Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Problem and its Solution of Children with Disabilities at School and Community level Presented By Himanshu Sompura Shree Navchetan Andhjan Mandal Madhapar.

Similar presentations


Presentation on theme: "Problem and its Solution of Children with Disabilities at School and Community level Presented By Himanshu Sompura Shree Navchetan Andhjan Mandal Madhapar."— Presentation transcript:

1 Problem and its Solution of Children with Disabilities at School and Community level Presented By Himanshu Sompura Shree Navchetan Andhjan Mandal Madhapar

2 Social Problem Family Problem Educational Problem Economical Problem Psychological Problem Rehabilitation Problem Environment Problem Classroom Problem The Problems are…………

3 Social Problem oNon Acceptance (rejection, Denial) oDisregard (indifference, Insult) oUn attached with society oInferiority oDisrespect (Disgust) oHateful jolt oUN Association with Community oNarrow-minded Attitude of Society oNegative Attitude oDullness of wrong Tradition oBurden to Society

4 Family Problem oDisappointed oFrustrated oBurdon Attitude oInattention towards Development oNeglect oShock oSenseless Faith

5 Educational Problem oNon Acceptance in Education System oLack of Educational Facilities oLack of Knowledge of Special Education oLack of Absence of Positive Attitude oAbsence of Speed of Development oDisregard oLack of Curiosity

6 Economical Problem oLimited Opportunity for Income Generation oUn Productive Group oLack of Finance oLack of Employment oHatred Behavior oConstant Feeling of Dependence

7 Psychological Problem oAbsence of Self- Confidence oAbsence of Rhythm oExcessive Modesty and Bashfulness oAbsence of Deeper Understanding or Comprehension

8 Rehabilitation Problem oLimited Opportunity for Business oMarriage Problem oAbsence of Instinctive Acceptance oInsufficient Opportunity of Independence oLimited Mobility

9 Environment Problem oLack of appropriate Furniture oLack of Safe Environment oLack of Special Equipments oLack of Special Education oLack of Special Educator (Special Teacher)

10 Classroom Problem oLack of Motivation oLack of Success Attempt oLack of Support of Class mate oLack of Acceptance oLack of Co-Ordination oLack of Curiosity oNarrow Environment oOver Protection

11 Social Problem :- -Non Acceptance (rejection, Denial), -Disregard (indifference, Insult), -Un attached with society, Inferiority, -Disrespect (Disgust), -Hateful jolt, -UN Association with Community, -Narrow-minded Attitude of Society, -Negative Attitude, -Dullness of wrong Tradition, -Burden to Society Participation with :- Community, Active worker, NGO, Teacher Solution :- -Create Public Awareness -Accept Positive Attitude -Bring them to the /school by showing importance of Education -Accept him as a C H I L D

12 Family Problem :- -Disappointed -Frustrated -Burdon Attitude -Inattention towards Development -Neglect -Shock -Senseless Faith Participation with :- Parents, Family Members, Teacher, Resource Teacher Solution :- -Create Parents Awareness Programme -Create Parents Association & Organize Meeting -Change the Attitude of Family Member

13 Educational Problem :- -Non Acceptance in Education System -Lack of Educational Facilities -Lack of Knowledge of Special Education -Lack of Absence of Positive Attitude -Absence of Speed of Development -Disregard -Lack of Curiosity Participation with :- Teacher, Parents, Social Service Organization, NGO, Donor Solution :- -Change School Environment -Parents Contact/ People co-operation -Increase Teacher’s Preparation -Arrange Facility of Placement for Sever/Profound Children in Special School

14 Economical Problem :- -Limited Opportunity for Income Generation -Un Productive Group -Lack of Finance -Lack of Employment -Hatred Behavior -Constant Feeling of Dependence Participation with :- NGO, Social Defense, Donor, Teacher Solution :- -Arrange Scholarship -Implement Child Ad0patation Scheme -To get co-operation from Donor -To Create Awareness in the parents about benefits provided by Government

15 Psychological Problem :- -Absence of Self- Confidence -Absence of Rhythm -Excessive Modesty and Bashfulness -Absence of Deeper Understanding or Comprehension Participation with :- Teacher, Community, Family Members, Friends, Psychologist Solution :- -To Provide Maximum Opportunities in Classroom Activities to Children with Disabilities. -To Provide them Equal Opportunity in Social Activities by _______________, _____________ & Acceptance of Personality.

16 Rehabilitation Problem :- - Limited Opportunity for Business -Marriage Problem -Absence of Instinctive Acceptance -Insufficient Opportunity of Independence -Limited Mobility Participation with :- Parents, Community, Organizing Association, School Solution :- -To Implement Integrated Education -To Provide Vocational Guidance to the Disabled -To Provide Vocational Training -To Provide Employment Opportunities

17 Environment Problem :- - Lack of appropriate Furniture -Lack of Safe Environment -Lack of Special Equipments -Lack of Special Education -Lack of Special Educator (Special Teacher) Participation with :- VEC, MTA/PTA, Parents Counsel, NGO, Teacher Solution :- -Appoint Parents of Disable Child in VEC -Arrange Furniture at Proper Place -Provide Educational Equipments -Provide Barrier Free Environment -Provide Motivated Environment

18 Classroom Problem :- -Lack of Motivation -Lack of Success Attempt -Lack of Support of Classmate -Lack of Acceptance - Lack of Co-Ordination -Lack of Curiosity -Narrow Environment -Over Protection Participation with :- Teacher, Classmate, Parents, Other Teacher Staff, Special Teacher Solution :- -Provide Motivation -Crate Relationship with other Classmate -Provide Opportunity for Educational Experience -To Insist them to take part in co-curricular Activities -To Development Self Confidence in Children -To make them Sit in First Row in Classroom -Motivate them who help the Disabled Children

19 Ultimately Problem could be at Various Stage but Solution should be in your Heart

20 Thanks for being an Active Participant


Download ppt "Problem and its Solution of Children with Disabilities at School and Community level Presented By Himanshu Sompura Shree Navchetan Andhjan Mandal Madhapar."

Similar presentations


Ads by Google