Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Instrument Jeopardy General Music Class. OrchestraStrings Wood- winds BrassPercussion 100 200 300 400 500 300 400 500 300 400 500 300 400 500 300 400.

Similar presentations


Presentation on theme: "Instrument Jeopardy General Music Class. OrchestraStrings Wood- winds BrassPercussion 100 200 300 400 500 300 400 500 300 400 500 300 400 500 300 400."— Presentation transcript:

1 Instrument Jeopardy General Music Class

2 OrchestraStrings Wood- winds BrassPercussion

3 Orchestra (100) ♫ The orchestra is made up of four instrument families. True or False? Info True

4 Orchestra (200) ♫ What is the name of the person who directs the orchestra? Info Answer: The conductor

5 Orchestra (300) ♫ What instrument family is featured in an orchestra and not in a Band? Info Answer: Strings

6 Orchestra (400) ♫ The average modern orchestra has 90 members. True or False? True Info

7 Orchestra (500) ♫ Where did the first orchestra begin? Info Answer: Egypt

8 Strings (100) ♪ What are the 4 main string instruments of the orchestra? Info Answer: Violin, Viola, Cello and Double Bass

9 Strings (200) ♪ What is the highest pitched instrument in the string family? Info Answer: Violin

10 Strings (300) ♪ The bodies of string instruments are made of wood and are hollow or solid? Info Answer: Hollow

11 Strings (400) ♪ The string section makes up more than half of the orchestra. Info True or False? True

12 Strings (500) ♪ What is the only string instrument that has pedals as well as several strings? Info Answer: Harp

13 Woodwinds (100) ♫ Woodwinds are all made of wood. True or False? False Info

14 Woodwinds (200) ♫ You have to blow into a woodwind instrument in order to produce a sound. True or False True Info

15 Woodwinds (300) ♫ What is the small piece of wood-like material that is used to produce sound on some woodwinds? Answer: A Reed Info

16 Woodwinds (400) ♫ What is the lowest pitched woodwind instrument of the orchestra? Answer: Bassoon Info

17 Woodwinds (500) ♫ What woodwind instrument plays the tuning note at the beginning of a concert? Answer: Oboe Info

18 Brass (100) ♪ All brass instruments have a mouthpiece and a bell. True or False? True Info

19 Brass (200) ♪ What lip technique is used to produce sound on a brass instrument? Answer: Buzzing Info

20 Brass (300) ♪ What is the only brass instrument that has a slide instead of valves? Answer: Trombone Info

21 Brass (400) ♪ The brass section is the softest in the orchestra. True or False? False Info

22 Brass (500) ♪ What is the name of the metal or plastic cone-shaped object used by brass players to soften the sound of their instrument? Info Answer: A Mute

23 Percussion (100) ♫ Sound is produced on percussion instruments by striking or shaking. True or False? True Info

24 Percussion (200) ♫ What is the instrument that produces a loud, crashing sound? Answer: Cymbals Info

25 Percussion (300) ♫ What is the lowest sounding type of drum? Answer: Bass Drum Info

26 Percussion (400) ♫ What percussion instrument looks like a large xylophone and is played with soft mallets? Answer: Marimba Info

27 Percussion (500) ♫ All percussion instruments are untuned. True or False? False Info To Final Jeopard y To Final Jeopard y

28 Final Jeopardy

29 Final Jeopardy ♫ W♫ W hat is the one instrument in the orchestra that can be part of either the string or the percussion family? Answer: Piano Info NYS Music Standards

30 New York State Music Standards


Download ppt "Instrument Jeopardy General Music Class. OrchestraStrings Wood- winds BrassPercussion 100 200 300 400 500 300 400 500 300 400 500 300 400 500 300 400."

Similar presentations


Ads by Google