Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

LO A D ING JOM KIMIA A1 PART 3 WHAT YOU MUST KNOW ABOUT CHEMISTRY PAPER 3 To Score Paper 3 is To Tackle Paper 3 KAMAL ARIFFIN BIN SAAIM SMK DATO’ BENTARA.

Similar presentations


Presentation on theme: "LO A D ING JOM KIMIA A1 PART 3 WHAT YOU MUST KNOW ABOUT CHEMISTRY PAPER 3 To Score Paper 3 is To Tackle Paper 3 KAMAL ARIFFIN BIN SAAIM SMK DATO’ BENTARA."— Presentation transcript:

1

2 LO A D ING JOM KIMIA A1 PART 3

3 WHAT YOU MUST KNOW ABOUT CHEMISTRY PAPER 3 To Score Paper 3 is To Tackle Paper 3 KAMAL ARIFFIN BIN SAAIM SMK DATO’ BENTARA LUAR BATU PAHAT e-mel : website: PART 3 SKOR A1 : THE SCORE 2

4 PART 3 Past SPM Question Scoring YEAR: 2008 YEAR: 2007 YEAR: 2006YEAR: 2005 YEAR: 2004 YEAR: CHEMISTRY PAPER /3 No. 1 No. 2 No. 1 No. 2 No. 1 No. 2

5 PART 3 Past SPM Question Scoring Scoring SPM Paper CHEMISTRY PAPER /3 Question No. 1 Question No. 2 [Click button to see the question]

6 PART 3 5 SPM 2006 Question no. 1 1(a): Dapat mencatat suhu awal, suhu tertinggi dan perubahan suhu dengan tepat. Contoh jawapan: CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Initial temperature28 o C Highest temperature40 o C Change in temperature12 o C

7 PART 3 6 SPM 2006 Question no. 1 1(b): Dapat membina jadual yang mengandungi tiga perkara berikut untuk kedua-dua eksperimen. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Eksperimen Suhu awal Suhu tertinggi Perubahan suhu I2840 T2T2T2T2 II T1T1T1T1 T2T2T2T2 T3T3T3T3 Contoh jawapan:

8 PART 3 7 SPM 2006 Question no. 1 1(c): Dapat memberikan hipotesis dengan tepat. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: Asid hidroklorik / kuat menghasilkan (haba peneutralan) / (perubahan / kenaikan suhu) yang lebih tinggi / rendah daripada asid etanoik / lemah Skor 3

9 PART 3 8 SPM 2006 Question no. 1 1(c): Dapat memberikan hipotesis dengan kurang tepat. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: Haba peneutralan asid hidroklorik dengan natrium hidroksida adalah lebih tinggi Daripada haba peneutralan asid etanoik dengan natrium hidroksida Skor 2

10 PART 3 9 SPM 2006 Question no. 1 1(c): Dapat memberikan idea hipotesis dengan betul. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: Kenaikan suhu mempengaruhi nilai haba peneutralan. Skor 1

11 PART 3 10 SPM 2006 Question no. 1 1(d): Dapat meramal suhu dengan betul dalam julat [ 12 < Ө ≤ 15 ] o C CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

12 PART 3 11 SPM 2006 Question no. 1 1(e): Dapat menyatakan kegunaan langsung dengan tepat mengapa suhu awal dan suhu tertinggi perlu direkodkan. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: Untuk mendapatkan perubahan / kenaikan / perbezaan suhu.

13 PART 3 12 SPM 2006 Question no. 1 1(f): Dapat memberikan kaedah memperoleh perubahan dengan betul CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: Suhu tertinggi – suhu awal // Suhu akhir – suhu awal

14 PART 3 13 SPM 2006 Question no. 1 1(g): Dapat menyatakan mana-mana 2 pemerhatian dengan betul CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: 1. Cawan polistirena menjadi panas 2. Bacaan termometer meningkat 3. Tiada perubahan warna larutan 4. Bau asid etanoik hilang

15 PART 3 14 SPM 2006 Question no. 1 1(h): Dapat memberikan mana-mana 3 pembolehubah yang dimalarkan dengan tepat daripada senarai berikut CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: 1. Kepekatan (bahan tindak balas) 2. Isipadu (bahan tindak balas) 3. Bekas // cawan polistriena // cawan 4. Suhu persekitaran

16 PART 3 15 SPM 2006 Question no. 1 1(i)(i): Dapat memberikan definisi secara operasi dengan tepat CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: 1. Haba dibebaskan apabila 1 mol ion H+ bertindak balas dengan 1 mol ion OH- untuk menghasilkan 1 mol air 2. Haba dibebaskan apabila 1 mol air dihasilkan 3. Haba yang dibebaskan per bilangan

