Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byMadelyn Orum Modified over 2 years ago

1
Time Speed and Distance Time, speed and distance are related to each other by the formulae Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed

2
To remember them use the triangle shown. Fill in the letters alphabetically starting at the top Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed D ST

3
Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed D ST 1.A car travels at 30 mph for 2 hours. How far has it travelled? ie Find D D = S x T D = 30 x 2 D = 60 miles

4
Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed D ST A cyclist travels 45 miles in 3 hours. What is the cyclist’s speed? i.e find S S = D ÷ T S = 45 ÷ 3 S = 15 mph

5
Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed D ST A plane covers a distance of 1200 miles at a speed of 300 mph. How long will it take to complete this journey? Find T T = D ÷ S T = 1200 ÷ 300 T = 4 hours

6
If the time is in hours and minutes, change it to hours and decimal parts of a hour like this: 2 hours 24 minutes = 24 ÷ 60 = 0.4 2. 4 hours

7
Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed D ST A car travels 105 miles in 2 hours 18 minutes. What is the cyclist’s speed? i.e find S Convert 18 minutes into hours 2 hours 18 minutes = 2.3 hours 18 ÷ 60 = 0.3

8
Distance = Speed X Time Speed = Distance ÷ Time Time = Distance ÷ Speed D ST A car travels 105 miles in 2 hours 18 minutes. What is the cyclist’s speed? i.e find S S = D ÷ T S = 105 ÷ 2.3 S = 45.65 mph

9
Intermediate Maths Ex 11.1 pg 115 No.s 1, 3, 5, 7, 8, 13 to 25

10
Distance time graphs Scale: Time 6 squares = 24 mins 1 square = 4mins Distance5 squares = 5km 1 square = 1km

11
Distance time graphs The graph shows the distance steadily increasing for 20 mins No increase in distance for 16 mins i.e waiting for 2 nd bus Steadily increasing distance for another 16 mins

12
Distance time graphs a)Distance to Grans = 12km b)Waiting time = 16 mins

13
Distance time graphs c)Speed 1 st bus = distance ÷ time Distance = 7km Time = 20 mins = 20 ÷ 60 hours = 0.3333hours Speed = distance ÷ time = 7÷ 0.3333 = 21km/hr

14
Distance time graphs c)Speed 2nd bus = distance ÷ time Distance = 5km Time = 16 mins = 16 ÷ 60 hours = 0.2666hours Speed = distance ÷ time = 5 ÷ 0.2666 = 18.75km/hr

15
Scale: Time 10 squares = 1 hour 1 square = 6mins Distance10 squares = 50km 1 square = 5km

16
a) B arrives 2 hrs 6 mins A arrive at 2 hrs 12 mins : B arrives first 1 square = 6mins

17
b) A stays for 7 x 6 mins = 42 mins 1 square = 6mins

18
c) Together for 5 x 6 mins = 30 mins 1 square = 6mins

19
d) Speed A = distance ÷ traveling time Distance = 130km Traveling Time = 16 x 6 = 96mins = 96 ÷ 60 hours = 1.6hours Speed = distance ÷ time = 130 ÷ 1.6 = 81.25km/hr 1 square = 6mins

20
d) Speed B = distance ÷ traveling time Distance = 120km Traveling Time = 21 x 6 = 126mins = 126 ÷ 60 hours = 2.1hours Speed = distance ÷ time = 126 ÷ 2.1 = 60km/hr 1 square = 6mins

Similar presentations

OK

How Far? _________ (d) ______________________________________ To get to the store go 2-miles east, turn right and go 3-miles south. How far will you travel.

How Far? _________ (d) ______________________________________ To get to the store go 2-miles east, turn right and go 3-miles south. How far will you travel.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on marketing management for class 12 Ppt on indian sign language Ppt on world ending in 2012 Converting pdf to ppt online Ppt on business model canvas Ppt on 2004 tsunami in india Ppt on chromosomes and chromatin Ppt on hybrid electric vehicles Ppt on any civil engineering topics Ppt on articles of association pdf