. He stuffed his bank account with righteous dollar bills” ch?v=HKtsdZs9LJo Explained: The image of the preacher in handcuffs symbolizes the downfall of society’s morals and ethics.

11 Personification Applies human characteristics to non-human objects These can be living or non-living objects

12 PERSONIFICATION IN ACTION Michael Jackson’s “Thriller” “You start to freeze as horror looks you right between the eyes” watch?v=hG6oy46qKE4 Explained: By personifying horror as looking him in the eyes, Jackson is reinforcing the idea of the horrific situation (zombies) being so close to him

13 Puns A joke exploiting the different possible meanings of a word or the fact that there are words that sound alike but have different meanings

14 PUNS IN ACTION Owl City’s “Dental Care” “I’ve been to the dentist a thousand times, so I know the drill” atch?v=jMBnBs77G70 Explained: Owl City is making a pun by playing off the idea of dental drills at the dentist and playing off the idiom “know the drill,” which means knowing the process

15 Onomatopoeia The use of a word whose sound suggests its meaning

16 ONOMATOPOEIA IN ACTION Ke$ha’s “Tik Tok” “Tick, tock on the clock, but the party don’t stop” m/watch?v=iP6XpLQM 2Cs Explained: Using onomatopoeia furthers the time imagery, showing that Ke$ha will not stop her party even though she hears the time passing by

17 Metaphor A direct comparison, usually using a form of “to be” like WAS or IS

18 METAPHOR IN ACTION Beyonce’s “Sweet Dreams” “You could be a sweet dream or a beautiful nightmare” m/watch?v=JlxByc0- V40 Explained: This comparison makes Beyonce’s point more interesting. She is saying that her boyfriend could either be perfect, like a sweet dream, or seemingly perfect but really bad, like a beautiful nightmare.

19 Simile An indirect comparison, usually using LIKE or AS to link the two objects

20 SIMILE IN ACTION One Republic ft. Timbaland’s “Apologize” “I need you like a heart needs a beat” m/watch?v=ZSM3w1v- A_Y Explained: This comparison shows the importance of the person the song is about. A heart will not survive without a beat, and apparently, he will not survive without her.

21 Hyperbole Intentional exaggeration

22 HYPERBOLE IN ACTION Busta Rhymes’ “Arab Money” “A rap trillioniare, I control heat. I’m about to buy the ozone layer” m/watch?v=bGHl1hp9 YcU Explained: Busta Rhymes is exaggerating his wealth; he is not a “trillionaire” nor is it even possible to buy the ozone layer, but he is implying he is rich enough to do that.

23 WARM-UP 9/3/14 Come in and grab all 3 sheets. You are only working on the Grammar Pre-test. This will be done on your own notebook paper, to be turned in after 10 minutes. No talking please. (do not tear from your journal) DO NOT WRITE ON THE TEST THIS IS FOR A GRADE. You have 10 minutes.

24 ANSWERS 1. B 2. B 3. C 4. C 5. B 6. B 7. B 8. A 9. A 10. B 11. C 12. C 13. A 14. A 15. B 16. B 17. A 18. B 19. B

25 THE PIE BY GARY SOTO

26 HEXAGONAL WRITING Hexagonal Writing Plot Summary: Briefly summarize the plot of the book/story/poem you’ve read. Personal Allusion: What does this story remind you of in your life? How has this story Changed your life, your views, or your thoughts and feelings? Theme: What life lessons has the author taught? Analysis /Literary Devices: Identify any literary devices you find and include the author’s words. (simile, metaphor, personification, Hyperbole, etc) Literary Allusions: How is the story similar to other books, stories, poems, movies, etc. that you know? Evaluation: Do you like the novel/story/poem you read. Why? To whom would you recommend it? Why? Each portion should be completely filled out, the whole triangle.

27 WARM-UP 9/4/14 Create a 6 word Memoir about “The Pie” by Gary Soto, Be prepared to share! 5 th period finish Hexagonal writing.

28 CAPITALIZATION Cause of death: Texting and Social media

29 FIRST LETTER OF A SENTENCE  The pear was sitting on the counter.

30 PRONOUN “I”  I saw her kissing him at the movie.

31 PROPER NOUNS  On Tuesday, September 18, Elizabeth made the basketball team.  Note: Seasons are not proper nouns.

32 TITLES BEFORE NAMES  Professor Stone  Uncle Jerry  President Obama  Queen Elizabeth II

33 SPECIFIC PLACES  Tito’s Taco Palace  New York City  Grand Canyon

34 ORGANIZATIONS, COMPANIES, AND PRODUCTS  American Red Cross  Starbucks  Doctors Without Borders  Colgate toothpaste

35 RELIGIONS  Buddhism  Seventh Day Adventists  Islam  Mormonism  Methodist

36 NATIONALITIES  Brazilians  French (but NOT in french fries)  ancient Egyptians

37 HOLIDAYS  Thanksgiving  Labor Day  Fourth of July  New Year’s Eve

38 SPECIFIC REGIONS  the South  Northwestern Texas  the Middle East  NOT eastern border  NOT the south exit  NOT blowing from the northeast

39 TITLES OF WORKS  The Adventures of Huckleberry Finn  To Kill a Mockingbird  the Divergent series

40 QUESTION 1 My family prefers to cook a ham on holidays, but uncle Bart is a vegetarian, so my mother prepares “tofurkey” for him. A.Holidays B.Uncle C.Vegetarian D.No change is necessary. My family prefers to cook a ham on holidays, but A uncle Bart is a vegetarian, so my mother prepares B C B C “tofurkey” for him. A.Holidays B.Uncle C.Vegetarian D.No change is necessary. My family prefers to cook a ham on holidays, but A Uncle Bart is a vegetarian, so my mother prepares B C B C “tofurkey” for him. A.Holidays B.Uncle C.Vegetarian D.No change is necessary.

