Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Polish agriculture: problems and solutions Magdalena Krygier Marta Jabłońska Katarzyna Kozłowska Ewelina Szydełko Anna Kuś Wrocław University of Environmental.

Similar presentations


Presentation on theme: "Polish agriculture: problems and solutions Magdalena Krygier Marta Jabłońska Katarzyna Kozłowska Ewelina Szydełko Anna Kuś Wrocław University of Environmental."— Presentation transcript:

1 Polish agriculture: problems and solutions Magdalena Krygier Marta Jabłońska Katarzyna Kozłowska Ewelina Szydełko Anna Kuś Wrocław University of Environmental and Life Sciences 1

2 SWOT Strenghts - polish agriculturae area is 1/5 all agriculture area in UE - Poland has one of the richest varieties biological species and natural seats in UE - good quality of rural products Weaknesses: - bad infrastructure (roads) - „hole” of budget - many of polish specialists emigration - bad law regulation - taxes - less good quality soil - non-warn the law - deficiency of water - low farmer level education - monoproduction - low impact of institiutions and organisations supporting the development of rural areas Opportunities - Poland is on the first place in wheat production (competitive for other countries) - in Poland is extensive system of agriculture - development agrotourism - subsidies from UE - fashion for helthy food Treats - climate risk (floods, drought, hurricanes etc.) - course of currency - inflation - competitive 2

3 In Poland the most popular is extensive system of agriculture advantagesdisadvantages Natural science is safe Less crops Less cost by fertilizer and pesticides Bigger areas Preserve soil in good condition Less competitive Bigger employment 3

4 Water problem: Poland hasn’t enought quantity of water. Water solution: Poland needs a many of little reservuars of water. It untie two problems: flood and drought. We must build water shaft. II pilar 4

5 Problem: bad quality of seeds Solution: Farmers must applicate to Europen Union for subsidy to buy good quality of seeds. I pilar 5 Tabl. Zaopatrzenie rolnictwa w kwalifikowany materiał siewny Supply of agriculture with qualified seed Wyszczególnienie - Specification Specification - Sprzedaż materiału siewnego Sales of seeds in tonnes Years 1999/ /022004/052006/072007/08 Zboża podstawowe Basic cereals wheat rye barley oats triticale

6 Problem: Currency cours Solution: Development agriculture. Preserve good condition to invite abroad investors. II pilar 6

7 Problem: Lobbying. Poland has 140 lobbying companies. Only 33% of them are active. Polish people afraid lobbying, because they associate it with corruption. Solution: Polish people need more education about lobbying. I pilar 7

8 Problem: Deficiency plans, what farmers should cultivate, than they haven’t chance to sell their products in good price. Solution: Appoint the institusion to make a base of date about prognosis for farmers, which species they should cultivate and how much. I pilar 8

9 Problem: Subsiedy. In Poland a lot of farmers don’t use the subsidies, they afraid big bureaucracy and competitive. They don’t know where search the help and which Programme is for them. Most of Programme are refundation and polish farmers many times don’t get the credits from the bank. Solution: Increase the farmers knowledge about Europen Union Programmes. Appoint the institution or increase the competences agriculture institusion which exist now to help farmers in bureaucracy. I and II pilar 9

10 Common Agriculture Policy Problem: The rule ‘phasing-in’ – polish farmers get the many in too long time. It means that polish farmers aren’t competitive to farmers from other countries UE. Polish farmers don’t get this same money such like other countries. Solution: Everything must be done to compensate for subsidies has been reduced up to. Problem: The rule "cross-compliance„. Polish economy situation don’t let to satisfy this rule. Solution: Preferences credit investments to modificate agriculture farms. Problem: Liquidation intervention purchases of rye. Eliminating rye from intervention of the EU would reduce market prices and consequently, lower income farmers on weaker soils. Solution: Maintenance intervention purchases of rye or gratuity. Problem: Polish farmers must pay for agriculture advices. Solution: non-profit agriculture advices 10

11 Problem: Deficiency co-operation between farmers. One small farmer can’t satisfy neededs of market and can’t competitive with big farmers. Solution: Small farmers must co-operation. They must choose a leader of them group which will be representative this group. I pilar 11

