Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

OPSYEN: 5PISMP BC/PJ/RBT_2

Similar presentations


Presentation on theme: "OPSYEN: 5PISMP BC/PJ/RBT_2"— Presentation transcript:

1 OPSYEN: 5PISMP BC/PJ/RBT_2
TEKNOLOGI DALAM SUKAN OPSYEN: 5PISMP BC/PJ/RBT_2 AHLI PEMBENTANG: CHAN MEI CHING HUBERT LING KIAN SIEK LINDA TAN LEE PING TEH MING HUI WONG KANG WEN

2 DEFINISI TEKNOLOGI DALAM SUKAN
Pembangunan dan penggunaan alatan, mesin, bahan dan proses untuk menyelesaikan masalah manusia dalam menjalankan aktiviti fizikal yang dilakukan untuk pelbagai tujuan untuk pertandingan, keseronokan, pembangunan, kemahiran, kecemerlangan, dan sebagainya.

3 Teknologi dalam sukan membuatkan sesuatu sukan itu menjadi lebih menarik, lebih teratur, lebih tepat dan lebih selamat. Sebagai contoh, sukan – sukan yang tidak begitu popular di Malaysia seperti sukan kriket, ragbi, sofbol, bola baling dan sebagainya harus disiarkan di kaca televisyen untuk menarik minat lebih ramai orang untuk bergiat di dalam sukan ini.

4 KEPENTINGAN TEKNOLOGI DALAM SUKAN
Mengoptimumkan keupayaan atlet. Memastikan latihan yang dijalankan sesuai yang membantu atlet Merancang strategi-strategi yang sesuai untuk pertandingan. Memastikan atlet tidak mengalami latihan yang melampau.

5 APLIKASI SAINS DAN TEKNOLOGI DALAM BIDANG SUKAN

6 Pada masa sekarang, terdapat banyak sukan memerlukan sokongan teknologi.
Pengetahuan sains dan teknologi membolehkan ahli-ahli sukan menggunakan tenaga secara optimum untuk kecemerlangan dalam bidang sukan. Sains dan teknologi diperlukan bagi meningkatkan mutu sukan.

7 1.Teknik latihan sukan yang saintifik dan sistematik.
Dengan bantuan sains dan teknologi dalam bidang sukan, pakar sukan boleh memanfaatkan hukum dan konsep sains dalam penyelidikan untuk memajukan kaedah-kaedah sukan dengan lebih berkesan.

8 2.Peralatan sukan yang sesuai meningkatkan prestasi ahli sukan.
Misalnya seperti baju sukan, kasut sukan dan lain-lain peralatan sukan yang sesuai dapat meningkatkan prestasi ahli sukan.

9 3.Sains pemakanan membantu meningkatkan pencapaian ahli sukan.
Prestasi fizikal atlit berkait rapat dengan corak pemakanannya. Pengambilan diet yang seimbang menghasilkan tenaga yang berterusan.

10 Pengetahuan dalam biomekanik(kajian tentang struktur dan sistem biologi serta daya dan gerakan tubuh badan) membantu ahli sukan melakukan sesuatu gerakan dengan cekap misalnya gimnastik.

11 4.Sains perubatan meningkatkan pencapaian sukan.
Kecanggihan dalam bidang perubatan membantu dan mengesan sebarang kecederaan atau penyakit ahli sukan lalu merawatnya. Dapat mencegah para atlit sukan daripada mengambil dadah.

12 5.Teknologi maklumat dan telekomunikasi meningkatkan kecemerlangan sukan.
ICT seperti televisyen, video, kamera video, satelit komunikasi membolehkan teknik-teknik sukan yang disembahkan oleh atlit-atlet dapat dikesan dengan jelas. Rancangan secara langsung sesuatu acara sukan ke seluruh dunia dapat meningkatkan kepopularan sukan tersebut.

13 PERUBAHAN perALATAN SUKAN MENERUSI TEKNOLOGI

14 Peralatan Sukan Dulu Sekarang
i.Bola takraw Bola takraw pula pada asalnya diperbuat daripada rotan. Bola takraw kini digantikan dengan penggunaan bola sintetik.

15 Peralatan Sukan Dulu Sekarang ii. Gelanggang sukan Rumput biasa. Rumput sintetik

16 Peralatan Sukan Dulu Sekarang
iii. Papan markah Papan mata kadbod berwarna . Papan skor elektronik diperbuat daripada LED.

