Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Week 5. Vocab review concise context ambiguity aesthetic pragmatic altruistic cynical ambivalent capricious jocular.

Similar presentations


Presentation on theme: "Week 5. Vocab review concise context ambiguity aesthetic pragmatic altruistic cynical ambivalent capricious jocular."— Presentation transcript:

1 Week 5

2 Vocab review concise context ambiguity aesthetic pragmatic altruistic cynical ambivalent capricious jocular

3 Short passage review 6.) C 7.) E 8.) C 9.) D

4 cryptic Greek kryptikós hidden 1.of an obscure nature 2.having a secret or hidden meaning 3.having a puzzling terseness

5 prolific Medieval Latin prōlificus fertile 1.intellectually productive 2.bearing in abundance, especially offspring

6 attest testi = “witness” 1.provide evidence for; stand as proof of; show by one's behavior, attitude, or external attributes 2.authenticate, affirm to be true, genuine, or correct, as in an official capacity 3.give testimony in a court of law 4.establish or verify the usage of

7 garish perhaps equivalent to obsolete gaure to stare 1.tastelessly showy

8 eschew “I don’t know about you, but a smelly old shoe is something I’d eschew!!!!!!!!!” – Kevin Yowell

9 denounce 1.speak out against 2.to accuse or condemn or openly or formally or brand as disgraceful 3.announce the termination of, as of treaties 4.give away information about somebody

10 insipid in- without, sapidus- tasty 1.lacking taste or flavor or tang 2.lacking interest or significance or impact

11 disseminate 1.cause to become widely known; broadcast 2.to scatter or spread widely, as though sowing se ed; disperse

12 inundate in + unda, “wave” 1.fill quickly beyond capacity; as with a liquid 2.to overwhelm

13 perpetuate 1.cause to continue or prevail

14 exhort hortārī - to urge 1.spur on or encourage especially by cheers and shouts 2.force or impel in an indicated direction

15 modicum 1.a small or moderate or token amount

16 turpitude turpi ( s ) base, vile 1.a corrupt or depraved or degenerate act or practice

17 perspicacity perspicācitās sharpness of sight 1.intelligence manifested by being astute (as in business dealings) 2.the capacity to assess situations or circumstances shrewdly and to draw sound conclusions

18 dearth 1.an acute insufficiency 2.an insufficient quantity or number

19 Long Passage Review 7. D 8. C 9. B 10. A 11. C 12. A 13. E 14. A 15. D 16. C 17. C 18. A 19. D

20 Grammar 1.B 2.D 3.D 4.A 5.E 6.E 7.B 8.C 9.C 10.B 11.E 12.B 13.A 14.D

21 Q #1 [Because the New York Yankees have spent the most money] of any franchise in baseball over the past five seasons, the team has not met the expectations that such expenditures entail. A.) Because the New York Yankees have spent the most money B.) Although the New York Yankees have spent the most money C.) Having spent the most money, the New York Yankees D.) The New York Yankees, having spent the most money E.) The most money spent by the New York Yankees

22 Q #1 Answer Because the New York Yankees have spent the most money of any franchise in baseball over the past five seasons, the team has not met the expectations that such expenditures entail. B.) Although the New York Yankees have spent the most money

23 Q #2 Like most foreign visitors, [the canal system of Venice mesmerized the recently married couple.] A.) the canal system of Venice mesmerized the recently married couple B.) there was a canal system in Venice that mesmerized the recently married couple C.) the recently married couple, who was mesmerized by the canal system of Venice D.) the recently married couple was mesmerized by the canal system of Venice E.) the canal system of Venice having mesmerized the recently married couple

24 Q #2 Answer Like most foreign visitors, the canal system of Venice mesmerized the recently married couple. D.) the recently married couple was mesmerized by the canal system of Venice

