Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byJerry Belcourt Modified over 2 years ago

1
Problem of the day.. When making a purchase for a big ticket item (house, car, etc.) in the near future, you might want to talk to friends and associates about the purchase to seek their:

2
compound interest Interest earned not only on the original principal but also on the interest earned during previous interest periods, earning interest on interest. Lesson Objective Determine the compound interest and the amount. Content Vocabulary compound interest

3
Remember “Time Value of Money” The longer you keep money in an interest bearing account, the more money you will make Compounding can be done different ways, and the more frequently interest compounds, the faster it grows. See example on the next slide:

4
Compounding Interest Over Time 5 years10 years Money under mattress$1,000 Annual Compounding 5% $1,276$1,629 Monthly Compounding 5% $1,283$1,647 Daily Compounding 5% $1,284$1,649

5
TI 83 compound interest

6
ItemAverage Yearly Expense Future Value Eating lunch out 5 days per week at a cost of $5- $10 each time $1,300.00-$2,600.00$55,140.60 - $110,281.21 Daily candy bar ($1.00)$365.00$15,481.78 Monthly gym membership at $38.00 $456.00$19,341.63 Monthly hair cut at $25.00 per month $300.00$12,724.75 Calculated for an 18 year old person investing at 8% until age 65.

7
“Compound Interest is the most powerful force in the universe”

8
Quarterly: A period of time out of one year. Each year has 4 quarters. One quarter is how many months? 3 months

9
Problem of the day…. What entity issues Treasury bonds?

10
Example: You open a savings account and deposit $1,000. Your bank advertises a 6% annual interest rate that is compounded quarterly (that means you calculate interest every 3 months and add it to the principal). What is the amount in the account at the end of one year? How much is the compound interest? 1. Find the interest at the end of the 1st quarter by using I = P x R x T $______ x _____ x _____ = $________ 2. Find the Amount at the end of the 1st quarter (A = P + I) $________ + $________ = $_________

11
3. Find the interest at the end of the 2nd quarter using the “new” Principal. $_________ x _________ x ________ = ______ 4. Find the Amount at the end of the 2nd quarter $______ + $_______= $_________

12
5. Find the interest at the end of the 3rd quarter using the “new” Principal. $________ x _______ x _________ = ___________ (round) = ___________(interest) 6. Find the Amount at the end of the 3rd quarter $_________ + $_______ = $___________

13
7. Find the interest at the end of the 4th quarter using the “new” Principal. $________ x _____ x ______= $_______ round $________ 8. Find the Amount at the end of the 3rd quarter $__________ + $________ = $____________ This is how much money is in the bank at the end of the year

14
How much total interest did you earn? $15.00 (1st quarter) + $15.23 (2nd quarter) + $15.45 (3rd quarter) + $15.69 (4th quarter) = $61.37

15
Assignment: p. 227 (9, 11, 12, 14, 21) *semiannually = 2 times a year

16
Challenge Problem: $10,000 investment earned interest at 4.5% compounded quarterly for 1 year and 5.5% compounded quarterly for the next year. What is the amount in the account at the end of 2 years? How many different compounding periods are there? ____ Setup of the first year: Setup of the second year:

17
Challenge: Hint 8 periods 10,000 x.045 x ¼, calculate four times add interest to principal after each period 10,000 x.055 x ¼, calculate four times add interest to principal after each period

18
Answer: 11,044.80

19
www.marsbank.com savings calculator

20
p. 227 Answer keys 9.$1,200 x.06 x 3/12 = $18 $1,200 + $18 = $1,218 $1,218 x.06 x 3/12 = $18.27 $1,218 + $18.27 = $1236.27 (a.) $18 + $18.27 = $36.27 (b.) 12. $860 x.055 x 6/12 = $23.65 $860 + $23.65 = $883.65 $883.65 x.055 x 6/12 = $24.30 $883.65 + $24.30 = $907.95 (a.) $23.65 + $24.30 = $47.95 (b.)

21
14.$9,544 x.0525 x 1/12 = $41.755 ($41.76) $9,544 + $41.76 = $9,585.76 $9,585.76 x.0525 x 1/12 = $41.94 $9,585.76 + $41.94 = $9,627.70 $9,627.70 x.0525 x 1/12 = $42.12 $9,627.70 + $42.12 = $9669.82 $9669.82 x.0525 x 1/12 = $42.31 $9669.82 + $42.31 = $9,712.13 (a.) $41.76 + $41.94 + $42.12 + $42.31 = $168.13

22
21.$875 x.04 x 3/12 = $8.75 $875 + $8.75 = $883.75

23
#16– Page 227 2000 dollars @ 6% compounded semiannually ( 2x) I= P x R x T July 1 st - I= 2000 x.06 x 6/12 = 60 A = I + P A = 60 + 2000 = 2060 Add: 2000 dollars January 1 – I = (2060 + 2000) x.06 x 6/12 = 4060 x.06 x 6/12 = 121.80 Amount = 4060 + 121.80 = 4181.80 Finally, compound interest = 181.80

Similar presentations

OK

ENTRANCE TICKET You take out a loan for $20,000 to finance your college education. In your research of loans and loan interest rates, you find that: Federal.

ENTRANCE TICKET You take out a loan for $20,000 to finance your college education. In your research of loans and loan interest rates, you find that: Federal.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on timing diagram Ppt on presidential election in india Ppt on uniform circular motion for class 9 Ppt on service oriented architecture in healthcare Ppt on coffee shop business plan Ppt on combination of resistances in parallel Ppt on time response analysis control Download ppt on mineral and power resources Download ppt on area of circle Ppt on natural and artificial satellites