Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

1
**Inverse Proportion X 1 2 4 8 y 80 40 20 10 Inverse Proportion**

Inverse Proportion is when one quantity increases and the other decreases. The two quantities are said to be INVERSELY Proportional or (INDIRECTLY Proportional) to each other. Example : Fill in the following table given x and y are inversely proportional. y x X 1 2 4 8 y 80 40 20 10

2
**More people Less people Number of people 4 2 1 Time in days. 2 4 8**

It takes one person 8 days to complete a job. How many days will it take 2 people? 4 people? Why do you know this? More people Less people Number of people 4 2 1 Time in days. 2 4 8 More Time Less Time

3
**3 8 4 24 ÷ 4 = 6 hours Men Hours y 1 3 x 8 = 24 hours x**

Example : If it takes 3 men 8 hours to build a wall. How long will it take 4 men. (Less time !!) Men Hours 3 8 y x 1 3 x 8 = 24 hours 4 24 ÷ 4 = 6 hours

4
**Example : It takes 10 men 12 months to build a house.**

How long should it take 15 men. Men Months y x 10 12 1 12 x 10 = 120 15 120 ÷ 15 = 8 months

5
**Example : At 8 m/s a journey takes 32 minutes.**

How long should it take at 10 m/s. Speed Time 8 32 mins y x 1 32 x 8 = 256 mins 10 256 ÷ 10 = 25.6 mins

6
**Created by Mr. Lafferty Maths Dept.**

YOUR TURN… 0. If a school kitchen has enough food for 234 pupils for 37 days, how long will the same food last 73 pupils ? 1. If 32 men can reap a field in 15 days, in how many days can 20 men reap the same field? 2. 12 men can dig a pond in 8 days. How many men can dig it in 6 days? 3. A hostel has enough food for 125 students for 16 days. How long will the food last if75 more students join them? 4. A fort had enough food for 80 soldiers for 60 days. How long would the food last if 20 more soldiers join after 15 days? 14-Apr-17 Created by Mr. Lafferty Maths Dept.

Similar presentations

OK

Direct Proportion. During break time, Syukri wishes to buy some sandwiches. No of sandwichTotal cost ($) 10.50 21.00 31.50 42.00 The total cost increases.

Direct Proportion. During break time, Syukri wishes to buy some sandwiches. No of sandwichTotal cost ($) 10.50 21.00 31.50 42.00 The total cost increases.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on history of indian cricket Ppt on poem song of the rain Ppt on advancement in science and technology Download ppt on power sharing in sri lanka and belgium Ppt on introduction to object-oriented programming php Free download ppt on human evolution Ppt on power grid failure images Ppt on switching devices on verizon Ppt on complex numbers class 11th result Hrm ppt on recruitment matters