Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

By Jordan Boone.  Large scale continental exchange of people, crops, animals, and diseases  England’s 1 st overseas colonies were in Ireland and America.

Similar presentations


Presentation on theme: "By Jordan Boone.  Large scale continental exchange of people, crops, animals, and diseases  England’s 1 st overseas colonies were in Ireland and America."— Presentation transcript:

1 By Jordan Boone

2  Large scale continental exchange of people, crops, animals, and diseases  England’s 1 st overseas colonies were in Ireland and America  Intercontinental Exchange ◦ Exchange between the old and new worlds ◦ Marks the Beginning of the modern era  God, Gold, Glory  The development of Slavery  The fight over territories in the Americas  European immigration and colonies  Caribbean sugar and slaves had become the centerpiece of the European colonial system  The major alignments and divisions among Americans during the American Revolution  Major Military campaigns of the Revolution  The Articles of Confederation, The Constitution, 1 st Political Parties  The states as a setting for significant political chance  Establishment of the first national government under the Constitution  American economy, end of colonial dependency, authentic American culture

3

4  English peasant’s revolt of 1381 ◦ Peasants rose against the noble lords and the church ◦ Civil and international warfare among the nobility greatly reduced the power of the landed classes and the Catholic Church was seriously weakened by and internal struggle between French and Indian Forces

5  Treaty of Peace in 1614 ◦ The Virginia Company sent large additional forces of men, women, and live stock, committing them selves to war ◦ Powhatan (an Indian chief) finally gave in, in what was once a long battle between the Indians and the settlers  The Indian chief had decided the settlers of Jamestown had come to take over his land and people so he had the colonists starved  Many went to cannibalism and the colonists once height number of 900 were now that of 60 ◦ He sent his daughter Pocahontas on a diplomatic mission to Jamestown  She later converted to christianity and married John Rolfe  Died of disease in England in 1617

6  Reformation ◦ The religious revolt against Catholicism in 1517 ◦ King Henry VIII married Catherine of Aragon daughter of Isabella and Ferdinand of Spain  In 1534 he declared himself separate head of the Church of England  King Philip’s War ◦ Indian revolt, in 1675 was a disaster for the indian people  King William’s War ◦ 1680-1697, the first of a series of colonial struggles between England and France  Bacon’s Rebellion ◦ In the 1670’s the Susqueaknnock People of the upper Potomac River came into conflict with tobacco planters expanding from Virginia ◦ Violent raids led by Nathaniel Bacon Happened in 1675

7  1655 seized Jamaica from the Spanish and became the crown jewel of Britain’s 18 th century empire  Royal African Company= a slave monopoly based in London, chartered in 1672  Parliament established a uniform nation monetary system which regulated workers and the poor by placing controls on wages and requiring the able-bodied to labor in workhouses

8  Queen Anne’s War ◦ 1702-1713, over slavery ◦ Great Britain(plus allies) vs. France and Spain  Great Britain won  War of Jenkins’s Ear ◦ 1739-1748, Great Britain vs. Spain in the Caribbean and Georgia  King George’s War ◦ 1744-1748, Great Britain vs. France

9  Wool Act of 1699  can’t manufacture wool in the colonies  Hat Act of 1732  illegal to manufacture hats in the colonies  Iron Act of 1750  can’t make iron in the colonies  Molasses Act of 1733  placed a prohibitive duty on sugar products brought from foreign countries  Sugar Act  1764 placed prohibitive duty on imported sugar; provided for greater regulation of American Shipping to suppress smuggling  Stamp Act  1765 required the purchase of specially embossed paper for news paper, legal lawyers, tavern owners, and other influential colonists. Repealed in 1766  Declaratory Act  1766 asserted the authority of Parliament to make laws binding the colonies “in all cases whatsoever”  Townshend Revenue Acts  1767 placed import duties, collectible before goods entered colonial markets, on many commodities including lead, glass, paper, and tea. Repealed in 1770  Tea Act  1773 gave the British East India company a monopoly on all tea imports the America, lowered the cost of tea

