Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byBraden Heatley Modified over 2 years ago

1
Rate-Time-Distance Problem By M. L. 8-23

2
5. Two jets leave Denver at 9:00 A.M., one flying east at a speed 50 km/h greater than the other, which is traveling west. At 11:00 A.M. the planes are 2500 km apart. Find their speeds.

3
Step 1 Identify what the problem is asking you to find. It is asking you to find the speed of each plane.

4
Step 2 LLet r =the speed of the plane flying west. Then the plane flying east’s speed will be 50+r. Make a chart. Notice that the time for both planes will be 2h because there is a 2 hour difference between 9 and 11. Rate X Time= Distance east 50 +r 2 2(50+r) west r 2 2r

5
Step 3 Take the information from the chart to create an equation. 2(50+r) + 2r = 2500

6
Step 4 Now solve the equation. 2(50+r) + 2r = 2500 100 + 2r + 2r = 2500 100 + 4r = 2500 4r = 2400 r = 600 west speed 50 + r = 650 east speed

7
Step 5 Check: In 2h the plane traveling west will travel 600 X 2 = 1200 km and the plane traveling east will travel 650 X 2 = 1300 km. 1200 + 1300 = 2500 km The plane traveling east traveled at 650 km/h and the one traveling west traveled at 600 km/h.

8
The End

Similar presentations

OK

Speed ( ) is the distance an object travels divided by the time to travel that distance. In other words –Speed is a scalar quantity (no direction). These.

Speed ( ) is the distance an object travels divided by the time to travel that distance. In other words –Speed is a scalar quantity (no direction). These.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on next generation 2-stroke engine animation Ppt on 108 ambulance Ppt on law against child marriage in saudi Ppt on hydrostatic forces on submerged surfaces Ppt on chapter 3 drainage hose Ppt on forest society and colonialism Ppt on high voltage engineering van Water safety for kids ppt on batteries Ppt on regular expression cheat Ppt on production planning and inventory control