Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

I’m so confused Sticks and Stones What’s burning? I smell smoke What the heck? 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300.

Similar presentations


Presentation on theme: "I’m so confused Sticks and Stones What’s burning? I smell smoke What the heck? 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300."— Presentation transcript:

1

2 I’m so confused Sticks and Stones What’s burning? I smell smoke What the heck? Jeopardy Game - S-190 Intro to Wildland Behavior Test Review

3 QUESTION: What are the 3 methods of heat transfer ? ANSWER: Radiation, Conduction, Convection

4 QUESTION: What are the 3 components of the Fire triangle ? ANSWER: Oxygen, Fuel, Heat

5 QUESTION: What is the definition of Fire Burning without flame and barely spreading ANSWER: Smoldering

6 QUESTION: What is the definition of Fire Spreading rapidly with a well defined head ? ANSWER: Running

7 QUESTION: What is the definition of a fire producing sparks or embers that are carried by wind or convention and starts new fires beyond the main fire ? ANSWER: Spotting

8 QUESTION: What does it mean when a Fire is considered “Controlled” ? ANSWER: When the fire is expected to hold under reasonable conditions.

9 QUESTION: Give four examples of what is considered a barrier ? ANSWER: Rock-slide area, River, Lake, Road, Fire-line, green field.

10 QUESTION: Name 2 type of canyons that can result in extreme fire behavior? ANSWER: Box canyon, Narrow canyon

11 QUESTION: List 6 basic fuel types ANSWER: Grass, Grass – shrub, Shrub, timber, timber-understory, slash-blowdown

12 QUESTION: What are the two type of horizontal arrangements of fuels ? ANSWER: Uniform, Patchy

13 QUESTION: The vertical arrangement of ladder fuel describes what ? ANSWER: Fuels that link the surface materials to the upper canopy.

14 QUESTION: List at least 3 indicators that fire behavior is increasing ANSWER: Torching, flare-ups, crowing, increased rate of spread, increase spotting

15 QUESTION: What is one wind indicator to be aware of that can lead to increased fire behavior ? ANSWER: Cold front passage, shifting winds, Increasing winds, Erratic winds

16 QUESTION: What factor influences fire spread more than any other ? ANSWER: Wind

17 QUESTION: List 3 weather factors which may produce rapid fire spread? ANSWER: Thunderstorms, frontal passage, Fire Whirls, Dust devils, Foehn Winds

18 QUESTION: Relative humidity is usually at its lowest in (time of day) ? ANSWER: Mid-Afternoon

19 QUESTION: As relative humidity decreases fuel moisture ? ANSWER: Increases

20 QUESTION: Hazards of a thunderstorm include ? ANSWER: (All of the following) Strong winds, Lighting, Erratic Fire behavior (all these)

21 QUESTION: The moisture content, in which type of fuel is MOST affected by a change in the relative humidity ? ANSWER: Grass

22 QUESTION: List two dangerous conditions that can develop when a fire is burning in a steep narrow canyon ? ANSWER: Pre-heating, Spotting, Rolling Material, Increased rate of spread, Wind influences

23 QUESTION: Every Firefighter on a wildland fire incident is required to carry one of these ? ANSWER: Fire Shelter

24 QUESTION: Who is in charge of a Wildland fire incident ? ANSWER: The I/C – Incident Commander

25 QUESTION: What is it called when a wild-land firefighter get overrun by an advancing fire ? ANSWER: A burn over

26 QUESTION: A North facing aspect (slope) will have more fire activity that a south facing aspect (True / False) ? ANSWER: False

27 QUESTION: A combination of high winds and low relative humidity can cause what ? ANSWER: High rates of fire spread.


Download ppt "I’m so confused Sticks and Stones What’s burning? I smell smoke What the heck? 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300."

Similar presentations


Ads by Google