Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Greek and Latin Roots JEOPARDY. Directions  Get into TWO TEAMS  Sit in a semi circle  Buzzer Rules  There is a buzzer on the iPad in front of you—BE.

Similar presentations


Presentation on theme: "Greek and Latin Roots JEOPARDY. Directions  Get into TWO TEAMS  Sit in a semi circle  Buzzer Rules  There is a buzzer on the iPad in front of you—BE."— Presentation transcript:

1 Greek and Latin Roots JEOPARDY

2 Directions  Get into TWO TEAMS  Sit in a semi circle  Buzzer Rules  There is a buzzer on the iPad in front of you—BE GENTLE. (Don’t break our iPads—we have to turn them back in!)  If you know the answer, hit the buzzer.  If you get it wrong, your team LOSES points!

3 JEOPARDY! Unit 4 FIBUnit 4 MCUnit 5 FIBUnit 5 MCUnit 6 FIBUnit 6 MC 200

4 Unit Four FIB—100 The _____________ you have drawn from the suspect’s story is supported by new evidence we have just received. Back to Queue Answer: INFERENCE Deviate Deference Impervious Inference Obviate

5 Unit Four FIB—200 The __________ prize employee was discovered loading his bag with computer equipment from the supply closet. Back to Queue Answer: PURPOTED Proliferate Impervious Defer Viaduct Purported

6 Unit Four FIB—300 When I ________ with the other members of the team, I found we all had different ideas about what to do. Back to Queue Answer: CONFERRED Proffered Conferred Deviate Comportment Obviate

7 Unit Four FIB—400 Dr. Jones’ ____________ in the operating room is never less than completely dignified. Back to Queue Answer: COMPORTMENT Proffered Conferred Deviate Comportment Obviate

8 Unit Four FIB—500 The Latin roots ferre and portare/portaum both mean “to _______, to _________” Back to Queue Answer: CARRY; BRING Push; Drive Throw; Cast Carry; Bring

9 Unit Four MC—100 Bill’s employer said that Bill’s _________ was not appropriate for the situation and that he didn’t show__________ to his superiors. A. Inference; Viaduct B. Comportment; Deference C. Viaduct; Comportment D. Inference; Impervious Back to Queue Answer: B

10 Unit Four MC—200 The __________ benefits of the diet disappear the minute you _________ from a strict eating plan. A. Impervious; Confer B. Purported; Deviate C. Proliferate; Obviate D. Impervious; Defer Back to Queue Answer: B

11 Unit Four MC—300 Sam could not __________ his project any longer, nor could he _________ a confrontation with his teacher. A. Defer; Obviate B. Deviate; Proffer C. Proliferate; Defer D. Confer; Proffer Back to Queue Answer: A

12 Unit Four MC—400 The scientist drew a(n) ________ from their data about how fast the species of water foul could _______. A. Viaduct; Proliferate B. Inference; Proliferate C. Compartment; Defer D. Deference; Obviate Back to Queue Answer: B

13 Unit Four MC—500 The Latin root via means “_________, ________”. A. Send; Move B. Cut; Kill C. Cut; Sting D. Road; Way Back to Queue Answer: D

14 Unit Five FIB—100 The city council does not _______ making any changes to the existing law. Back to Queue Answer: ENVISAGE Introspective Envisage Sycophant

15 Unit Five FIB—200 The exhibit takes us on a _______ journey through all the films made by the director in the past thirty years. Back to Queue Answer: RETROSPECTIVE Retrospective Diaphanous Epiphany Visage Phenomenon

16 Unit Five FIB—300 King William’s ___________ was peaceful in death, but also bore the lines of many years of worry Back to Queue Answer: VISAGE Retrospective Diaphanous Epiphany Visage Phenomenon

17 Unit Five FIB—400 Suddenly, Rachel was struck by a(n) ______ about why we lost the game. Back to Queue Answer: EPIPHANY Apparition Diaphanous Aspects Perspicacious Epiphany