10 Intolerable Acts 1774  Boston Port Act  closed Boston’s harbor  Massachusetts Government Act  annulled the Massachusetts colonial charter  Quebec Act  created a highly centralized government for Canada  Administration of Justice Act  protected British officials from colonial courts by sending them home for trial if arrested  Quartering Act  legalized the housing of British troops in private homes

11

12  Reformation ◦ Catholic persecution of protestants in the 1520’s ◦ Martin Luther  German Priest  Declared the eternal salvation was a girt from god, not something earned by good works or service to the Roman Catholic Church ◦ Became a political, inauguration series of bloody religious war the went on for the next century ◦ St. Bartholomew's Day Massacre of August 24. 1572, more than 6,000 people were slain at the direction of the French Crown

13 ◦ Huguenot leaders established a refuge for French Protestants in the new world  In1562 Jean Ribault and 150 Protestants left and landed in the new world  Created Forte Caroline after almost starving to death and resorting to cannibalism

14  Developed sugar plantation on the island of Marinique, seized the eastern half of Hispaniola from the Spanish and created a sugar colony called St. Domingue  1701 Iroquois Five Nations signed a treaty of neutrality with France that kept them out of harms way  1674 Church and State collaborated in establishing the bishopric of Quebec  18 th century the French used their trade network and alliances with the Indians to establish a great crescent of colonies, military posts, and settlements the extended from the St. Lawrence River, southwest through the Great Lakes

15  French and Indian War ◦ 1754-1763 ◦ British, British colonies, and Indians vs. French, French colonies, and Indians ◦ Fight over Territories ◦ Albany Conference of 1754  An official delegation from the Iroquois Confederacy  It was convened by officials of the British Board of Trade who wanted the colonies to consider a collective response to the contunuing conflict with New France and the Indians of the interior ◦ Treaty of Paris 1763  France gave North American to Britain  Spain gave Florida to Britain  French Louisiana went to spain

16

17  Once settled in the Americas they created a caste system know as Enomienda System  Isabelle and Ferdinand owned half of Spain each before they were married to each other  Known for Violence  Treaty of Tordesillas in 1494, an agreement between Spain and Portugal setting a line of demarcation between their respective colonial domains  Mission System= A Spanish fortification trading post and a place the Christianize the Native American

18  Don Pedro Menendez de Aviles ◦ Was sent to destroy Fort Caroling ◦ Established the Spanish fort of St. Augustine on the coast, south of the French  French attempted to attack but failed and the fort was wiped out  Columbus ◦ 1492 Sailed the ocean blue ◦ Credited as the founder of America but didn’t actually give America its name

19  Slavery ◦ Tried Native Americans but had problems (diseases, warfare, know the land, family in near by tribes) ◦ Labor system ◦ 1699 declared Florida as a refuge for excaped slaves from the English colonies ◦ 1518 Spain grants official license to Portuguese slavers

20

21  Prince Henry “The Navigator” ◦ Started a school  Instrument makers  Ship builders  Navigators  To study and test out ships and places ◦ Was the inspiration sot to speak for the portuguese ◦ Died in 1460

22  Barthomule Diaz ◦ Only made it to the tip of africa ◦ Attempted to go to India  Vasco Dagama ◦ Went to India ◦ Went after Diaz

23  Slavery ◦ 1441 the first African slaves to arrive in Lisbon(12 kidnapped by a captain) ◦ Large plantations, masters brutally exploited Africans working them to death since profits were high and replacement was low

24

25  1630 seized Brazil and controlled dthe lucrative colony for 20 years  Expanded the European market for sugar, converting it from a luxury item for the rich to a staple for the European workers  Created the Great Manors

26

27

28 Juan Ponce De LeonSamuel De Champlain  Governor of Puerto Rico  Attempted to extend the Spanish conquest of North America  In 1513 he landed on the southern Atlantic coast, which he named Florida  An agent of the Royal Canadian Company  In 1605, he helped establish the outpost of port royal on what is now Nova Scotia, bordering the Bay of Fundy  Founded the town of Quebec, at a site in which he could intercept the traffic in furs to the Atlantic  Forged an alliance with the Huron Indians, who controlled access to the rich fur territories of the Great Lakes

