Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Markup 16-1 SECTION. Section Objective Compute: markup in dollars.

Similar presentations


Presentation on theme: "Markup 16-1 SECTION. Section Objective Compute: markup in dollars."— Presentation transcript:

1 Markup 16-1 SECTION

2 Section Objective Compute: markup in dollars

3 Key Words to Know cost The actual amount paid for a product, as opposed to its selling price, and which can include expenses such as freight charges and taxes.

4 Key Words to Know selling price What a product actually sells for in the store, also called retail price. markup The difference between the cost of a product and the selling price when the selling price is higher.

5 Key Words to Know gross profit The amount of money a supplier makes on a product when it sells it for more than cost. net profit Any money left after expenses have been deducted from gross profits, also called net income.

6 Markup = Selling Price – Cost Formula

7 Discount Electronics purchased TV/DVD sets for $ each. Discount Electronics sells the TV/DVD sets for $ each. What is the markup on each TV/DVD? Do Now

8 Step: Find the markup. Selling Price – Cost $ – $ = $ Do Now- Answer

9 A SSIGNMENT Workbook p.113

10 Markup Rate 16-2 SECTION

11 Section Objective Calculate: markup as a percent of the selling price

12 Key Words to Know markup rate The markup on an item expressed as a percent of its selling price.

13 Markup Rate = Markup ÷ Selling Price Formula

14 Roy’s Florist buys roses for $10.99 a dozen. It sells them for $18.95 a dozen. What is the markup based on the selling price? Do Now

15 Find the markup. Selling Price – Cost $18.95 – $10.99 = $7.96 Do Now Answer: Step 1

16 Find the markup rate based on the selling price. Markup ÷ Selling Price $7.96 ÷ $18.95 = or 42% Do Now Answer: Step 2

17 A ⅜-inch drill kit sells for $ The cost of the drill kit to the store is $ Find the markup as a percent of the selling price. Do Now 2

18 Find the markup. Selling Price – Cost $59.99 – $29.00 = $30.99 Do Now 2 Answer: Step 1

19 Find the markup as a percent of the selling price. Markup ÷ Selling Price $30.99 ÷ $59.99 = or 51.2% Example 2 Answer: Step 2

20 ASSIGNMENT Workbook p.114

21 Net Profit 16-3 SECTION

22 Section Objective Figure out: net profit in dollars

23 Key Words to Know operating expenses The costs of running a business, such as salaries, rent, utilities, and taxes, also called overhead.

24 How do I calculate overhead expenses? Overhead = Selling Price × Overhead Percent How do I calculate the net profit? Net Profit = Markup – Overhead Formulas

25 Sport Shop purchases water tubes for $44.98 each. It sells the tubes for $89.99 each. The owner estimates the overhead expenses to be 40 percent of the selling price of the merchandise. What is the net profit on each tube? Do Now

26 Find the markup. Selling Price – Cost $89.99 – $44.98 = $45.01 Do Now Answer: Step 1

27 Find the overhead. Selling Price × Overhead Percent $89.99 × 40% = $ or $36.00 Do Now Answer: Step 2

28 Find the net profit. Markup – Overhead $45.01 – $36.00 = $9.01 Do Now Answer: Step 3

29 Anamarie’s Shoppe buys shirts at a cost of $ Anamarie’s sell the chemises at a selling price of $ Its management estimates the overhead expenses to be 34 percent of the selling price of the merchandise. What is the net profit on each shirt sold? Do Now 2

30 Find the markup. Selling Price – Cost $24.49 – $12.78 = $11.71 Example 2 Answer: Step 1

31 Find the overhead. Selling Price × Overhead Percent $24.49 × 34% = $ or $8.33 Example 2 Answer: Step 2

32 Find the net profit. Markup – Overhead $11.71 – $8.33 = $3.38 Do Now 2 Answer: Step 2

33 Net-Profit Rate 16-4 SECTION

34 Section Objective Find out: net profit as a percent of the selling price

35 Key Words to Know net-profit rate The net profit on an item expressed as a percent of the selling price.

36 Net-Profit Rate = Net Profit ÷ Selling Price Formula

37 Giant Discounts sells a vacuum cleaner for $ The cost of the vacuum cleaner to Giant Discounts is $ Giant estimates the overhead expenses on the vacuum to be 30 percent of the selling price. What is the net-profit rate based on the selling price of the vacuum cleaner? Do Now

38 Find the net profit. Markup – Overhead ($49.99 – $23.74) – ($49.99 × 30%) $26.25 – $15.00 = $11.25 Do Now Answer: Step 1

39 Find the net-profit rate. Net Profit ÷ Selling Price $11.25 ÷ $49.99 = or 22.5% Do Now Answer: Step 2

40 A robot transformer costs the Toy Store $7.85. It has a selling price of $ The store estimates overhead at 28 percent of the selling price. Find the net-profit rate based on the selling price. Do Now 2

41 Find the net profit. Markup – Overhead ($16.96 – $7.85) – ($16.96 × 28%) $9.11 – $4.75 = $4.36 Do Now 2 Answer: Step 1

42 Find the net-profit rate. Net Profit ÷ Selling Price $4.36 ÷ $16.96 = or 25.7% Do Now 2 Answer: Step 2

43 Determining Selling Price— Markup Based on Selling Price 16-5 SECTION

44 Section Objective Calculate: selling price of an item based on the cost and markup rate

45 Selling Price = Cost ÷ Complement of Markup Rate Formula

46 VJ’s Sporting Goods Store aims for a markup that is 40 percent of the selling price of its merchandise. The store received a shipment of running shoes at a cost of $38.99 per pair. What is the minimum selling price the store should charge? Do Now

47 Sales for Month: $42,000Percent of Total Sales Cost of goods sold 25,20060% Overhead expenses 8,40020% Profit 8,400 20% TOTAL $42, % (Note: Markup plus cost equals selling price. If the markup is 40 percent of the selling price, then the cost must be 60 percent of the selling price. Sixty percent is the complement of 40 percent.) Do Now (cont.)

