Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

TEXT NO 3 Animals that produce large amounts of offspring depend upon the sheer size of the litter for the perpetuation of their species. The young mature.

Similar presentations


Presentation on theme: "TEXT NO 3 Animals that produce large amounts of offspring depend upon the sheer size of the litter for the perpetuation of their species. The young mature."— Presentation transcript:

1 TEXT NO 3 Animals that produce large amounts of offspring depend upon the sheer size of the litter for the perpetuation of their species. The young mature very quickly and are not educated, as the parents are usually involved with obtaining their own food and with reproduction. Should some of the offspring become endangered, the parent will not interfere, because it is not expected that all the young survive, which is the reason for a large litter. One animal that produces large litters is the hamster. A female hamster is able to bearyoung when she is six weeks to two months old. The gestation period is about 16 days. Although an average litter size is from five to ten, hamsters commonly have as few as three or as many as a dozen offspring at a time. Mothers will sometimes eat their own young, particularly when the number of offspring is large. Females may produce litters up to an age of about 15 months at monthly intervals. The blind, hairless young begin to grow fur in two to three days. Their eyes open after about two weeks. After ten days they begin eating solid food, though the mother will continue to nurse them for about two more weeks. In captivity, a typical hamster may live for two to three years.

2 Question 1 The gestation period for hamsters is about (A) nine months. (B) one month. (C) 16 days. (D) six weeks. (C) The second paragraph states that the gestation period for hamsters is about 16 days.

3 Question 2 Female hamsters will sometimes eat their young for what reason? (A) Hunger (B) Because of a large number of offspring (C) Deformed babies (D) The young mature too quickly (B) The second paragraph states that female hamsters may eat their own young when the litter is large. Hunger (A), deformity (C), and quick maturation (D) are not listed as possible reasons.

4 Question 3 Female hamsters may reproduce as young as (A) six weeks old. (B) six months old. (C) 15 months old. (D) two weeks old. (A) The passage states that a female hamster can bear young when she is six weeks to two months old.

5 Question 4 "Perpetuation" in line 2 means (A) extinction. (B) annihilation. (C) variation. (D) continuation. (D) The word perpetuation in this context means that the animals need a large litter to continue their species. Extinction (A) and annihilation (B) both are opposites of perpetuation. Variation (C) would mean that they wanted diversity in the litter.

6 Question 5 Hamsters can produce offspring until what age? (A) two years (B) six weeks (C) 15 months (D) 16 days (C) The second paragraph states that the female hamster may produce litters up to an age of 15 months.

7 Question 6 What is the tone of the passage? (A) Argumentative (B) Informative (C) Biased (D) Farcical (B) The tone of the passage could best be described as informative because of the extensive information about large litters and especially hamsters.

8 Question 7 What is the BEST title for this passage ? (A) "Endangered Animal Litters" (B) "Reasons for Large Litters" (C) "Parents of Large Litters" (D) "Educating Litters" (B) Since the passage's main idea is about why animals have large litters, "Reasons for Large Litters" is the best choice. Although the passage says that some of the offspring of the litter can be endangered, it is not the main theme, so the title in choice (A), "Endangered Animal Litters," is not the best choice. While the passage does discuss the parents of large litters, they are not the main topic. Therefore (C), "Parents of Large Litters," is an incorrect answer. Since the passage states that litters are not educated, choice (D), "Educating Litters," is a wrong answer.

9 Question 8 What is a litter? (A) The amount of parents an animal has (B) The amount of garbage an animal has (C) The amount of offspring an animal has (D) The amount of siblings an animal has (C) A litter is the amount of offspring, or babies, an animal has. The amount of parents an animal has (A) does not vary. Therefore, (A) is incorrect. Although "litter" can also mean "garbage," (B) it is the wrong meaning for this passage. A litter is the number of children an animal has, not how many brothers and sisters (siblings) it has, therefore, (D) is an incorrect choice.

10 Question 9 Why would an animal parent not be able to care for its litter? (A) It is busy reproducing and food gathering. (B) It is busy educating the litter. (C) It interferes with the litter. (D) It is busy playing. (A) The passage states that the parents of the litter spend most of their time reproducing and food gathering. (A), which restates the passage, is the correct answer. The passage specifically states that the litter is uneducated, so (B) is incorrect. The parents of the litter are too busy to interfere with the litter. Therefore, (C) is incorrect. The passage does not mention playing, so (D) is an incorrect choice.

11 Question 10 Which of the following is NOT a reason for a large litter? (A) The young are not expected to live. (B) The young are educated. (C) The parents are too busy to protect them. (D) The young mature quickly. (B) (A), (C), and (D) are all reasons to have large litters as stated in the passage. Only (B) is incorrect, for the passage says litters are uneducated. Since the question asked for the incorrect answer, (B) is the right choice.


Download ppt "TEXT NO 3 Animals that produce large amounts of offspring depend upon the sheer size of the litter for the perpetuation of their species. The young mature."

Similar presentations


Ads by Google