17 Peralatan Sukan Dulu Sekarang
iv. Kayu pemukul (bat) Sofbol Pemukul diperbuat daripada kayu. Pemukul diperbuat daripada alumunium

18 KEMUDAHAN TEKNOLOGI DALAM SUKAN

19 Pembinaan gelanggang Stadium "Sarang Burung" iaitu Stadium Negara China dibina dengan teknologi moden. Menggunakan rangka keluli dan tidak menggunakan tiang. Bahan keluli yang digunakan memenuhi standard 100%.

20 Stadium "Sarang Burung"

21 Formula 1 Sukan yang menggunakan teknologi yang tinggi.
Teknologi komputer canggih seperti reka bentuk berbantu komputer (CAD) dan pengeluaran berbantu komputer (CAM) diperlukan untuk membolehkan jurutera merancang reka bentuk terbaik dalam menghadapi setiap litar.

22 ATLET ORANG KURANG UPAYA

23 Kasut sukan (Easytones Key Leg Muscles)
Membantu membentuk otot kaki Rekaannya adalah dengan ciri – ciri stability ball yang mana dengan setiap langkah anda, pods seperti berudu ini akan menghasilkan keseimbangan semulajadi yang mana memaksa otot anda untuk menyerap dan menghasilkan prestasi yang diingini.

24 Jersey dengan teknologi TECHFIT PowerWeb
Memiliki fungsi untuk mengurangkan getaran pada otot, memaksimakan kekuatan, akselerasi dan daya tahan.  Meningkatkan daya pemain sebanyak 5%, lompatan vertikal sebanyak 4%, kepantasan lari sebanyak 1%, dan meningkatkan daya tahan sebanyak 0.8%.

25 Jersey dengan teknologi TECHFIT PowerWeb

26 Bola Sepak Teknologi interactive detection system, GPS Mengeluarkan cahaya warna apabila bola di posisi off-side, goal dan sebagainya. Sensor yang ada juga mencatat seluruh kegiatan pertandingan mulai dari kepantasan dan berapa jauh bola "bergerak” .

27 Skrin LCD Skrin yang berkualiti tinggi yang disediakan dalam bilik kawalan kawasan tapak Sukan Olimpik, menggunakan teknologi laser yang canggih dalamnya. Warna yang ditayangkan oleh skrin laser lebih jelas, namun sumber tenaga yang digunakan olehnya hanya 1/4 berbanding set TV biasa.

28 Dengan penggunaan cahaya laser dalam pembuatan skrin, manusia akan dapat menikmati sebahagian besar jenis warna yang ada.

29 Teknologi pengenalpastian gambar
Ketika penonton melalui pintu pemeriksaan keselamatan, sistem itu hanya perlu mengambil masa 0.01 saat sahaja untuk menganalisis muka penonton supaya identitinya dipastikan. Maklumat seramai 1 bilion orang akan disimpan dalam bank sistem tersebut.

30 Teknologi pengenalpastian gambar.

31 RUJUKAN Laman Web:

32 SOALAN

33 1.Yang berikut ialah pernyataan yang tepat tentang Teknologi dalam Sukan,kecuali… A. Pembangunan dan penggunaan alatan, mesin, bahan dan proses untuk menyelesaikan masalah manusia dalam menjalankan aktiviti fizikal. B. Tujuan Teknologi dalam Sukan adalah untuk pertandingan, keseronokan, pembangunan, kemahiran, kecemerlangan, dan sebagainya. C. Teknologi dalam Sukan menyebabkan keletihan atlet kerana mengalami latihan yang melampau. D. Teknologi membuatkan sesuatu sukan itu menjadi lebih menarik, lebih teratur, lebih tepat dan lebih selamat. C

34 2. Berikut adalah kepentingan Teknologi dalam Sukan,kecuali… A
2.Berikut adalah kepentingan Teknologi dalam Sukan,kecuali… A. Memastikan latihan yang dijalankan sesuai dan membantu atlet. B. Memastikan taraf hidup atlet meningkat. C.Merancang strategi-strategi yang sesuai untuk pertandingan. D.Memastikan atlet tidak mengalami latihan yang melampau. B

35 3.Yang manakah antara berikut merupakan kemudahan Teknologi Dalam Sukan? I. Bola II.Gelanggang di dalam Stadium "Sarang Burung" III. Formula 1 IV. Skrin LCD A.I dan II B.I dan III C.I,II dan IV D.II,III dan IV D


Download ppt "OPSYEN: 5PISMP BC/PJ/RBT_2"

Similar presentations


Ads by Google