48 Find the complement of the markup rate. 100% – 40% = 60% Do Now Answer: Step 1

49 Find the selling price. Cost ÷ Complement of Markup Rate $38.99 ÷ 60% = $64.98 Do Now Answer: Step 2

50 Circuit Town purchased some digital cordless phones for $ Its markup policy is 20 percent based on the selling price. What is the selling price of the phones? Do Now 2

51 Find the complement of the markup rate. 100% – 20% = 80% Example 2 Answer: Step 1

52 Find the selling price. Cost ÷ Complement of the Markup Rate $31.99 ÷ 80% = $39.99 Do Now 2 Answer: Step 2

53 ASSIGNMENT Workbook p.115

54 Markup Rate Based on Cost 16-6 SECTION

55 Section Objective Solve for: markup rate based on cost

56 Markup Rate = Markup ÷ Cost Formula

57 The Table Co. purchases a dinette set for $180 from the manufacturer. It sells the set for $288. What is the markup rate based on cost? Do Now

58 Find the markup. Selling Price – Cost $ – $ = $ Do Now Answer: Step 1

59 Find the markup rate based on cost. Markup ÷ Cost $ ÷ $ = 0.6 or 60% Do Now Answer: Step 2

60 Corner Drugs buys 16-oz tea for $0.70 and sells it on sale for $0.77. Find the markup rate based on cost. Do Now 2

61 Find the markup. Selling Price – Cost $0.77 – $0.70 = $0.07 Do Now 2 Answer: Step 1

62 Find the markup rate based on cost. Markup ÷ Cost $0.07 ÷ $0.70 = 0.1 or 10% Do Now 2 Answer: Step 2

63 A SSIGNMENT Workbook p.116

64 Determining Selling Price— Markup Based on Cost 16-7 SECTION

65 Section Objective Compute: selling price based on cost markup rate

66 How do I calculate the markup? Markup = Cost × Markup Rate How do I calculate the selling price? Selling Price = Cost + Markup Formulas

67 Wholesale Jewelers sells watches to jewelry stores for $18.45 each. Wholesale Jewelers calculates the suggested retail price and attaches it to each watch. The retail price is computed by marking up the cost to the jewelry store by 160 percent of the cost. What is the suggested retail selling price? Do Now 1

68 Find the markup. Cost × Markup Rate $18.45 × 160% = $29.52 Do Now 1 Answer: Step 1

69 Find the selling price. Cost + Markup $ $29.52 = $47.97 Do Now 1 Answer: Step 2

70 Florida Nursery Stock sells hanging baskets to retail outlets at a cost of $2.58. Most of the outlets mark up hanging baskets at 150 percent of cost. What selling price do most outlets put on the hanging baskets? Do Now 2

71 Find the markup. Cost × Markup Rate $2.58 × 150% = $3.87 Do Now 2 Answer: Step 1

72 Find the selling price. Cost + Markup $ $3.87 = $6.45 Do Now 2 Answer: Step 2

73 Markdown 16-8 SECTION

74 Section Objective Calculate: markdown in dollars markdown as a percent of the regular selling price

75 Key Words to Know markdown The difference between the regular selling price of an item and its sale price, or the amount of the discount. markdown rate The discount on an item expressed as a percent of its regular selling price, such as 20 percent.

76 How do I calculate the markdown? Markdown = Regular Selling Price – Sale Price How do I calculate the markdown rate? Markdown Rate = Markdown ÷ Regular Selling Price Formulas

77 Ski’s Sport Shop sells cross-country skis at a regular selling price of $ For one week only, Ski’s has marked down the price to $ What is the markdown rate? Do Now 1

78 Find the markdown rate. Markdown ÷ Regular Selling Price $29.55 ÷ $98.49 = or 30% Do Now 1 Answer: Step 2

79 Find the markdown. Regular Selling Price – Sale Price $98.49 – $68.94 = $29.55 Do Now 1 Answer: Step 1

80 Diamond Connection has marked down diamond heart necklaces from $49.99 to $ What is the markdown and the markdown rate? Do Now 2

81 Find the markdown. Regular Selling Price – Sale Price $49.99 – $39.99 = $10.00 Do Now 2 Answer: Step 1

82 Find the markdown rate. Markdown ÷ Regular Selling Price $10.00 ÷ $49.99 = $ or 20.0% Do Now 2 Answer: Step 2

83 A SSIGNMENT Workbook p.117


Download ppt "Markup 16-1 SECTION. Section Objective Compute: markup in dollars."

Similar presentations


Ads by Google