25 Q #3 The new state [zoo, built on a four-hundred acre plot of land, and was paid for entirely by the state government.] A.) zoo, built on a four-hundred acre plot of land, and was paid for entirely by the state government B.) zoo was paid for by the state government, it was built on a four-hundred acre plot of land C.) zoo is paid for by the state government while being built on a four-hundred acre plot of land D.) zoo, built on a four-hundred acre plot of land, was paid for entirely by the state government E.) zoo, having been built on a four-hundred acre plot of land, and having been paid for entirely by the state government

26 Q #3 Answer The new state zoo, built on a four-hundred acre plot of land, and was paid for entirely by the state government. D.) zoo, built on a four-hundred acre plot of land, was paid for entirely by the state government

27 Q #4 Many universities are developing new financial aid [programs that offer economic advantages to both the students and their families.] A.) programs that offer economic advantages to both the students and B.) programs, which offer economic advantage to not only students but C.) programs, which offers economic advantages to both the students and D.) programs; the economic advantages of which are offered to both students and E.) programs: economic advantages are being offered to both the students in addition to

28 Q #4 Answer Many universities are developing new financial aid programs that offer economic advantages to both the students and their families. A.) programs that offer economic advantages to both the students and

29 Q #5 No sooner had Elizabeth accepted the job to teach AP biology at her daughter’s private school [but her former boss persuaded her to return to work at the laboratory.] A.) but her former boss persuaded her to return B.) however she was persuaded by her former boss that she should C.) but her former boss had her persuaded into returning D.) when she was persuaded to return by her former boss E.) than her former boss persuaded her to return

30 Q #5 Answer No sooner had Elizabeth accepted the job to teach AP biology at her daughter’s private school but her former boss persuaded her to return to work at the laboratory. E.) than her former boss persuaded her to return

31 Q #6 [His renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology, Geoffrey Ballard almost equals] that of William Grove, the inventor of the world’s first fuel cell, is the founder of Ballard Power Systems. A.) His renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology, Geoffrey Ballard almost equals B.) Geoffrey Ballard’s renown as a pioneer is in the field of fuel-cell technology almost equaling C.) Geoffrey Ballard almost equals the renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology D.) As a pioneer, Geoffrey Ballard’s renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology almost equals E.) Geoffrey Ballard, whose renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology almost equals

32 Q #6 Answer His renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology, Geoffrey Ballard almost equals that of William Grove, the inventor of the world’s first fuel cell, is the founder of Ballard Power Systems. E.) Geoffrey Ballard, whose renown as a pioneer in the field of fuel-cell technology almost equals

33 Q #7 [To clean the entire garage, Eric] decided to lie down and take a nap to restore his energy. A.) To clean the entire garage, Eric B.) Having cleaned the entire garage, Eric C.) Eric cleaned the entire garage, D.) In cleaning the entire garage, Eric E.) Eric, cleaning the entire garage,

34 Q #7 Answer To clean the entire garage, Eric decided to lie down and take a nap to restore his energy. B.) Having cleaned the entire garage, Eric

35 Q #8 A brilliant songwriter who is able to adjust her style as she ages, [Madonna’s songs always seem to fit with the music of the time.] A.) Madonna’s songs always seem to fit with the music of the time B.) the songs of Madonna always seem to fit with the music of the time C.) Madonna always writes songs that fit with the music of the time D.) the music of the time is always fit by Madonna’s songs E.) Madonna always fits the music of the time when writing her songs

36 Q #8 Answer A brilliant songwriter who is able to adjust her style as she ages, Madonna’s songs always seem to fit with the music of the time. C.) Madonna always writes songs that fit with the music of the time

37 Q #9 When you bake sugar cookies, [it is important that one remembers to chill the dough] before cutting the shapes. A.) it is important that one remembers to chill the dough B.) remembering to chill the dough is important C.) it is important that you remember to chill the dough D.) chilling the dough is important for you to have remembered E.) to chill the dough is important for one to remember