17 PART 3 16 SPM 2006 Question no. 1 1(i)(ii): Dapat menyatakan sebab yang tepat mengapa nilai y lebih tinggi daripada nilai x CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: 1. Perubahan suhu eksp. II / Y lebih tinggi 2. Eksp. II menggunakan asid kuat, asid etanoik adalah asid lemah 3. HCl / asid hidroklorik adalah asid kuat, adalah asid lemah 4. Perubahan suhu eksp. II lebih tinggi berbanding eksp I

18 PART 3 17 SPM 2006 Question no. 1 1(j): Dapat membuat pengelasan ketiga-tiga asid dengan tepat CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Contoh jawapan: Nama AsidJenis asid Asid etanoikLemah Asid hidroklorikKuat Asid metanoikLemah

19 Plan an experiment to compare one characteristic shown in Diagram 2 for both types of rubber. 45 mm 59 mm60 mm45 mm50 mm Stretching phases Length of vulcanised rubber Length of unvulcanised rubber Before During After SPM 2006 Question no. 2 18

20 PART 3 Tips to write a good report: 2(a). Tujuan : Dapat memberikan tujuan eksperimen dengan tepat i.Membandingkan/membezakan/mengkaji/ menentukan kekenyalan getah tervulkan dengan getah tak tervulkan CHEMISTRY PAPER /3 19 SPM 2006 Question no. 2 ii. Menentukan sama ada getah tervulkan lebih kenyal daripada getah tak tervulkan

21 PART 3 Tips to write a good report: 2(b). Pembolehubah / variable : Dapat menyatakan ketiga-tiga pembolehubah dengan betul CHEMISTRY PAPER /3 20 SPM 2006 Question no. 2 Pemb. dimanipulasikan: Getah tervulkan dan getah tak tervulkan // jenis getah Pemb. bergerak balas: Perubahan panjang jalur getah // pemanjangan getah // kekenyalan getah Pemb. Dimalarkan: Panjang / saiz jalur getah // pemberat // beban

22 PART 3 Tips to write a good report: 2(c). Hipotesis: Dapat menyatakan ketiga-tiga pembolehubah dengan betul CHEMISTRY PAPER /3 21 SPM 2006 Question no. 2 Pemb. dimanipulasikan: Getah tervulkan dan getah tak tervulkan // jenis getah Pemb. bergerak balas: Perubahan panjang jalur getah // pemanjangan getah // kekenyalan getah Pemb. Dimalarkan: Panjang / saiz jalur getah // pemberat // beban

23 PART 3 Tips to write a good report: 2(c). Hipotesis: Dapat menyatakan ketiga-tiga pembolehubah dengan betul CHEMISTRY PAPER /3 22 SPM 2006 Question no. 2 Pemb. dimanipulasikan: Getah tervulkan dan getah tak tervulkan // jenis getah Pemb. bergerak balas: Perubahan panjang jalur getah // pemanjangan getah // kekenyalan getah Pemb. Dimalarkan: Panjang / saiz jalur getah // pemberat // beban

24 PART 3 Tips to write a good report: 2(d). Bahan dan radas: Dapat menyatakan bahan dan radas yang lengkap CHEMISTRY PAPER /3 23 SPM 2006 Question no. 2 Getah tervulkan, getah tak tervulkan Klip Pemberat (10 – 100)g Kaki retort, Pembaris jalur

25 PART 3 Tips to write a good report: 2(e). Prosedur eksperimen: CHEMISTRY PAPER /3 24 SPM 2006 Question no Gantung jalur getah *tervulkan/(tak tervulkan) 2. Ukur panjang asal // ambil bacaan 3. Gantungkan pemberat 4. Ukur panjang getah 5. Tanggalkan pemberat voltmeter reading. 6. Ukur panjang getah 7. Ulang eksperimen menggunakan getah tak tervulkan

26 PART 3 Tips to write a good report: 2(e). Penjadualan data: CHEMISTRY PAPER /3 25 SPM 2006 Question no. 2 Jenis getah Panjang asal /cm Panjang semasa pemberat digantung /cm Panjang setelah pemberat ditanggalkan /cm Getah tervulkan Getah tak tervulkan Manipulated Variable Responding Variable

27 PART 3 Past SPM Question Scoring Scoring SPM Paper CHEMISTRY PAPER /3 Question No. 1 Question No. 2 [Click button to see the question]

