Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Epithelial tissue has several distinctive properties

Similar presentations


Presentation on theme: "Epithelial tissue has several distinctive properties"— Presentation transcript:

1 Epithelial tissue has several distinctive properties
Epithelial tissue has several distinctive properties. Which correctly lists these properties? Avascular and cellularity Polarity and regeneration Contractility and excitability 1 and 2 Answer: 4

2 Which of the following is NOT a characteristic of epithelial tissue?
It is composed entirely of cells. It stores energy reserves. It is avascular. It is capable of regeneration. Answer: 2

3 An epithelial surface bears many microvilli
An epithelial surface bears many microvilli. What is the probable function of this epithelium? absorption secretion transportation sensation Answer: 1

4 What is the functional significance of gap junctions?
They maintain water-tight passages. They resist stretching and twisting. They share ions between adjacent cells They attach cells to extracellular matrix. Answer: 3

5 Using a light microscope, you examine a tissue and see a simple squamous epithelium on the outer surface. Can this be a sample of the skin’s surface? Yes No Answer: 2

6 Why do the pharynx, esophagus, anus, and vagina have the same epithelial organization?
All are subject to mechanical trauma. All are subject to abrasion. All must be able to expand. 1 and 2 are correct. Answer: 4

7 The secretory cells of sebaceous glands fill with secretions and then rupture, releasing their contents. Which type of secretion is this? acinar apocrine merocrine holocrine Answer: 4

8 Holocrine and merocrine Mucous and exocrine Apocrine and merocrine
Milk production in mammary glands involves a combination of which two types of secretion? Apocrine and serous Holocrine and merocrine Mucous and exocrine Apocrine and merocrine Answer: 4

9 Sweat glands and mammary glands
Simple branched tubular glands are characteristic of which examples of glands? Sweat glands and mammary glands Gastric glands and mucous glands of esophagus Salivary glands and pancreas Bulbourethral glands and seminiferous tubules Answer: 2

10 The singular example of a unicellular exocrine gland is the ________?
Sweat gland Intestinal gland Goblet cell Not found in adult Answer: 3

11 A gland has no ducts to carry the glandular secretions, and the gland’s secretions are released directly into the extracellular fluid. Which type of gland is this? exocrine gland endocrine gland acinar gland tubular gland Answer: 2

12 Mesenchyme connective tissue gives rise to which tissue type(s)?
Stratified epithelial tissues Smooth and cardiac muscle tissues All nervous tissue All connective tissues Answer: 4

13 Tissue is unable to phagocytize. Tissue is unable to produce melanin.
Lack of vitamin C in the diet interferes with the ability of fibroblasts to produce collagen. What effect might this interference have on connective tissue? Tissue is unable to phagocytize. Tissue is unable to produce melanin. Tissue is weak and prone to damage. Tissue is unable to produce heparin. Answer: 3

14 Brown fat is functionally and structurally different from white fat in which ways?
It is highly vascularized and contains numerous mitochondria It does not capture energy that is released It generates heat, which warms blood All of the above are correct Answer: 4

15 eosinophils mast cells basophils 2 and 3
Many allergy sufferers take antihistamines to relieve their allergy symptoms. Which type of cell produces the molecule that this medication blocks? eosinophils mast cells basophils 2 and 3 Answer: 4

16 Connective tissues share three basic components
Connective tissues share three basic components. Which of the following lists these components? Specialized cells, extracellular fibers, and ground substance Mast cells, adipocytes, and mesenchymal cells Macrophages, elastic fibers, and collagen fibers None of these is correct Answer: 1

17 Which type of connective tissue contains primarily triglycerides?
areolar adipose reticular mesenchyme Answer: 2

18 Why does cartilage heal so slowly?
It lacks a direct blood supply, necessary for proper healing. Chondroitin sulfate prevents healing. Matrix inhibits cellular regeneration. Interstitial fluid, necessary for proper healing, is excluded. Answer: 1

19 If a person has a herniated intervertebral disc, which type of cartilage has been damaged?
elastic cartilage fibrocartilage hyaline cartilage areolar cartilage Answer: 2

20 Which two types of connective tissue have a fluid matrix?
lymph and cartilage cartilage and bone blood and bone blood and lymph Answer: 4

21 Which types of connective tissue are classified as supporting connective tissue and why?
Adipose and dense regular connective tissue/they are connective tissue proper Muscle and blood/they have the highest need for oxygen Bone and cartilage/form framework of body 2 and 3 Answer: 3

22 Which cavities in the body are lined by serous membranes?
cranial and abdominal pleural, peritoneal, and pericardial synovial and fascial nasal, urinary and reproductive Answer: 2

23 Serous membranes contrast mucous membranes in what way?
Mucous membranes line passageways that open to the exterior/serous membranes line sealed internal subdivisions of the body cavity Serous membranes line passageways that open to the exterior/mucous membranes line sealed internal subdivisions of the body cavity Serous membranes are parietal/mucous membranes are visceral Serous membranes secrete mucous/mucous membranes secrete transudate Answer: 1

24 Which type of muscle tissue has small, tapering cells with single nuclei and no obvious striations?
skeletal cardiac smooth all of the above Answer: 3

25 A tissue contains irregularly shaped cells with many fibrous projections, some several centimeters long. These are probably which type of cell? neuroglia neurons myocytes adipocytes Answer: 2

26 through the enlarging and splitting of existing cells
If skeletal muscle cells in adults are incapable of dividing, how is new skeletal muscle formed? through the enlarging and splitting of existing cells through the atrophy of existing cells through the addition of new striations through the division and fusion of satellite cells Answer: 4


Download ppt "Epithelial tissue has several distinctive properties"

Similar presentations


Ads by Google