Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

The music for Peter and the Wolf was composed by Sergei Prokofiev. Prokofiev used instruments from four instrument families to tell his musical story.

Similar presentations


Presentation on theme: "The music for Peter and the Wolf was composed by Sergei Prokofiev. Prokofiev used instruments from four instrument families to tell his musical story."— Presentation transcript:

1

2 The music for Peter and the Wolf was composed by Sergei Prokofiev. Prokofiev used instruments from four instrument families to tell his musical story. The four instrument families are : strings, woodwinds, brass and percussion. Discover in this story which instrument represents the main characters: Peter, the cat, the bird, the duck, the wolf, Grandpa and the hunters.

3 Violin Viola String Bass Cello Peter is played by the strings.

4 There are 4 woodwinds in this story. Bassoon Clarinet Oboe Flute

5 The flute plays the bird’s music.

6 The bassoon plays the music for the grandpa. Bassoon

7 The cat is played by the clarinet. A clarinet needs a small piece of wood called a reed.The reed is placed over the mouth piece of the clarinet. Clarinet

8 The duck’s music is played by the oboe. Oboe

9 The wolf music is played by the French horn. A French horn is a brass instrument. French horn

10 The members of the brass family are:

11 The hunters music is played by the timpani drums. Timpani Drums

12 The Timpani drums are members of the percussion family. Other percussion instruments are the triangle, tambourine, maracas and the xylophone. Can you name other percussion instruments?

13

14

15 How To Play the Jeopardy Game:  Choose a column; strings, woodwinds, brass or percussion  Click on a square with the number of points you want to earn  Click to read the question  Say your answer  Click to read the correct answer  Click on the house to return to the Jeopardy Board 

16 Hidden in the game are 2 bonus questions, plus a double jeopardy question. Double Jeopardy If you hear a sound when you click on your square, you may play double your total points if your answer is correct!

17 StringsWoodwindsBrassPercussion

18 My instrument played the Peter melody in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Violin

19 I look like the violin, but am 5 inches longer. Who am I? Answer: Viola

20 You sit and hold this instrument with it’s bow. Answer: Cello

21 I am the biggest and lowest sounding string instrument. Who am I? Answer: String Bass

22 How many strings does the violin have? Answer: 4 Strings

23 I played the melody of the bird in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Flute

24 I played the melody of the cat in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Clarinet

25 I played the melody of the Grandpa in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Bassoon

26 The oboe played the part of which animal in Peter and the Wolf? Answer: Duck

27 A small piece of wood is needed for a clarinet to play. What is the name for this piece of wood? Answer: Reed

28 I played the melody of the wolf in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: French Horn

29 Where does a French Horn player place his right hand on this instrument? Answer: Inside the horn’s bell.

30 Can you name another brass instrument that has a slide? Answer: Trombone

31 Name the biggest brass instrument. Answer: Tuba

32 I am the smallest brass instrument. Who am I? Answer: Trumpet

33 The hunters in Peter and the Wolf were played by what instrument? Answer: Timpani Drums

34 I am a percussion instrument with 3 sides. Who am I? Answer: Triangle

35 I am a percussion instrument that is round and has metal discs that jingle when you shake me. Answer: Tambourine

36 Name a percussion instrument that comes in pairs and you shake them. Answer: Maracas

37 I am a single big drum that you play with a felt mallet. Answer: Bass Drum


Download ppt "The music for Peter and the Wolf was composed by Sergei Prokofiev. Prokofiev used instruments from four instrument families to tell his musical story."

Similar presentations


Ads by Google