Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Cells Review Questions. Organelles #1 What is the function of the nucleus? Answer: Store DNA and control the cell.

Similar presentations


Presentation on theme: "Cells Review Questions. Organelles #1 What is the function of the nucleus? Answer: Store DNA and control the cell."— Presentation transcript:

1 Cells Review Questions

2 Organelles #1 What is the function of the nucleus? Answer: Store DNA and control the cell

3 Organelles #2 Which cell organelle packages proteins and sends them out of the cell? Answer: the Golgi Apparatus

4 Organelles #3 Which organelle modifies proteins and sends them through the cell? Answer: the Endoplasmic Reticulum

5 Organelles #4 Which organelles make proteins? and Where can you find them (2 places)? Answer: the ribosomes, attached to the rough ER or floating around the cell

6 Organelles #5 What is the function of the mitochondria? Answer: to supply chemical energy (ATP) to the cell

7 Photosynthesis #1 What does the first reaction in photosynthesis require? Answer: light energy (light-dependent reaction)

8 Photosynthesis #2 What is the product of photosynthesis? Answer: sugar (glucose)

9 Photosynthesis #3 Which organelle does photosynthesis? Answer: the Chloroplasts

10 Photosynthesis #4 Which type of cells can do photosynthesis? Answer: plant cells

11 Photosynthesis #5 What does a plant need to take in to do photosynthesis? Answer: carbon dioxide and water

12 Cellular Respiration #1 Which organelle gets energy for the cell? Answer: the Mitochondria

13 Cellular Respiration #2 What type of energy molecules does cellular respiration produce? Answer: ATP

14 Cellular Respiration #3 What type of sugar do mitochondria break down to make ATP? Answer: Glucose

15 Cellular Respiration #4 Does the Kreb’s Cycle require oxygen to happen? (Is it aerobic?) Answer: yes

16 Cellular Respiration #5 Which process happens when there is no oxygen in the cell? (Anaerobic) Answer: Fermentation

17 Osmosis and Membranes #1 The cell membrane allows small molecules, like water and oxygen, to pass through it. Other molecules are blocked. What is this type of membrane called? Answer: Semi-permeable

18 Osmosis and Membranes #2 Which type of macromolecule makes up membranes? Answer: Phospholipids (lipids)

19 Osmosis and Membranes #3 The process of water moving through a membrane to balance concentrations is called… Answer: Osmosis

20 Osmosis and Membranes #4 What would happen to a cell full of fresh water if we put it in salt water? Answer: the water would go out of the cell and the cell would shrink

21 Osmosis and Membranes #5 Which types of cells have membranes? Answer: Both plant and animal cells (plants also have cell walls)

22 Mitosis and Meiosis #1 Which process do cells go through to make an identical copy of themselves? Answer: mitosis

23 Mitosis and Meiosis #2 What do we call the daughter cells produced through meiosis? Answer: gametes or sex cells

24 Mitosis and Meiosis #3 What do we call cells that have a two copies of each chromosome? (46 in humans) Answer: diploid

25 Mitosis and Meiosis #4 How many chromosomes are there in a haploid human cell? Answer: 23

26 Mitosis and Meiosis #5 In mitosis and meiosis, how many times does the DNA replicate and how many times does the cell divide? Answer: Mitosis – replicates once, divides once Meiosis – replicates once, divides twice


Download ppt "Cells Review Questions. Organelles #1 What is the function of the nucleus? Answer: Store DNA and control the cell."

Similar presentations


Ads by Google