28 PART 3 27 SPM 2007 Question no. 1 1(a)(i) : Able to read all reading accurately to one decimal point with unit. Sample answer: CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Experiment o C36.0 o C Experiment II29.0 o C25.0 o C Experiment III27.0 o C32.0 o C Experiment IV30.0 o C27.0 o C

29 PART 3 28 SPM 2007 Question no. 1 1(a)(ii) : Able to construct a table that contains the following information. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Sample answer; 1. Heading in the table: Experiment, Initial temperature, Highest/Lowest temperature 2. Transfer all temperature reading from (a)(i) correctly 3. With unit at heading

30 PART 3 29 SPM 2007 Question no. 1 Sample answer: CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Experiment Initial temperature / o C Highest / Lowest temperature / o C I / II / III / IV /

31 PART 3 30 SPM 2007 Question no. 1 1(a)(iii) : Able to make correct classification for the four experiments. Sample answer: CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Exothermic reactionEndothermic reaction I II III IV

32 PART 3 31 SPM 2007 Question no. 1 1(b)(i) : Able to give any three things correctly that must be kept constant. Sample answer: 1. volume of water 2. polystyrene cups 3. thermometers 4. mass of sodium hydroxide 5. reject: amount, quantity 6. size of cups 7. sodium hydroxide and water CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

33 PART 3 32 SPM 2007 Question no. 1 1(b)(ii) :Able to state the hypothesis accurately Sample answer: 1. The reaction between sodium hydroxide and water is an exothermic / endothermic reaction. 2. The reaction between NaOH and water results in increase/decrease in temperature. 3. When NaOH dissolves/added in water, it increases/decreases in temperature/released heat/absorbed heat Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

34 PART 3 33 SPM 2007 Question no. 1 1(c)(i) :Able to state; Dropped/decreased 4 o C // - 4 o C // 29 – 25 o C Able to state two correct reasons; Sample answer: 1. Heat/energy is absorbed // Endothermic reaction 2. The energy in product is more than the energy in reactants 3. The heat/energy absorbed during bond breaking is greater than the heat/energy released during the bond making. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

35 PART 3 34 SPM 2007 Question no. 1 1(c)(ii) : Able to give the operational definition accurately by stating the following three information. - The temperature decreases // The temperature goes down/dropped - Endothermic reaction - Heat/energy absorbed Sample answer: The decrease in temperature shows that endothermic reaction happens where heat/energy is absorbed from the surroundings CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

36 PART 3 35 SPM 2007 Question no. 1 1(d) : Able to predict the three temperature readings correctly. Sample answer: 1. Sulphuric acid 37 o C 2. Nitric acid 32 o C 3. Ethanoic acid 28 – 31 o C CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

37 PART 3 36 SPM 2007 Question no. 1 1(e)(i) : Able to state three correct observations. Sample answer: 1. Final temperature is lower than the initial temperature. // The temperature decreases // Level of mercury decreases // thermometer reading decreases. 2. Bubbles are release // effervescence. 3. The volume of the solution is greater/ increases // level of solution increases/ higher. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

38 PART 3 37 SPM 2007 Question no. 1 1(e)(ii) : Able to make an accurate inference based on the chemical equations. Sample answer: (Endothermic reaction)/heat/energy is absorbed) when hydrochloric acid/HCl with sodium hydrogen carbonate/NaHCO 3 to produce sodium chloride/NaCl, carbon dioxide/CO 2 and water. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

39 PART 3 38 SPM 2007 Question no. 1 1(e)(iii) : Able to sketch the graph of the change of the volume of CO 2 gas against time by showing the following three information; 1. The axes are labeled correctly 2. Correct unit 3. Curve on the graph shows the increase of volume CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

40 PART 3 39 SPM 2007 Question no. 1 Sample answer: CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: Volume of CO 2 / cm 3 Time / minute

41 PART 3 40 SPM 2007 Question no. 2 Identify the factor that influences the differences in the voltage. Plan a laboratory experiment to construct an electrochemical cell to determine one factor that influences the differences in the voltage. CHEMISTRY PAPER /3

42 PART 3 Tips to write a good report: 1. Problem statement: Start with ‘Does …..’ Does the position of the two metals in Electrochemistry Series affect the voltage? CHEMISTRY PAPER /3 SPM 2007 Question no. 2 41

43 PART 3 Tips to write a good report: 2. Aim: Find “Statement” from the question To determine one factor that influences the differences in the voltage SPM 2007 Question no CHEMISTRY PAPER /3

