Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Linear Measurement Review. Metric Measurement The thickness of a fingernail is a benchmark for which unit? A) meter B) millimeter C) kilometer D) centimer.

Similar presentations


Presentation on theme: "Linear Measurement Review. Metric Measurement The thickness of a fingernail is a benchmark for which unit? A) meter B) millimeter C) kilometer D) centimer."— Presentation transcript:

1 Linear Measurement Review

2 Metric Measurement The thickness of a fingernail is a benchmark for which unit? A) meter B) millimeter C) kilometer D) centimer Answer: B

3 Metric Measurement What is a pinky finger the benchmark measure for? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer:B

4 Metric Measurement A 10 minute walk is the benchmark for what unit of measure? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer: D (a kilometer)

5 METRICS What unit would you use to measure the size of a diamond in a wedding ring? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer Answer: A (Millimeter)

6 Metric Measurement A baseball bat is the benchmark for which unit of measurement? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer Answer: C - a meter

7 Metrics What unit would you use to measure the length of a wall in your bedroom? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer: C (Meters)

8 Metrics What unit would you use to measure the length of a pencil lead? A) centimer B) millimeter C) kilometer D) meter Answer: B (Millimeter)

9 Metrics What unit would you use to measure the height of a laptop computer? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer e) Answer: B – (Centimeter)

10 Metric Measurement What unit of measurement would I use to measure the distance from Mississippi to Tennessee? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer: D (Kilometer)

11 Metrics What unit would you use to measure the height of a student’s desk? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer e) Answer: B) centimeter

12 Metrics What unit would you use to measure the perimeter around a house? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer e) Answer: C (meters)

13 Metrics What unit would you use to measure the thickness of a slice of bread? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer e) Answer: A (millimeter)

14 Metrics What unit would you use to measure the length of an escalator? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer e) Answer: C (meters)

15 Metrics What unit would you use to go from Clark Elementary to Whitter Elementary? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer e) Answer: D (Kilometer)

16 Metrics What unit would we use to measure the length of an eyelash? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer: A) Millimeter

17 Metrics What unit would you use to measure the length of Kayla’s hair? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer: B (centimer)

18 Metrics What unit would you use to measure the width of a dog’s tooth? a) Millimeter b) Centimeter c) Meter d) Kilometer  Answer: A) Millimeter

19 Metrics How many millimeters are in a centimeter? A) 5 millimeters B) 3 millimeters C) 10 millimeters D) 15 millimeters Answer: C) 10 millimeters

20 Metrics How many centimeters are in a meter? A) 10 centimeters B) 100 centimeters C) 1,000 centimeters Answer: B) 100 centimeters

21 BONUS 10 centimeters = 1 _______________. A) meter B) kilometer C) millimeter D) decimeter Answer: D) 1 decimeter

22 THINK!! How many millimeters are in a meter? A) 10 B) 100 C) 1,000 Answer: C ) 1,000

23 Solve it!!! I have 30 centimeters of ribbon. How many millimeters of ribbon is that? Remember that there are 10 mm in one centimeter. Ask yourself, am I going from big to small or a smaller unit to a bigger unit. Small to big = dive in (divide) Big to small = multiply (a big # can’t dive into a smaller number. Answer: 300 millimeters

24 Solve it!! I have 200 meters of ribbon to make bows. How many centimeters do I have? Remember, there are 100 centimeters in a meter. Answer: 20,000 centimeters I’m going from a bigger unit to a smaller so I should multiply. My clue is that I have 100 centimeters in a meter, therefore I multiply 100 x 200 which equals 20,000.

25 Solve it!! How many centimeters is 80 millimeters? Big to small or small to big? Clue: There are 10 millimeters in one centimeter. Answer: 8 centimeters

26 Customary What unit would you use to measure the height of a person? A) inches B) Feet C) yards D) Miles Answer: A) Inches

27 Customary What unit would you use to measure the length of a classroom floor? A) inches B) feet C) yards D) miles Answer: B) feet

28 Customary What unit would you use to measure the length of a baby doll? A) inches B) feet C) yards D) Miles Answer: A) Inches

29 Customary What unit would you use to measure the height of a flag pole? A) inches B) Feet C) yards D) miles Answer: C (yards)

30 Customary What unit would you use to measure the length of a diamond necklace? A) inches B) feet C) yards D) miles Answer: A) inches

31 Customary Which unit of measure would you use to measure the distance from Miami to Tampa? A) inches B) yards C) feet D) Miles Answer: D) Miles

32 Customary Measurement The width of two fingers is the benchmark for what unit of measure? A) inch B) feet C) yard D) mile Answer: A) INCH

33 Customary Measurement A baseball bat is the benchmark for what unit of measure? A) inch B) feet C) yard D) mile Answer: C) YARD

34 Customary A ruler is the benchmark for what unit of measure? A) an inch B) a foot C) a yard D) a mile Answer: B) a foot

35 Customary A 15 minute walk is a benchmark for what unit of measure? A) an inch B) a foot C) a yard D) a mile Answer: D) a mile

36 Customary How many inches are in a foot? A) 10 inches B) 12 inches C) 20 inches Answer: 12 inches

37 Customary How many feet are in a yard? A) 2 feet B) 3 feet C) 10 feet Answer: B) 3 feet

38 THINK!!! How many inches are in 4 feet? Remember if you go big to small, you multiply. IF you go from small to big, dive in. (divide) A) 36 inches B) 42 inches C) 48 inches Answer: C) 48 ninches

39 Solve it!! How many inches are in 8 feet? Remember, there are 12 inches in one foot. Small to big or big to small??? Operation??? Answer: 96 inches

40 Solve it!! How many inches are in are in 7 feet? Remember, there are 12 inches in one foot. Big to small or small to big??? Operation??? Answer: 84 inches

41 Solve it!! If I have 60 inches of ribbon, how many feet do I have? Remember, there are 12 inches in a foot. Big to small or small to big??? Small to big (Small dives in) Operation??? divide Answer: 5 feet

42 Solve it!!! If you have 48 inches of taffy, how many feet do you have? Big to small OR small to big??? Inches to feet is a small unit going to a bigger unit. Small dives in or (Divides the number) Operation???? Divide Answer: 4 feet

43 THINK!!! Which type of linear measurement is used world-wide??? A) metrics B) customary Answer: A) Metrics

44 THE END Keep Studying!!!


Download ppt "Linear Measurement Review. Metric Measurement The thickness of a fingernail is a benchmark for which unit? A) meter B) millimeter C) kilometer D) centimer."

Similar presentations


Ads by Google