41 QUESTION 2 Dai is vietnamese, but she grew up in Puerto Rico, where she attended cooking school; now she is the head chef at the Cuban restaurant on Orange Avenue. A.Vietnamese B.Cooking School C.cuban D.No change is necessary. Dai is vietnamese, but she grew up in Puerto A Rico, where she attended cooking school; now B she is the head chef at the Cuban restaurant on C Orange Avenue. A.Vietnamese B.Cooking School C.cuban D.No change is necessary. Dai is Vietnamese, but she grew up in Puerto A Rico, where she attended cooking school; now B she is the head chef at the Cuban restaurant on C Orange Avenue. A.Vietnamese B.Cooking School C.cuban D.No change is necessary.

42 QUESTION 3 Turn left! We need to go west on Highway 50; otherwise, we will be heading toward Daytona beach. A.West B.highway 50 C.Daytona Beach D.No change is necessary. Turn left! We need to go west on Highway 50; A B A B otherwise, we will be heading toward Daytona beach. C A.West B.highway 50 C.Daytona Beach D.No change is necessary. Turn left! We need to go west on Highway 50; A B A B otherwise, we will be heading toward Daytona Beach. C A.West B.highway 50 C.Daytona Beach D.No change is necessary.

43 QUESTION 4 Katelyn used her last dollar to buy m&m candies; she would have enjoyed a Pepsi to wash them down but the cafeteria prices were too expensive. A.M&M B.pepsi C.Cafeteria D.No change is necessary. Katelyn used her last dollar to buy m&m candies; A she would have enjoyed a Pepsi to wash them B down but the cafeteria prices were too expensive. C A.M&M B.pepsi C.Cafeteria D.No change is necessary. Katelyn used her last dollar to buy M&M candies; A she would have enjoyed a Pepsi to wash them B down but the cafeteria prices were too expensive. C A.M&M B.pepsi C.Cafeteria D.No change is necessary.

44 QUESTION 5 Juan is taking a religion class this semester; he likes the professor and the readings, but he most enjoys the intoxicating perfume that Isabella, his tablemate, wears. A.Religion B.Professor C.Perfume D.No change is necessary. Juan is taking a religion class this semester; he A likes the professor and the readings, but he most B enjoys the intoxicating perfume that Isabella, his C tablemate, wears. A.Religion B.Professor C.Perfume D.No change is necessary. Juan is taking a religion class this semester; he A likes the professor and the readings, but he most B enjoys the intoxicating perfume that Isabella, his C tablemate, wears. A.Religion B.Professor C.Perfume D.No change is necessary.

45 QUESTION 6 Patrick visited the police station to see if someone had found Squeeze, his 9-foot albino python, but officer Rodriguez said that no reptiles had been recently caught. A.Police Station B.Python C.Officer D.No change is necessary. Patrick visited the police station to see if someone A had found Squeeze, his 9-foot albino python, but B officer Rodriguez said that no reptiles had been C recently caught. A.Police Station B.Python C.Officer D.No change is necessary. Patrick visited the police station to see if someone A had found Squeeze, his 9-foot albino python, but B Officer Rodriguez said that no reptiles had been C recently caught. A.Police Station B.Python C.Officer D.No change is necessary.

46 QUESTION 7 Niki is a practicing hindu, so she was offended when Sean pulled into a McDonald’s drive-thru to order a Big Mac. A.Hindu B.mcdonald’s C.big mac D.No change is necessary. Niki is a practicing hindu, so she was offended A when Sean pulled into a McDonald’s drive-thru B to order a Big Mac. C A.Hindu B.mcdonald’s C.big mac D.No change is necessary. Niki is a practicing Hindu, so she was offended A when Sean pulled into a McDonald’s drive-thru B to order a Big Mac. C A.Hindu B.mcdonald’s C.big mac D.No change is necessary.

47 DON’T LAUGH AT ME LYRICS I'm a little boy with glasses The one they call the geek A little girl who never smiles 'Cause I've got braces on my teeth And I know how it feels To cry myself to sleep. I'm that kid on every playground Who's always chosen last A single teenage mother Tryin' to overcome my past You don't have to be my friend Is it too much to ask? [Chorus:] Don't laugh at me, don't call me names Don't get your pleasure from my pain In God's eyes we're all the same Someday we'll all have perfect wings Don't laugh at me. I'm the cripple on the corner You pass me on the street I wouldn't be out here beggin' If I had enough to eat And don't think that I don't notice That our eyes never meet. I lost my wife and little boy Someone crossed that yellow line The day we laid 'em in the ground Is the day I lost my mind Right now I'm down to holdin' This little cardboard sign. [Chorus:] I'm fat, I'm thin, I'm short, I'm tall I'm deaf, I'm blind, hey aren't we all? [Chorus:]

48 ON THE BACK OF YOUR PAPER ANSWER THIS QUESTION USING THE FOLLOWING QUESTION STEM The authors use ___________________in “The Pie” and in the song “Don’t Laugh at Me” in order to ___________________. Explain. Should be at least one paragraph. Make sure you use textual evidence from both selections to support your answer. Due at the end of the class.

49 SUSTAINED SILENT READING *** * IF YOU HAVE A MISSING ASSIGNMENTS FOR THIS CLASS YOU MAY WORK ON IT NOW**** WHEN FINISHED START YOUR SSR


Download ppt "WARM-UP 9/2/14 Come in grab your figurative language pre-test. Begin working on it."

Similar presentations


Ads by Google