38 Q #9 Answer When you bake sugar cookies, it is important that one remembers to chill the dough before cutting the shapes. C.) it is important that you remember to chill the dough

39 Q #10 When donating money to charity, [a nonprofit organization that will use your gift wisely should be your priority.] A.) a nonprofit organization that will use your gift wisely should be your priority B.) you should make it your priority to choose a nonprofit organization that will use your gift wisely C.) choose a nonprofit organization that will use your gift wisely as your priority D.) a nonprofit organization should be your priority that will use your gift wisely E.) using your gift wisely should be your priority when choosing a nonprofit organization

40 Q #10 Answer When donating money to charity, a nonprofit organization that will use your gift wisely should be your priority. B.) you should make it your priority to choose a nonprofit organization that will use your gift wisely

41 Q #11 In 2005, online shoppers in the United States charged more money to their credit cards [than] A.) than B.) than online shoppers for C.) than in D.) than would online shoppers in E.) than they did in

42 Q #11 Answer In 2005, online shoppers in the United States charged more money to their credit cards than E.) than they did in

43 Q #12 [Written in the late 18th century, modern audiences have enjoyed the musical theater’s rendition of the opera Don Giovanni by Mozart.] A.) Written in the late 18th century, modern audiences have enjoyed the musical theater’s rendition of the opera Don Giovanni by Mozart B.) Modern audiences have enjoyed the musical theater’s rendition of the opera Don Giovanni, written in the late 18th century by Mozart. C.) Mozart’s late 18th century opera Don Giovanni was enjoyed by modern audiences seeing the musical theater’s rendition. D.) Don Giovanni, written by Mozart in the 18th century, was a musical theater’s rendition of an opera that modern audiences had enjoyed. E.) Having been written in the late 18th century by Mozart, the musical theater’s rendition of the opera Don Giovanni was enjoyed by modern audiences.

44 Q #12 Answer Written in the late 18th century, modern audiences have enjoyed the musical theater’s rendition of the opera Don Giovanni by Mozart. B.) Modern audiences have enjoyed the musical theater’s rendition of the opera Don Giovanni, written in the late 18th century by Mozart.

45 Q #13 Surfing the Internet for hours at a time, [Claudia stares at her computer screen until her eyes begin to hurt.] A.) Claudia stares at her computer screen until her eyes begin to hurt B.) Claudia’s eyes begin to hurt as she stares at her computer screen C.) staring at her screen until her eyes begin to hurt was Claudia D.) Claudia was staring at her computer screen until her eyes would begin to hurt E.) until her eyes began to hurt, Claudia staring at her computer screen

46 Q #13 Answer Surfing the Internet for hours at a time, Claudia stares at her computer screen until her eyes begin to hurt. A.) Claudia stares at her computer screen until her eyes begin to hurt

47 Q #14 Dr. Sosa’s delightful sense of humor and friendly smile [puts her patients] at ease. A.) puts her patients B.) having put her patients C.) her patients have been put D.) put her patients E.) putting her patients

48 Q #14 Answer Dr. Sosa’s delightful sense of humor and friendly smile puts her patients at ease. D.) put her patients

49 Essay Prompt “In any contest between power and patience, bet on patience.” – W.B. Prescott Which is a more powerful force of social change: power or patience? Write an essay in which you answer this question and support your position logically with examples from literature, the arts, history, politics, science and technology, current events, or your experience or observation.

50 Pro Power You’re waiting for someone to do something. Nothing’s going to get done if everyone’s patient. Dictators get stuff done.

51 Pro Patience 1.You can’t teach an old dog new tricks. 2.The new generation has different ideas than the last. 3.These ideas tend to be more liberal. 4.Old people die. 5.Therefore, if you wait long enough, you will get more liberal ideas in society.


Download ppt "Week 5. Vocab review concise context ambiguity aesthetic pragmatic altruistic cynical ambivalent capricious jocular."

Similar presentations


Ads by Google