Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byLexie Trudgeon Modified over 2 years ago

2
Motion Math pages 8 & 9 in your little book Solve the following problems. Show all your work and attach additional paper if necessary. Write the formulas in the provided boxes to help. Remember to include the correct units.

3
Speed & Average Speed Speed Formula: S= D/T

4
1.Nascar driver, Jeff Gordon, has a car that is one of the fastest on the circuit. If it travels 600 miles in 4 hours, what is his cruising speed? D/T = S 600 MILES/4 HOURS = 150 mph

5
2. The fastest car on Earth, a German-made Thrust SSC, would win every Nascar race in America. If it takes 0.5 hours (30 minutes) to travel 380 miles, what is its speed? D/T = S 380M / 30 min = 12.67 miles/min

6
3.The fastest train on Earth, the TGV from France, can travel at faster speeds than trains in the United States. During a speed test, the train traveled 800 miles in 2.5 hours. What is its speed? D/T = S 800 m / 2.5 hours = 320 mph

7
4. How fast was a plane flying if it traveled 400 km in 30 min? D/T = S 400 km / 30 min = 13.33 km/min

8
5. A Hummer travels at a speed of 50 mi/hr for 4 hrs. How far did the car travel? S x T = D 50 mph = D / 4 = 200 miles 50 x 4 = 200 miles

9
6. The fastest plane ever made, the Lockhead SR71, was able to travel 2200 miles per hour. Based on this speed, how far could it travel in:

10
a.2 hours S x T = D 2200 = D/2 = 4400 MILES

11
b.3 hours? S/T = D 2200 = D/3 = 6600 MILES

12
c.5 hours? S x T = D 2200 = D/5 = 11,000 MILES 2200 x 5 = 11,000

13
Velocity Velocity Formula: V= D/T

14
7. A car traveled 1025 km from El Paso to Dallas in 13.5 hr. What was its average velocity? V= D/T 1025 km / 13.5 hours = 75.93 km/hr toward Dallas

15
8. A student walks 10 blocks to a computer store (Assume all the blocks are equal length.) a. How long will it take him to reach the computer store if he walks 3 blocks in 2 min? D/V =T 3 blocks / 2min = 1.5 blocks per minute 1.5 = 10 blocks/time = 6.67 minutes

16
b. What is his average velocity? V= D/T 1.5 blocks / minute toward the computer store

17
9. A cheetah runs at a velocity of 88 ft/sec for 40 seconds. How far does this cheetah run? D= T x V 88 ft/sec = D/40 D=3520 feet

18
Acceleration Acceleration Formula: A= V f - V i T

19
10. Twenty seconds after a soccer ball is kicked (initial velocity = 0), its velocity is 32 m/s. What is its acceleration? A = 32 - 0 m/s 20 32/20 = 16/10 = 1.6 m/s 2 A= V f - V i T

20
11. A driver starts his parked car and within 1 minute reaches a velocity of 30 mph as he travels east. What is his acceleration? A = 30-0 mph = 60 min/ 1 hr = 1800 m/h 2 1 min A= V f - V i T

21
Random – Find the missing variable

22
12. V = 40 mi/hr t= 3 hrs. D=? V = D / T or D= V x T 40 = D/3 or D= 40 x 3 120 MILES =D

23
13. A = 9.8 m/s 2 t= 3 hr V=? A = V / T or V =A x T 9.8 = V/3 V = 29.4 M/S

24
14.t = 5 hr d= 100 m. V=? V = D/T = 100 m / 5 hr = 20 meters / hr

25
15. V = 100 mi/hr d= 400 mi t= ? V = D/T or D/V=t = 100 m / hr = 400 miles / t t = 4 hrs

26
Bug Race: pg 7 & 8

28
Extra Little Book Motion Graphs

31
ANSWER: Graph A

32
ANSWER: Graph D

33
Graph A matches #2: The car is traveling at a constant speed Graph B matches #3 The speed of the car is decreasing Graph C matches #1 The car is stopped. (no additional distance is occurring) Graph D matches #4 The car is coming back

35
Pg 10 Graph E matches: #7:accelerating Graph F matches: #8:slowing down Graph G matches: #6:constant speed Graph H matches: #5: car is stopped

36
Putting it All Together 1.Which runner won the race? 2.Which runner stopped for a rest? 3.How long did he stop for? 4.How long did it take Bob to complete the race? 5.Calculate Albert’s avg. speed

37
Putting it All Together 1. Which runner won the race? -Albert won the race. He reached 100 meters first. 2. Which runner stopped for a rest? -Charlie stopped for a rest at 50m. 3. How long did he stop for? -Charlie stopped for 5 seconds. (13-8) 4. How long did Bob take to finish? -14 seconds 5. Calculate Albert’s average speed Avg speed = Total Distance Total time 100m = 8.33m/s 12s

38
Page 12 Segment O-A: accelerating Segment A-B: constant speed Segment B-C: decelerating Segment C-D: at rest Segment D-E: accelerating Segment E-F: constant speed

Similar presentations

OK

Motion Units What do the following units represent? Use D for distance, T for time, S for speed, or A for acceleration. ______ 1. 14 km ______ 2. 30 m/s.

Motion Units What do the following units represent? Use D for distance, T for time, S for speed, or A for acceleration. ______ 1. 14 km ______ 2. 30 m/s.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on two point perspective examples Download ppt on turbo generator diagram Ppt on jpeg image compression Ppt on lcd tv Ppt on earth and space current Download ppt on wifi technology Ppt on stress management for students Ppt on principles of object-oriented programming examples Ppt on ms powerpoint tutorial Ppt on festivals of kerala