29 George WashingtonJames Otis  Led America’s Continental Army to victory over Britain in the American Revolutionary War (1775-1783)  Elected the first president of the United States  Was a lawyer in colonial Massachusetts who was an early advocate of the political views that led to the American Revolution  The phrase “Taxation with out Representation is Tyranny” is usually attributed to him

30 Benedict ArnoldJohn Jay  A hero of the early battles of the revolution  In 1780 Patriots uncovered his plot to betray the strategic post of West Point  Fled to the British, and became a brigadier general in the British Army  Trader  Died in 1801  American diplomat and jurist who served in both Continental Congresses and helped negotiate peace with Great Britain  He was the first chief justice of the U.S. Supreme court  Negotiated a second agreement with Great Britain  Jay’s Treaty

31 WordDeffintion 1. Reconquista 2. Intercontinental Exchange 3. Mercantilism 4. Line of Demarcation 5. Mesitizo Class 1. (Reconquest) the centuries-long struggle between Catholics and the Muslims for the control of Iberia 2. The exchange between continents of crops and animals, mirobes and men, marks the beginning of a modern era 3. An economic system used in England in the 16 th and 17 th century that was characterized by a favorable balance in trade, colonies, materials, gold 4. An invisible line the pope divided and one half belonged to Portugal and the other Spain 5. European-Indians

32 WordDeffintion 1. Panyaring 2. Salutary Neglect 3. Deerfield Raid 4. Colonia Militia 5. Sons of Liberty 1. Kidnapping 2. British policy of avoiding strict enforcement of partiamentary laws meant to keep the American colonies obedient to Great Britain 3. French forces and allied indigenous tribes attacked New England from Canada, destroying Deerfield 4. Group of colonists, who construe to fight against England 5. Patriotic Protestors Responsible for tarring and feathering, the Boston tea party, and multiple protest.

33

34 A. New England and The Powhatan Chief and Tribe B. Pocahontas and the French C. Spain and the Anazi D. The Hopewell and the English

35 A. True B. False

36 A. Created a school B. Traveled the sea C. Died in the 1469’s D. Was considered the Inspiration

37 A. Aztec B. Adena C. Eastern Woodlands D. Huron

38 A. True B. False

39 A. God B. Trade C. Wealth D. Slavery E. None of the above

40 A. Hernam Cortes B. Martin Luther C. Jean Ribault D. Many leaders E. John Cobot

41 A. 1341 B. 1355 C. 1522 D. 1378 E. 1400

42 A. English, Unlisted B. Spain, St. Augustine C. French, Huguenot D. None of the above

43 A. England B. Portugal C. America D. Spain E. India

44 1. A 2. A 3. B 4. D 5. D 6. E 7. C 8. D 9. B 10. D

45 A. Boston Port Act B. Declaratory Act C. Massachusetts Government Act D. Quebec Act

46 A. True B. False

47 A. Created the labor system B. Started the French and Indian War C. Declared Florida as a refuge for escaped slaves from English Colonies D. Was involved in with the Royal Proclamation of 1763

48 A. 1750 B. 1665 C. 1793 D. 1400’s E. 1722

49 A. 3 B. 10 C. 7 D. 6 E. 4

50 A. General James Wolfe B. Colonel George Washington C. William Pitt D. General Edward Braddock

51 A. Patrick Henry B. Daniel Delany C. James Otis D. George Grenville

52 A. True B. False

53 A. New England and New France B. Georgia and Florida C. Concord and Lexington D. Lexington and New England

54 A. True B. false

55 11. B 12. A 13. C 14. A 15. C 16. D 17. A 18. B 19. C 20. A


Download ppt "By Jordan Boone.  Large scale continental exchange of people, crops, animals, and diseases  England’s 1 st overseas colonies were in Ireland and America."

Similar presentations


Ads by Google