18 Unit Five FIB—500 The Latin roots _________ and ________ both mean “to appear” Back to Queue Answer: Parere/Partium; Phanien Phanein; Videre/Visum Parere/Partium; Phanien Specere/Spectum; Phanien

19 Unit Five MC—100 In his half-awake state, the young boy wondered if the ghostly_________ in the _________ robe was real. A. Phenomenon; Introspective B. Introspective; Aspect C. Apparition; Diaphanous D. Perspicacious; Phenomenon Back to Queue Answer: C

20 Unit Five MC—200 The geologist, working late into the night, suddenly had a(n) _______ about a(n) ______ that he had never before understood. A. Apparition; Epiphany B. Phenomenon; Visage C. Epiphany; Visage D. Epiphany; Phenomenon Back to Queue Answer: D

21 Unit Five MC—300 Even an in-depth_________ of the architect’s designs could not examine every _________ of her work. A. Visage; Apparition B. Retrospective; Aspect C. Phenomenon; Aspect D. Epiphany; Visage Back to Queue Answer: B

22 Unit Five MC—400 Even in his wildest dreams, shy and ________ Darryl could not ___________ his future as a Hollywood megastar. A. Diaphanous; Envisage B. Epiphany; Visage C. Phenomenon; Aspect D. Introspective; Envisage Back to Queue Answer: D

23 Unit Five MC—500 The Greek root phanein means “__________” A. “to be visible” B. “to look” C. “to show” D. “to see” Back to Queue Answer: C

24 Unit Six FIB—100 Although he was many times smaller than his opponent, the little dog faced the bear with __________ toughness. Back to Queue Answer: RESOLUTE Resolute Inherent Diligent Incoherent Recollect

25 Unit Six FIB—200 Andrew often wondered if the desire to fight was _________ in his character, since he always seemed to be arguing with someone. Back to Queue Answer: INHERENT Resolute Inherent Diligent Incoherent Recollect

26 Unit Six FIB—300 Some legal documents would be more clear if the __________ language were made concise. Back to Queue Answer: DIFFUSE Diffuse Insoluble Incoherent Inherent Sacrilege

27 Unit Six FIB—400 While one of the twins was quiet and thoughtful, the other was ___________ and energetic. Back to Queue Answer: EFFUSIVE Profuse Insoluble Adherent Effusive Dissolute

28 Unit Six FIB—500 The Latin root haerere/haesum means “____________, _____________” Back to Queue Answer: “to attach, be fixed” “to loosen, to solve” “to attach, be fixed” “to select, to choose”

29 Unit Six MC—100 Though the math problem at first seemed __________ to Candace, she was _________ in working at it and eventually figured it out. A. Eligible; Incoherent B. Dissolute; Diligent C. Profuse; Resolute D. Insoluble; Diligent Back to Queue Answer: D

30 Unit Six MC—200 The first essay I ever wrote in high school was so ________ as to be _________ in places. A. Diffuse; Incoherent B. Diligent; Diffuse C. Profuse; Resolute D. Inherent; Diligent Back to Queue Answer: A

31 Unit Six MC—400 Cheerfulness and enthusiasm seemed to be ________ in Beverly’s nature; she was _________ even when people were more reserved. A. Diligent; Effusive B. Dissolute; Inherent C. Inherent; Effusive D. Eligible; Profuse Back to Queue Answer: C

32 Unit Six MC—300 The detective said that the crime in the church, which may be considered a(n) ______, presented a difficult but not _______ case. A. Adherent; Insoluble B. Adherent; Diffuse C. Sacrilege; Effusive D. Sacrilege; Insoluble Back to Queue Answer: D

33 Unit Six MC—500 The Latin root lego/lectum means “___________, ___________, _________” A. “to attach, be fixed” B. “to pour out” C. “to make, do” D. “to select, to choose, to gather” Back to Queue Answer: D


Download ppt "Greek and Latin Roots JEOPARDY. Directions  Get into TWO TEAMS  Sit in a semi circle  Buzzer Rules  There is a buzzer on the iPad in front of you—BE."

Similar presentations


Ads by Google