Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Genetic Disorders Review. What is the disorder? Chromosome 11 Inability to manufacture melanin Often shifting back and forth of eyes ANSWER: ALBINISM.

Similar presentations


Presentation on theme: "Genetic Disorders Review. What is the disorder? Chromosome 11 Inability to manufacture melanin Often shifting back and forth of eyes ANSWER: ALBINISM."— Presentation transcript:

1 Genetic Disorders Review

2 What is the disorder? Chromosome 11 Inability to manufacture melanin Often shifting back and forth of eyes ANSWER: ALBINISM

3 What is the disorder? Polygenic More common among Asians Opening in lip and roof of mouth ANSWER: cleft lip/cleft palate

4 What is the disorder? Sex-linked trait Lack AHF factor “bleeder’s disease: ANSWER: hemophilia

5 What is the disorder? Chromosome #4 Too many copies of CAG – causes atrophy of the brain Does not manifest itself until 20’s-30’s ANSWER: Huntington’s

6 What is the disorder? On X-chromosome Weakening of muscles Calf muscles enlarge first, usually in young boys ANSWER: Duchenne Muscular Dystrophy

7 What is the disorder? Chromosome #15 Accumulation of fat on the brain leads to degeneration of the nervous system Highest in Eastern European Jews ANSWER: Tay Sachs

8 What is the disorder? Nondisjunction XXY Sterile, small testes, breast enlargement in males ANSWER: Klinefelters

9 What is the disorder? Nondisjunction Trisomy 21 Mental retardation, round face, extra fold on eyes, sluggish muscles ANSWER: Down Syndrome

10 What is the disorder? Chromosome #12 Breakdown of products of phenylalanine Mental retardation if diet does not omit phenylalanine ANSWER: PKU

11 What is the disorder? Red blood cells collapse Carriers are somewhat resistant to malaria Found mostly in African-Americans and people of Mediterranean ANSWER: sickle-cell anemia

12 What is the disorder? Nondisjunction Female XO, sterile Web between neck and shoulders ANSWER: Turner Syndrome

13 What is the disorder? Sex-linked trait X c Y would be affected male Inability to detect certain colors ANSWER: color blindness

14 What is the disorder? Dominant chromosome #4 Short stature, trident hand, prominent forehead Dwarfism Aa ANSWER: Achrondroplasia

15 What is the disorder? Dementia Memory loss, confused Plaque on the brain ANSWER: Alzheimers

16 What is the disorder? Long limbs, enlarged aorta Spidery fingers Abe Lincoln had it ANSWER: Marfans

17 What is the disorder? Polygenic trait Shunt in brain to drain off fluid Opening of the vertebral column ANSWER: Spina bifida

18 What is the disorder? Chromosome #7-salty skin in symptom Lack enzyme to break down mucous in respiratory and digestive tract Treatment with pounding chest ANSWER: Cystic Fibrosis

19 What is this diagram called? A.Pedigree B.Punnett square C.Kayrotype

20 What is this diagram called? A.Punnett square B.Pedigree C.Kayrotype ANSWER: C

21 What is this diagram called? A.Punnett square B. Pedigree C. Karyotype

22 What is this diagram called? A.Punnett square B. Pedigree C. Karyotype ANSWER: B

23 What disorder is this? A.TURNERS B. KLINEFELTERS C.DOWNS D.METAFEMALE

24 What disorder is this? A.TURNERS B. KLINEFELTERS C.DOWNS D.METAFEMALE ANSWER: XXY Klinefelters

25 What disorder is this? A. TURNERS B. KLINEFELTERS C. METAFEMALE D. DOWNS

26 What disorder is this? A. TURNERS B. KLINEFELTERS C. METAFEMALE D. DOWNS ANSWER: D

27 What are the chances of… two Achrondroplasia parents having a normal sized child? HINT: AA = dead Aa = achondroplasia aa = normal ANSWER: 25%

28 What are the chances… Of a father with hemophilia and a wife of no hemophilia gene having a child with hemophilia? Could any children be carriers? ANSWER: 0% children; girls are carriers

29 What disorder is this? A. TURNERS B. KLINEFELTERS C. METAFEMALE D. DOWNS ANSWER: A

30 Which disorders ARE NOT caused by nondisjunction? Klinefelters Turners Cystic Fibrosis Trisomy 21 Hemophilia ANSWERS: Cystic Fibrosis Hemophilia

31 What is the genotypic ratio of the offspring of parents AO and BO? A O BOBO

32 What is the genotypic ratio of the offspring of parents AO and BO? ABBO AOOO A O BOBO What is the phenotypic ratio?

33 What is the genotypic ratio of the offspring of parents AO and BO? ABBO AOOO A O BOBO What is the phenotypic ratio? 25% each blood types A, B, AB, O

34 What type of blood can each of these blood types RECEIVE? A+ O+ O- AB+ B- O+, A+ Only O+ Only O- All + O-, B-

35

36 In which phase of mitosis Are the chromosomes stopped to make a karyotype? A. prophase B. telophase C. metaphase D. anaphase ANSWER: METAPHASE

37 How are the chromosomes arranged In a karyotype? A. smallest to largest B. largest to smallest C. by color D. by shape ANSWER: B

38 Who is the oldest child in generation III?

39 #1

40 If red hair is recessive and is shaded in, how many boys and how many girls have red hair?

41 2 boys + 2 girls

42 Is this person a male or female?

43 MALE

44 Is this person male or female?

45 MALE Normal Or what Disorder?

46 Is this person male or female? MALE Klinefelters

47 Is this a male or female?

48 Female- Normal or a disorder?

49 Is this a male or female? Female- TURNERS SYNDROME

50 This is a sex-linked trait. Why is there no trait (shaded) in Generation II, but can be in III?

51 Just carriers in Generation II.

52 Which is NOT a sex-linked trait? Klinefelters Color-Blindness Hemophilia Duchenne Muscular Dystrophy ANSWER: Klinefelters

53 Which is NOT genetic disorder? Color Blindness AIDS Marfans Tay Sachs ANSWER: AIDS

54 Make a Punnett Square for two parents AS for sickle-cell anemia.

55 A S ASAS

56 Make a Punnett Square for two parents AS for sickle-cell anemia. AA (normal RBC) AS (resistant to malaria) AS (resistant to malaria) SS (sickle-cell disease) A S ASAS


Download ppt "Genetic Disorders Review. What is the disorder? Chromosome 11 Inability to manufacture melanin Often shifting back and forth of eyes ANSWER: ALBINISM."

Similar presentations


Ads by Google