44 PART 3 3. Variables : Always given in the question. Manipulated variable : Pairs of metals Responding variables: Voltage Constant variable : Electrolyte /name CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report: SPM 2007 Question no. 2 43

45 PART 3 4. Hypothesis : Manipulated + responding + direction The further the distance of the pair of metals in the Electrochemical Series, the voltage become greater. Tips to write a good report: SPM 2007 Question no CHEMISTRY PAPER /3

46 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2007 Question no Materials and apparatus : List all the materials and apparatus that involves, Aluminium, zinc, copper, beaker, voltmeter, wires, sand paper, the copper(II) sulphate solution (any suitable), 45 CHEMISTRY PAPER /3

47 PART 3 Name at least three metals below than Ca in ECS If use any acid as electrolyte, the molarities is less than 1.0 mol dm -3 No need to state the volume and the concentration of the electrolyte. If you do make sure it suitable/accurate. If use K, Na, Ca :  score1 If use concentrated/bench/molarity greater than 1.0 moldm -3 :  score1 Tips: 46 CHEMISTRY PAPER /3

48 PART 3 6. Procedures: use simple sentences, passive or active voice, use keywords, sequence Key word: pour, dip, connect, record, repeat, stir, heated, observe, measure, add, put into, 47 Tips to write a good report: SPM 2007 Question no. 2 CHEMISTRY PAPER /3

49 PART 3 6. Procedures: use simple sentences, passive or active voice, use keywords, sequence 48 CHEMISTRY PAPER /3 Not Suggested Answers:

50 PART 3 Suggested Answers: 1. Pour the copper sulphate into a beaker. 2. Clean aluminium and copper with sand paper. 3. Dip aluminium and copper into the solution. 4. Connect it to the voltmeter // complete the circuit. 5. Record the voltmeter reading. 6. Repeat steps 1-5 / experiment by substituting aluminium with zinc / one metal for another. 49 CHEMISTRY PAPER /3

51 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2007 Question no. 2 Pairs of metal Voltage (V) Aluminium and copper Zinc and copper 7. Tabulation: heading for manipulated and responding variables, units, Manipulated Variable Responding Variable 50 CHEMISTRY PAPER /3 HOME Max: Score 2

52 PART 3 Past SPM Question Scoring Scoring SPM Paper CHEMISTRY PAPER /3 Question No. 1 Question No. 2 [Click button to see the question]

53 PART 3 52 SPM 2008 Question no. 1 1(a) : Able to state the relationship correctly between the manipulated variable and the responding variable. Sample answer: Acid coagulated latex while alkali does not coagulate the latex. CHEMISTRY PAPER /3 Tips to write a good report:

54 PART 4 53 SPM 2008 Question no. 1 1(b) : Able to state the time taken in Set I and Set II accurately with correct unit. Sample answer: Set I : 5 minutes // 300 second // 0.03 hours Set II: 360 minutes // seconds // 6 hours Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

55 PART 4 54 SPM 2008 Question no. 1 1(c) : Able to construct a table to record the time taken for Set I and Set III of experiment that contains: 1. Correct titles 2. Readings and units Sample answer: Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3 SetTime taken /minutes I5 III360 Or SetTime taken I5 minutes III6 hours

56 PART 4 55 SPM 2008 Question no. 1 1(d): Able to state all correct observations, one from each set. Sample answer: Set I : 1. Latex coagulates 2. A solid lump is formed Set II: 1. Latex does not coagulate 2. No change 3. Liquid Set III: 1. Latex coagulates 2. Solid lump is formed Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

57 PART 4 56 SPM 2008 Question no. 1 1(e): Able to state the correct operational definition for coagulation of latex correctly. Sample answer: Latex becomes solid when acid is added // Latex becomes solid when exposed to air Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

58 PART 4 57 SPM 2008 Question no. 1 1(f): Able to state all three variables correctly Sample answer: Manipulated variable: Ethanoic acid / Acid, Ammonia solution / Alkali Responding Variable: Coagulate/Does not coagulate// Time taken for coagulation Constant Variable: Volume of latex/acid/(ammonia solution)/alkali//latex// temperature Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

59 PART 4 58 SPM 2008 Question no. 1 1(g)(i) : Able to state the observation correctly Sample answer: Latex coagulate // Latex becomes white // Latex is solidified Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

60 PART 4 59 SPM 2008 Question no. 1 1(g)(ii) : Able to give both explanations correctly Sample answer: 1. Ammonia is neutralized // OH- ions reacted with H+ ions 2. Acid / H+ ions neutralized (negative charged) / (protein membrane) Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

