Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

The Commercial Technologies for Maintenance Activities (CTMA) Program Closing Session Chuck Ryan Vice President, Technology Ph. 734-995-4905

Similar presentations


Presentation on theme: "The Commercial Technologies for Maintenance Activities (CTMA) Program Closing Session Chuck Ryan Vice President, Technology Ph. 734-995-4905"— Presentation transcript:

1 The Commercial Technologies for Maintenance Activities (CTMA) Program Closing Session Chuck Ryan Vice President, Technology Ph Identify, form, launch and deploy new projects coupling the needs and strengths of commercial industry with the DoD’s maintenance, repair and remanufacturing facilities

2 4/27/2015 Page 2 Closing Agenda  Presentation of new project ideas collected in the past 2 days  Identify interested participants and appoint champion  Champion submits idea via  All ideas will be reviewed monthly and feedback given to submitting team  Ideas defined as higher priority by the DoD review team will be assigned an NCMS program manager to work with the team to further develop the project  Project ideas discussed today are under consideration for CTMA funding

3 4/27/2015 Page 3

4 4/27/2015 Page 4 Idea Submission:  Project Title:  Project Category: (pull down list)  Problem Statement:  Proposed Solution:  Anticipated Deliverables:  Expected Project Duration:  Organization Level: (pull down list)  Maintenance Process: (pull down list)  Maintenance Comment:

5 4/27/2015 Page 5 Idea Submission:  Quantifiable Benefits –Financial Benefit ($K): numerical –Financial Comment: –Readiness Benefit:  Anticipated Participants:  Range of Application: (pull down list)  Costs –Estimated Total Project Cost ($K): (total including in-kind) –Estimated In-Kind from Industry ($K): –Estimated CTMA Project Funding ($K): (DoD funds) –Comments Related to Cost:

6 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Readiness Center Problem: Addressing shop floor depot repair activities and putting them into AF fleet wide legacy systems Both need to feed into AF information systems For example, we need to downsize 20 B-52’s, which ones do we choose? Solution: DoD Participants: ALC Industry Participants: Champion: Ken Simmons, OC-ALC

7 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Special Hull Treatment (SHT) Removal Problem:  Submarine DMP, SRAs, & EROs all require SHT Tile Removal  Hundreds of tile removed in a single event  REPAIR COSTS: 36 and 41 separate grinding operations were required recently to repair SHT removed areas on two submarines In over 3 years, there were 106 documented grinding jobs on 7 availabilities at a US Navy shipyard regarding Tile Removal each costing > $6,500/repair (TOTAL $689K) Solution: Laser? Waterjet? DoD Participants: Naval Shipyards Industry Participants: Champion: Kurt Doehnert (NAVSEA)

8 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Brush Electroplating Alternatives Problem: Replace high cost brush electroplating repairs to Improve the quality of repair reduce MTTR / MTBF reduce labor costs improve overall vessel availability Solution: Laser Clad; Advanced Digital Repair; Cold (Kinetic) Spray; Other? DoD Participants: Naval Shipyards Industry Participants: Champion: Kurt Doehnert (NAVSEA)

9 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Submarine/Carrier Tank Work Problem: Tank work is costly and adversely impacts the critical path schedule Solution: Pending outcome of Value Stream Analysis (VSA) completed last week, to identify specific technology insertion candidates. DoD Participants: Naval Shipyards Industry Participants: Champion: Kurt Doehnert (NAVSEA)

10 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Removal and Repair of Molded in Place (MIP) Submarine Coatings Problem: Require an efficient and effective process to remove MIP Solution: DoD Participants: Naval Shipyards Industry Participants: Champion: Kurt Doehnert (NAVSEA)

11 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Automated Sourcing Problem: Current paper system is cumbersome and slow Solution: on-line system hyperlinked to all pertinent qualification information DoD Participants: DLA, ICP’s Industry Participants: Champion: DLA (Cliff Wolfe?)

12 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Titanium Welding and Fabrication Problem: Solution: DoD Participants: ANAD Industry Participants: Champion:

13 4/27/2015 Page CTMA Plenary Session Candidate Project Ideas Project: Repair of Propulsion Technology: Hybrid- Electric Drives, Fuel Cells Problem: Solution: DoD Participants: ANAD Industry Participants: Champion:

14 4/27/2015 Page 14 Now What?  Champions submit ideas to CTMAIdeas site  CTMA Newsletter will list all project ideas generated by the Symposium (now and next couple of weeks)  CTMA DoD review team provides feedback  Projects deemed highest value to DoD will be developed for 2007 submission

15 4/27/2015 Page 15 Thank You and We Appreciate Your Feedback Plan for 2007 CTMA Symposium March San Antonio, TX


Download ppt "The Commercial Technologies for Maintenance Activities (CTMA) Program Closing Session Chuck Ryan Vice President, Technology Ph. 734-995-4905"

Similar presentations


Ads by Google