Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

PART 1: PHYSICAL AND WORLD GEOGRAPHY [Section 1] Topics CoveredSlide Numbers 1 The Universe [2 – 3] 1.1 Three Theories of How the Universe Began[4-6] 1.2A.

Similar presentations


Presentation on theme: "PART 1: PHYSICAL AND WORLD GEOGRAPHY [Section 1] Topics CoveredSlide Numbers 1 The Universe [2 – 3] 1.1 Three Theories of How the Universe Began[4-6] 1.2A."— Presentation transcript:

1 PART 1: PHYSICAL AND WORLD GEOGRAPHY [Section 1] Topics CoveredSlide Numbers 1 The Universe [2 – 3] 1.1 Three Theories of How the Universe Began[4-6] 1.2A Galaxy and the Local Group[7-8] 1.3Our Solar System[] 1.4Constellation[9] 1.5 Hubble’s Classification of Galaxies[10] 1.6Cosmology[11] 1.7Cosmic Rays[12-13] Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe

2 Question 1: The farthest ordinary galaxy yet detected is Answer:Abell 1835 IR 1916 Extra Fact Punch Abell 1835 IT 1916, the farthest ordinary galaxy yet detected is million light years away from Earth and is receding at 45% of the speed of light.

3 Question 2: If Abell 1835 is the farthest ordinary galaxy yet detected then what is Abell 2218? Answer:Abell 2218 is the most distant object in the universe. Extra Fact Punch Abell 2218 is the most distant object as on July 14,2004.This corresponds to a distance greater than 2 billion light years.

4 Question 3: The most widely accepted theory of origin of universe is? Answer: The Big Bang. Extra Fact Punch Three theories contribute to the formation of universe, (a) The big bang (b) The oscillating universe theory (c) The steady state theory.

5 Question 4: When did the big bang receive its confirmation? Answer: In 1964 by Amo Penzias and Robert Wilson. Extra Fact Punch The theory received its strongest confirmation when ’cosmic background radiation’ was discovered.

6 Question 5: Do you think its possible to measure the temperature of celestial bodies? If yes, then name the instrument used to measure the temperature of ‘cosmic microwave background’? Answer:Wilkinson Microwave Antisotrophy Probe. Extra Fact Punch The measurements made possible to assume that our universe is 13.7 million years old. The first star came into being 200 million years after the Big Bang.

7 Question 6: The second largest member of the local group being the Milky Way, then which one is the first? Answer: The Andromeda galaxy. Extra Fact Punch The most distant objects in the local group are M31, the Andromeda galaxy and M33,all of them being more than 2 million light away from our galaxy.

8 Question 7: Andromeda Galaxy is closest to milky way. Is this statement true or false? Answer:True. Extra Fact Punch Andromeda is about 6.8*10 light years away from our galaxy.

9 Question 8: How many constellations are known to us? Answer: 88 different constellations. Extra Fact Punch They are named by the Greeks and Romans, or by Arabs.

10 Question 9: Hubble classified galaxies into ? Answer: Three shapes (a) elliptical (b) spiral (c) carred spiral. Extra Fact Punch Edwin Hubble, the American astronomer was the first to study galaxies.

11 Question 10: The area of astronomy that deals with basis and progression of the universe is. Answer: Cosmology Extra Fact Punch Edwin Hubble, the American astronomer was the first to study galaxies.

12 Question 11: Atomic particles from space, which travel close to the speed of light? Answer: Cosmic rays. Extra Fact Punch Most of them are protons, the nuclei of hydrogen atoms, but the nuclei of heavier elements are also present.

13 Question 12: If solar flare ejects the slower particles then energetic particles result from? Answer: stellar explosion. Extra Fact Punch Atomic particle from space, travel close to the speed of light.


Download ppt "PART 1: PHYSICAL AND WORLD GEOGRAPHY [Section 1] Topics CoveredSlide Numbers 1 The Universe [2 – 3] 1.1 Three Theories of How the Universe Began[4-6] 1.2A."

Similar presentations


Ads by Google