Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Algebra 1 Unit 4 Review.

Similar presentations


Presentation on theme: "Algebra 1 Unit 4 Review."— Presentation transcript:

1 Algebra 1 Unit 4 Review

2 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
1) Match each equation with line A, B, C, or D from the graph. ___ y = 7 ___ x = 7 ___ y = 3x – 2 ___ y + 4 = −1 3 (x – 6) x y 5 -5 A B D C

3 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 1) Match each equation with line A, B, C, or D from the graph. ___ y = 7 ___ x = 7 ___ y = 3x – 2 ___ y + 4 = −1 3 (x – 6) A C D B x y 5 -5 A B D C

4 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
2) List a coordinate pair for each equation in the tables below. y = 7 x = 7 y = 3x – 2 y + 4 = −1 3 (x – 6) x y x y 5 -5 A x y x y B x y D C

5 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 2) List a coordinate pair for each equation in the tables below. y = 7 x = 7 y = 3x – 2 y + 4 = −1 3 (x – 6) x y x y 5 -5 A x y x y B x y D C

6 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
3) What are the slopes and y-intercepts of each line? y = 7 slope = y-int = x = 7 y = 3x – 2 y + 4 = −1 3 (x – 6) x y 5 -5 A B D C

7 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 3) What are the slopes and y-intercepts of each line? y = 7 slope = 0 y-int = 7 or (0,7) x = 7 slope = undefined or  y-int = doesn’t have one y = 3x – 2 slope = 3 y-int = -2 or (0,-2) y + 4 = −1 3 (x – 6) slope = −𝟏 𝟑 x y 5 -5 A B D C

8 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
4) Write an equation of a line parallel to line B. Write an equation of a line perpendicular to line D. x y 5 -5 A B D C

9 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 4) Write an equation of a line parallel to line B. Write an equation of a line perpendicular to line D. x y 5 -5 A y = −𝟏 𝟑 x + b where b ≠ -2 B y = −𝟏 𝟑 x + b D C

10 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
5) The points (-2,-1) and (2,-3) lie on a line. Write an equation of this line in point-slope form.

11 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 5) The points (-2,-1) and (2,-3) lie on a line. Write an equation of this line in point-slope form. y + 1 = −𝟏 𝟐 (x + 2) or y + 3 = −𝟏 𝟐 (x – 2)

12 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
6) The points (-2,-1) and (2,-3) lie on a line. Write an equation of this line in slope-intercept form.

13 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 6) The points (-2,-1) and (2,-3) lie on a line. Write an equation of this line in slope-intercept form. y = −𝟏 𝟐 x – 2

14 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
7) A zookeeper leaves a 50 lb bag of grain for an emu. The emu is always hungry and will eat 2 lbs of grain per hour. What is the independent variable? What is the dependent variable?

15 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 7) A zookeeper leaves a 50 lb bag of grain for an emu. The emu is always hungry and will eat 2 lbs of grain per hour. What is the independent variable? What is the dependent variable? time (hours) Amount of remaining grain (lbs)

16 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
8) A zookeeper leaves a 50 lb bag of grain for an emu. The emu is always hungry and will eat 2 lbs of grain per hour. Write an equation involving x and y that represents this situation. When will the emu run out of grain? After 10 hours, how much grain will the emu have left?

17 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 8) A zookeeper leaves a 50 lb bag of grain for an emu. The emu is always hungry and will eat 2 lbs of grain per hour. Write an equation involving x and y that represents this situation. When will the emu run out of grain? After 10 hours, how much grain will the emu have left? y = -2x + 50 In 25 hours 30 lbs

18 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
9) The zookeeper is bringing in a bunch of more emus for the zoo. The trailer can hold up to 1 ton of cargo (2000 lbs). A female emu weighs 50 lbs and a male emu weighs 80 lbs. If x is the number of female emus, then ___x represents the total weight of the females. If y is the number of male emus, then ___y represents the total weight of the males. Combine yours answers to (a) and (b) to write an equation that models this situation, using general form.

19 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 9) The zookeeper is bringing in a bunch of more emus for the zoo. The trailer can hold up to 1 ton of cargo (2000 lbs). A female emu weighs 50 lbs and a male emu weighs 80 lbs. If x is the number of female emus, then ___x represents the total weight of the females. If y is the number of male emus, then ___y represents the total weight of the males. Combine yours answers to (a) and (b) to write an equation that models this situation, using general form. 70 80 70x + 80y = 2000

20 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
10) The zookeeper is bringing in a bunch of more emus for the zoo. The trailer can hold up to 1 ton of cargo (2000 lbs). A female emu weighs 50 lbs and a male emu weighs 80 lbs. If all of the emus are male, how many can be taken on the trailer? Where would this be seen on a graph of this line? If all of the emus are female, how many can be taken on the trailer?

21 Algebra 1 – Unit 4 mid-unit Review
ANSWER 10) The zookeeper is bringing in a bunch of more emus for the zoo. The trailer can hold up to 1 ton of cargo (2000 lbs). A female emu weighs 50 lbs and a male emu weighs 80 lbs. If all of the emus are male, how many can be taken on the trailer? Where would this be seen on a graph of this line? If all of the emus are female, how many can be taken on the trailer? 25 males could be taken This would be the y-intercept: (0,25) 40 females could be taken This would be the x-intercept: (40,0)


Download ppt "Algebra 1 Unit 4 Review."

Similar presentations


Ads by Google