Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Transparency 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers.

Similar presentations


Presentation on theme: "Transparency 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers."— Presentation transcript:

1 Transparency 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers.

2 Example 1-5b Objective Write ratios as percents and vice versa

3 Example 1-5b Vocabulary Percent A ratio that compares a number to 100

4 Example 1-5b Review Vocabulary Ratio A comparison of two numbers by division

5 Lesson 1 Contents Example 1Write Ratios as Percents Example 2Write Ratios as Percents Example 3Write Ratios and Fractions as Percents Example 4Write Ratios and Fractions as Percents Example 5Write Percents as Fractions

6 Example 1-1a POPULATION According to the 2000 U.S. Census Bureau, 13 out of every 100 people living in Delaware were 65 or older. Write this ratio as a percent. Answer: 13% Write the ratio Divide the numerator by the denominator to change the fraction to a decimal 0.13 Multiply the decimal by 100 to make a percent 13% 1/5

7 Example 1-1b LIBRARY At the Booktown Library, 59 out of every 100 users is 12 or under. Write this ratio as a percent. Answer: 59% 1/5

8 Example 1-2a BASEBALL In 2001, Manny Ramirez got on base 40.5 times for every 100 times he was at bat. Write this ratio as a percent. Answer: 40.5% Write the ratio % 2/5 Divide the numerator by the denominator to change the fraction to a decimal Multiply the decimal by 100 to make a percent

9 Example 1-2b BASKETBALL Last season, Janelle made 68 baskets for every 100 tries. Write this ratio as a percent. Answer: 68% 2/5

10 Example 1-3a TRANSPORTATION About 4 out of 5 commuters in the United States drive or carpool to work. Write this ratio as a percent. Write the ratio 4 5 Answer: 80%. 3/5 Divide the numerator by the denominator to change the fraction to a decimal 0.80 Multiply the decimal by 100 to make a percent 80%

11 Example 1-3b TRANSPORTATION About 3 of 5 students at Wilder Elementary ride the bus to school. Write this ratio as a percent. Answer: 60% 3/5

12 Example 1-4a Answer: 1.5% INTERNET In 2000, about of the population in Peru used the Internet. Write this fraction as a percent. Write the ratio /5 Divide the numerator by the denominator to change the fraction to a decimal Multiply the decimal by 100 to make a percent 1.5%

13 Example 1-4b Answer: 61% INTERNET In 2001, teens used the Internet to visit music sites. Write this fraction as a percent. 4/5

14 Example 1-5a Eating:Sleeping: 5/5 SCHEDULE The circle graph shows an estimate of the percent of his day that Peter spends on each activity. Write the percents for eating and sleeping as fractions in simplest from. Write each percent Convert each percent to a decimal by dividing by

15 SCHEDULE The circle graph shows an estimate of the percent of his day that Peter spends on each activity. Write the percents for eating and sleeping as fractions in simplest from. Example 1-5a Eating:Sleeping: 5/5 Using the calculator, convert each decimal to a fraction Sleeping: Answer: Eating:

16 Example 1-5b SCHEDULE The circle graph shows an estimate of the percent of his day that Leon spends on each activity. Write the percents for school and television as fractions in simplest form. Answer: school: ; television: * 5/5


Download ppt "Transparency 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers."

Similar presentations


Ads by Google