12 Problem: bad advertistment – worse export Consumer want buy products which good looking, which have good package. Solution: Shows polish farmers how products should look and how to exsposition products for consumer. I and II pilar 12

13 Problem: innovation Solution: Change machines and sytems of production. Use BAT – Best Avilable Technics to save energy, water, materials to production etc. Use close system of production. I and II pilar 13

14 Problem: Deficiency co-operation between Universities researches, companies and farmers. Solution: Organize a meetings with farmers, represantatives of companies and farmers. I pilar 14

15 Problem: Most of polish farmers don’t use crops rotation. The soil is more sterilization. Solution: Courses for farmers to start them use the crops rotation and save soil. Crops rotation let use less fertilizations and pesticides. Europen Union gives subsidies to farmers if they cultivate legumes or blends legumes with other plants. I pilar 15

16 Problem: polish farmers can’t find jobs in non-agricultural sectors. Solution: Course for farmers to change the sector. Farmers can also direct a company in this same time such farm. I pilar 16

17 Problem: Poland hasn’t regulation about GMO Solution: Find regulation about GMO. Polish researchers must following by the new information about this topic. I and II pilar FOR or AGAINST ? 17

18 Problem: Polish farms are too small Solution: cultivate vegetables – specialisation, develop agrotourism I pilar 18

19 Problem: quantity of milk. Solution: Liberalisation of law about resignation regulation quantity of milk. pilar I Specification Annual average Cow’s milk in million litres Milk yield from 1 cow in litres

20 Problem: Poland is shared for richer and poorer region. It means that regions develope very unevenly. Solution: In Poland exist Programme Development for East Poland, which improve the atractivity of polish region, such like Kozard in Hungary, where became new jobs and posibilities for habitants. 20

21 Problem: taxes Each polish farmer pay insurance taxes. It doesn’t matter how big is his rural area or how much he earn. Polish farmers pay this taxes one for three months, but companies from other sector economy pay one time in month. Solution: regulation law about taxes 21

22 In Poland now dominate II pilar of the CAP. Good condition of polish natural environment (non corruption) is a chance for farmers future. Commite Agriculture Policy is necessery for develope rural area. 22

23 Three activities in new way of rural development: 1)Increase the competitiveness of the agriculture sectore through support for restructuring 2)Improving the environment by supporting land management 3)Improve the quality of life in rural areas; promoting the divirsification of economic activities through measures aimed and farmers and other rural policy 23

24 Polish agriculture in the future: Rural indications: - increase mechanization - increase specialisation - bigger agricultural areas - less agriculture subsidies - more agricultural associations and co-operation between farmers - increase ecology farms Social and economy indications: - increase habitants at the village (live in the village, but work on the cities) - most of young farmers won’t be stay at farms - better infrastructure - increase unemployment on the village, which are far from the city - increase domestic/families companies, which will be produce a domestic products - higher farmer level education 24

25 25 Future CAP after 2013 in polish goverment opinion: -Common Agriculture Policy should therefore retain the currents effective instruments market intervension. This provide the „safety net” that runs in full special situaciones. A large drop in prices, more volative prices. - safety and security food - sustainable development agriculture and rural areas - equal condition of competition on the market agriculture - EU strong competitive position in the global agriculture market - attempts to renationalization CAP are unacceptable - shift funds from interventions for promotion as well as the action as sociates with climate change (droughts, patogens, diseas, rainings)

26 Websides: -www.minrol.gov.pl (Ministry of Agriculture and Rural Development)www.minrol.gov.pl -www.arr.gov.pl (Agriculture Market Agency)www.arr.gov.pl -www.arimr.gov.pl (The Agency for Restructuringwww.arimr.gov.pl -and Modernisation of Agriculture (ARMA) -www.stat.gov.pl (Central Statistical Office)www.stat.gov.pl -www.piorin.gov.pl (Main Inspectorate of Plant Health and Seed Inspection)www.piorin.gov.pl - (Research Centre for Cultivar Testing)www.coboru.pl 26

27 Thank You very much for your attention ! 27


Download ppt "Polish agriculture: problems and solutions Magdalena Krygier Marta Jabłońska Katarzyna Kozłowska Ewelina Szydełko Anna Kuś Wrocław University of Environmental."

Similar presentations


Ads by Google