61 PART 4 60 SPM 2008 Question no. 1 1(h) : Able to explain the following aspects correctly 1. The presence of bacteria 2. Bacteria produce acid Sample answer: Bacteria produce acid / H+ ions. Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

62 PART 4 61 SPM 2008 Question no. 1 1(i)(i) :Able to compare correctly by referring to (time frame) / concentration of H+ ions Sample answer: The concentrations /number/amount/quantity of H+ ions in Set I is higher // [vice versa] Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3

63 PART 4 62 SPM 2008 Question no. 1 1(i)(ii) :Able to classify all the four substances correctly Sample answer: Tips to write a good report: CHEMISTRY PAPER /3 Can coagulate latex Cannot coagulate latex Nitric acid Methanoic acid Potassium hydroxide Sodium hydroxide Home Total marks: 33

64 PART 3 63 SPM 2008 Question no. 2 Statement 1 Lithium, Li, moves slowly at random on the surface of the water with a little fizzing. The water then turns red litmus paper to blue Statement 2 Sodium, Na, moves rapidly at random on the surface of the water with a ‘hissing’ sound. The water then turns red litmus paper to blue. Statement 3 Potassium, K, moves very rapidly at random on the surface of the water. It ignites with a lilac flame with a ‘pop’ and a ‘hissing’ sound. The water then turns red litmus paper to blue. Plan a laboratory experiment to investigate the reactivity of lithium, sodium and potassium with water.

65 PART 3 Tips to write a good report: a. Aim: Find from the question Sample answer: To investigate the reactivity of Group 1 elements/lithium, sodium and potassium with water CHEMISTRY PAPER /3 SPM 2008 Question no Plan a laboratory experiment to investigate the reactivity of lithium, sodium and potassium with water.

66 PART 3 b. Variables : Always given in the question. Tips to write a good report: SPM 2008 Question no. 2 Plan a laboratory experiment to investigate the reactivity of lithium, sodium and potassium with water. 65 Sample answer: Manipulated Variable: Elements of Group 1 Responding Variable : Reactivity Constant Variable : Temperature / size of alkali metal CHEMISTRY PAPER /3

67 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2008 Question no. 2 c. Hypothesis: Relationship between the manipulated variable and the responding variable with direction. Sample answer: (The lower/higher position of metal in) / (going down/up) Group 1, the more reactive is the metal in reaction with water. 66 CHEMISTRY PAPER /3

68 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2008 Question no. 2 d. List of substances and apparatus: Complete list of substances and apparatus. Sample answer: Substances: Lithium, sodium, potassium, water Apparatus : Water trough/basin/pale/tray/tank, knife, forceps, filter paper, 67 CHEMISTRY PAPER /3

69 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2008 Question no. 2 e. Procedure : List all the steps correctly Sample answer: 1. Fill the water trough with water 2. Cut piece of lithium using a knife and forceps 3. Dry the lithium using filter paper 4. Place the lithium on the surface of water 5. Record all the changes / observation 6. Repeat (step 1 to 5) / experiment using sodium and potassium 68 CHEMISTRY PAPER /3

70 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2008 Question no. 2 e. Procedure : List all the steps correctly Sample answer: 1. Fill the water trough with water 2. Cut piece of lithium using a knife and forceps 3. Dry the lithium using filter paper 4. Place the lithium on the surface of water 5. Record all the changes / observation 6. Repeat (step 1 to 5) / experiment using sodium and potassium 69 CHEMISTRY PAPER /3

71 PART 3 Tips to write a good report: SPM 2008 Question no. 2 e. Tabulation of data: Tabulate the data with the following aspects 1. Correct titles 2. Complete list of elements Sample answer: 70 ElementObservation/Reactivity Lithium Sodium Potassium Max: Score 2 Manipulated Variable Responding Variable HOME

72 MASTERING PAPER 3 : THE SCORE Know to SCORE, sure to MASTER Paper 3

73 PART 3

74 Thank You END OF PART 3 73 KAMAL ARIFFIN BIN SAAIM SMK DATO’ BENTARA LUAR BATU PAHAT e- mel : website: MASTERING PAPER 3 : THE SCORE


Download ppt "LO A D ING JOM KIMIA A1 PART 3 WHAT YOU MUST KNOW ABOUT CHEMISTRY PAPER 3 To Score Paper 3 is To Tackle Paper 3 KAMAL ARIFFIN BIN SAAIM SMK DATO’ BENTARA."

Similar presentations


Ads by Google