Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

AYAT-AYAT RUQYAH SYAR’IYYAH

Similar presentations


Presentation on theme: "AYAT-AYAT RUQYAH SYAR’IYYAH"— Presentation transcript:

1 AYAT-AYAT RUQYAH SYAR’IYYAH

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 RUQYAH & ZIKIR (tambahan)
1) Selawat Syifa’ - Untuk Kesihatan Rohani, Jasmani, Akal & Emosi “Ya Allah, berikanlah rahmat ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad s.a.w., yang menyembuhkan hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan, dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya.” 2) Selawat tafrijiyah - Untuk kemurahan rezeki, mudah faham, meleraikan simpulan hidup dan masalah, dipermudahkan urusan, pengunci hafalan, menangani gangguan jin dan syaitan “Ya Allah, anugerahkan rahmat dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad s.a.w., yang dengan berkatnya terbuka apa yang tersimpul, terlepas dari segala kesusahan, juga ditunaikan segala hajat, dan gtercapai segala keinginan, dan akhir hayat yang baik, dan dicurahkan rahmat, hasil berkat wajahnya yang mulia, kerahmatan dan kesejahteraan yang sempurna. Engkau anugerahkan juga ya Allah ke atas keluarga dan sahabatnya dengan kiraan setiap kerlipan mata, juga hembusan nafas dan setiap bilangan ilmu yang ada bagi Mu.”

15 3) Zikir 4) Surah As-Syua’raa : Ayat Untuk sakit urat/saraf/sendi & pukul jin Dan apabila kamu memukul atau menyeksa, kamu melakukan yang demikian dengan kejam, bengis. 5) Surah Al-Hijr : Ayat – Untuk mengusir jin / laknat jin & syaitan Allah berfirman “Kalau demikian, keluarlah engkau daripadanya, kerana sesungguhnya engkau dari sekarang ke masa depan adalah (suatu makhluk yang) diusir. Dan sesungguhnya engkau ditimpa laknat terus-menerus hingga ke hari kiamat” bagi pesakit perempuan bagi pesakit lelaki 6) Surah Al-Ahzab : Ayat 56 – Ayat penenang, untuk mengusir jin Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); wahai orang-orang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. 7) Surah Al-Waqiah : Ayat 56 – Untuk sakit kepala, mengusir jin Mereka tidak berasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya. 8) Surah Al-Mukminun : Ayat 56 – Untuk tembak jin “Jauh, amatlah jauh (dari kebenaran) apa yang dijanjikan kepada kamu itu!

16 9) Surah Al-An’am : Ayat 45 – Untuk menangani sihir & kezaliman
Lalu kaum yang zalim itu dibinasakan sehingga ke akar umbinya. (Dengan itu bersyukurlah kerana musnahnya kezaliman, dengan menyebut) : “Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. 10) Surah At-Taubah : Ayat – Untuk mengusir jin / azab jin Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat tamak (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman. Kemudian, jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad) : cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri dan Dia lah yang mempunyai arasy yang besar. 11) Surah Al-Insyiqaq : Ayat 1 – 5 : Untuk kanser/fibroid/ketumbuhan/bengkak

17 12) Bismillah 7 – Menajamkan akal, benteng diri, menunaikan hajat, menangani jin & syaitan
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Dengan nama Allah Yang Maha Mendengar Lagi Maha Melihat yang tidak ada sesuatupun sepertinya dan Dia amat mengetahui setiap sesuatu. Dengan nama Allah Yang Maha Pencipta, lagi Maha Mengetahui, yang tidak ada sesuatupun sepertinya, dan Dia Maha Mnegusaai lagi Maha Mengetahui. Dengan nama Allah yang tidak ada sesuatupun sepertinya, dan Dia Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Dengan nama Allah yang tidak ada sesuatupun sepertinya, dan Dia Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa. Dengan nama Allah yang Maha Perkasa lagi Mulia yang tidak ada sesuatupun menyamai-Nya dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Mulia. Dengan nama Allah yang Maha Pengampun lagi Mengasihani yang tidak ada sesuatupun menyamainya, dan Dia Maha Pengampun lagi Mengasihani, Allah adalah sebaik-baik Pemelihara dan Dia amat mengasihani dari segala-galanya. Dan telah berselawatlah Allah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad s.a.w juga ke atas kaum keluarga dan sahabat baginda dan telah selamatlah. 13) Bismillah 5 – Pengubatan penyakit secara umum Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan. Dengan nama Allah Yang Mencukupi. Dengan nama Allah Yang Memberi Kesejahteraan. Dengan nama Allah yang tidak ada sesuatupun sepertinya, dan Dia Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa. Dengan nama Allah Yang tidak memberi mudarat sesuatu di bumi juga di langit, dan Dia Maha Mendenar lagi Maha Mengetahui

18 13) Doa Abu Darda’ : Untuk jauhkan dari bencana, mala petaka & sihir
Talha r.a meriwayatkan bahawa seseorang telah datang kepada Abu Darda’ r.a yang memaklumkan bahawa rumahnya sedang terbakar. Abu Darda’ kemudian menjawab “Tidak, rumahku tidak terbakar”. Kemudian datang seorang lagi di mana Abu Darda’ memberi jawapan yang sama. Sehinggalah orang lain datang kali keempat dan memberitahu “wahai Abu Darda’! api telah naik tinggi tetapi apabila sampai ke rumah tuan, api telah padam. Apakah amalan yang engkau selalu kerjakan?” Abu Darda’ menjawab “Aku yakin Allah s.w.t tidak akan membakar rumahku. Rasulullah s.a.w. telah mengajarku suatu doa yang jika dibaca di waktu siang dan malam, nescaya tidak akan dimudaratkan oleh sesuatu”     “Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, Tiada yang patut disembah melainkan Engkau. Kepada Engkau aku bertawakkal. Engkau pemilik Arasy yang besar. Yang Engkau kehendaki tidak akan terjadi. Tidak ada yang Mulia, Tinggi dan Maha Kuat, hanya Allah yang Maha Mengetahui atas tiap-tiap sesuatu. Hai Tuhanku, aku berlindung kepada Engkau dari kejahatan diriku dan kejahatan orang lain serta kejahatan yang melata (merayap). Engkaulah yang mengambil ubun-ubunnya (melengkapkan). Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.” Kelebihan ayat ini di antaranya adalah untuk menjauhkan daripada sebarang malapetaka, gangguan jin/syaitan dan sihir. Ayat ini boleh juga digunakan untuk membakar jin.


Download ppt "AYAT-AYAT RUQYAH SYAR’IYYAH"

Similar presentations


Ads by Google