Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Volcano Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 EruptionsMagmaStuff that comes out.

Similar presentations


Presentation on theme: "Volcano Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 EruptionsMagmaStuff that comes out."— Presentation transcript:

1

2 Volcano Jeopardy EruptionsMagmaStuff that comes out of a volcano Types of Volcanoes Causes Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer Eruptions-100 QUESTION : What are the two types of eruptions? ANSWER : Quiet and explosive

5 Question Answer Eruptions-200 QUESTION: What comes from a quiet eruption? ANSWER: Lava flow ( pahoehoe, aa, pillow lava

6 Question Answer Eruptions-300 QUESTION: Is this a picture of an explosive or quiet volcano? ANSWER: Nonexplosive.

7 Question Answer Eruptions -400 QUESTION: This often erupts down the side of a volcanic mountain in an explosive eruption. ANSWER: Pyroclastic flow

8 Question Answer Eruptions-500 QUESTION: Describe the differences between explosive and nonexplosive eruptions. ANSWER: explosive has material that shoots into the air, nonexplosive has lava flows.

9 Question Answer QUESTION: What determines the type of eruption that would occur? ANSWER: Water and silica in the magma Magma-100

10 Question Answer Magma-200 QUESTION: What happens when there is a lot of water in the magma? ANSWER: More likely to erupt explosively.

11 Question Answer Magma-300 QUESTION: What happens when there are large amounts of silica in the magma? ANSWER: More likely to be explosive.

12 Question Answer Magma-400 QUESTION: What does runny lava mean for a volcano? ANSWER: Gases can escape which makes it less likely to be explosive.

13 Question Answer Magma-500 QUESTION: Why does silica cause explosive volcanoes? ANSWER: It can cause the magma to clog the vents, increasing pressure.

14 Question Answer Stuff-100 QUESTION: What comes from a nonexplosive volcano? ANSWER: Lava

15 Question Answer Stuff-200 QUESTION: Which type of lava is slow moving? ANSWER: Blocky lava

16 Question Answer Stuff-300 QUESTION: What are the three types of faster moving lava? ANSWER: Pahoehoe, Aa and pillow lava.

17 Question Answer Stuff-400 QUESTION: What comes out of an explosive volcano? ANSWER: Pyroclastic material.

18 Question Answer Stuff-500 QUESTION: What are the types of pyroclastic material in order from largest to smallest? ANSWER: Volcanic blocks, volcanic bombs, lapilli and volcanic ash.

19 Question Answer Types-100 QUESTION: What are the three types of volcano? ANSWER: Shield, cinder cone and composite

20 Question Answer Types-200 QUESTION: Which type of volcano forms from moderately explosive eruptions? ANSWER: Cinder cone.

21 Question Answer Types-300 QUESTION: The largest mountain on earth is this type of volcano. ANSWER: Shield volcano

22 Question Answer Types-400 QUESTION: What type of eruption produces a composite volcano? ANSWER: Both explosive and nonexplosive.

23 Question Answer Types-500 QUESTION: What is the difference between craters and calderas? ANSWER: A crater is the top most vent and is funnel-shaped. The caldera is what occurs when the magma chamber completely empties.

24 Question Answer Causes-100 QUESTION: Where do many volcanoes exist? ANSWER: Along plate boundaries like the Ring of Fire.

25 Question Answer Causes-200 QUESTION: How do you change rock into magma? ANSWER: Increase temperature or decrease pressure

26 Question Answer Causes-300 QUESTION: What happens when tectonic plates separate? ANSWER: The magma rises through the opening or rift and causes sea floor spreading.

27 Question Answer Causes-400 QUESTION: Where does the oceanic plate turn into magma underneath a continental plate? ANSWER: At the subduction zone.

28 Question Answer Causes-500 QUESTION: What created Hawaii? ANSWER: Hot spots under the ocean crust.

29 Question Answer FINAL JEOPARDY QUESTION: What are two of the three impacts of explosive eruptions and how can we predict them? ANSWER: Flows, fallout and climatic fluctuation Use seismographs, tiltmeters or measurements of released gases.


Download ppt "Volcano Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 EruptionsMagmaStuff that comes out."

Similar presentations


Ads by Google