Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Review: Test 2. The rate limiting step of a nerve transmission is a)Electrical synapse b)Action potential c)Chemical synapse d)Resting potential Chemical.

Similar presentations


Presentation on theme: "Review: Test 2. The rate limiting step of a nerve transmission is a)Electrical synapse b)Action potential c)Chemical synapse d)Resting potential Chemical."— Presentation transcript:

1 Review: Test 2

2 The rate limiting step of a nerve transmission is a)Electrical synapse b)Action potential c)Chemical synapse d)Resting potential Chemical synapse : diffusion of neurotransmitter Slower than the action potential. Unit 2A: synapses

3 Which neurotransmitter causes hyperpolarization? a)Acetylcholine b)Norepinephrine c)Glutamic acid d)GABA GABA – acts as an inhibitory neurotransmitter causing hyperpolarization. Unit 2A: neurotransmitters

4 All reflexes involve only an afferent and efferent neuron True False False – reflexes involve an afferent neuron, efferent and a interneurons that process in the sensory information received by afferent neuron and send a response through the efferent neuron.

5 Match the following Cerebral Lobe 1.Frontal 2.Parietal 3.Occipital 4.Insula 5.Temporal 1: b 2: e 3: a 4:c 5: d Function a)Visual perception and memory; focusing of the eyes b)Motor control; intellectual processes c)Memory, sensory pain, visceral integration d)Interpretation of auditory sensations; auditory memory. e)Somatesthetic sensations

6 The reticular activation system (RAS) when inhibited makes you _____ a)Alert b)Sleep c)Concentrate d)Wakeful b) Sleep Unit 2B: Functional System of Brain

7 The process of linking new facts with old ones already stored in the memory bank is called: a)Automatic memory b)Long term memory c)Short term memory d)Association Answer: Association Review 2B:Memory and transfer from STM to LTM

8 The __________ controls the autonomic nervous system as well as releases tropical hormones to control the endocrine system a)Midbrain b)Pituitary gland c)Hypothalamus d)Limbic system Hypothalamus – osmoreceptors, thermostats Review: Unit 2B Functional Systems of brain

9 The autonomic nervous system has motor neurons innervating a)Skeletal muscles b)Viscera and glands c)Myelinated axons d)Effectors neurons Answer: Viscera and glands Review: Unit 2C : ANS vs. SNS

10 In the autonomic nervous system, norepinephrine is released by a)Parasympathetic preganglionic neurons b)Sympathetic preganglionic neurons c)Sympathetic postganglionic neurons d)Both a and b Answer: Sympathetic postganglionic neurons Release norepinephrine; the rest release acetylcholine Review: 2C: neurotransmitters released

11 Nicotinic receptors have an excitatory effect. They bind to the neurotransmitter ___________ and are found in ________________ a)Norepinephrine, preganglionic dendrites b)Norepinephrine, postganglionic dendrites c)Acetylcholine, postganglionic dendrites d)Alpha receptors, postganglionic dendrites Answer: Acetylcholine – postganglionic dendrites Review: 2C – neurotransmitter receptors

12 Alpha 1 receptors respond to ____________ and increases sweating palms. a)GABA b)Norepinephrine c)Acetylcholine d)Glycine Answer: Norepinephrine Review: 2C – neurotransmitter receptors

13 Lying invokes a sympathetic response causing pupils to __________ as mediated by ____ and ____ receptors. a)Constrict, nicotinic and alpha b)Constrict, alpha 1 and beta 2 c)Dilate, nicotinic and muscarinic d)Dilate, alpha 1 and beta 2 Answer: Dilate, alpha 1 and beta 2 Review: 2C – neurotransmitter receptors

14 Acetylcholine is not released by the postganglionic sympathetic nervous system. a)True b)False True – norepinephrine is released by the postganglionic nervous system. Review: 2C - neurotransmitters released

15 Which sensory receptor in the cochlea perceives air pressure changes? a)Photoreceptor b)Nociceptors c)Chemoreceptor d)Mechanoreceptor Answer: Mechanoreceptor Review: 2D – Senses receptor

16 Which is not detected by mechanoreceptor? a)Pressure changes b)Taste c)Touch d)Vibration Answer: Taste – detected by chemoreceptor Review: 2D Senses – types receptors

17 Which skin receptor can detect the texture of fine sand? a)Meissner corpuscles b)Ruffinni endings c)Merkel’s disk d)Pacinian corpuscles Answer: Meissner corpuscles – detect texture and vibration Review: 2D – Cutaneous Sensations

18 Saccular hair cells respond to ___________ movement and are found near the ____________ a)Horizontal, semicircular canals b)Horizontal, cochlea c)Vertical, cochlea d)Vertical, semicircular canals Answer: vertical, cochlea Review: 2D - Equilibrium

19 The oval window is directly to which area in the cochlea? a)Scala tympani b)Scala vestibuli c)Scala media d)Organ of Cort Answer: Scala vestibuli Review: 2D – Cochlea structure

20 Center of focus is found in the ____________. a)Cornea b)Bipolar cell layer c)Lens d)Macula lutea Answer: Macula Lutea – where cones are found Review: 2D – Cones and Rods

21 If someone is myopic, their focal point _____________ of the retina and need ____________lens. a)Back, convex b)Back, concave c)Front, concave d)Front, convex Answer: Front, concave Review: 2D - Problems of Refraction

22 Neurotransmitter is released from rods and cones in the dark. a)True b)False Answer: True Review: 2D Dark current of the eye

23 Which sense perception doesn’t involve the thalamus a)Taste b)Hearing c)Balance d)Smell Answer: Smell Review: notes - processes

24 In order to make an effect this type of hormone must enter the cell directly a)Paracrine b)Autocrine c)Steroids d)Biogenic Amides Answer: Steroids Review: Unit 2E – Chemical Classes of Hormones

25 Biogenic amides hormones exert their effects on the target cell via a)Transduction response b)Chemical synapse c)Second messenger response d)Translation response Answer: Second messenger Review: Unit 2E – Chemical Classes of Hormones

26 Insulin is released as a response to an increase in blood sugar levels. This is an example of a)Hormonal stimuli b)Neural stimuli c)Humoral stimuli d)Digestion stimuli Answer: Humoral stimuli Review: 2E – Types of hormonal stimuli

27 Which is NOT a tropic hormone? a)Growth hormone b)Aldosterone c)Luthenizing hormone d)Prolactin Answer: Prolactin Review: 2E – Anterior Pituitary hormones

28 Calcitonin and parathyroid hormone both control the level of calcium in the blood. ___________ promotes calcium withdrawals ; ___________promotes bone mineralization a)Calcitrol, calcitonin b)Calcitonin, parathyroid c)Parathyroid, calcitrol d)Parathyroid, calcitonin. Answer: Parathyroid, calcitonin Review: Thryorid and parathyroid gland

29 Match the following zones to the matching corticoids 1.Zona glomerulosa 2.Zona fasciculata 3.Zona reticularis a)glucocorticoids b)gonadocorticoids c)mineralocorticoids Answers: 1. C 2. A 3. B Review: Adrenal Cortex

30 Cushing syndrome and Addison’s disease results due to an imbalance in the hormone a)Testosterone b)Thyroid c)Cortisol d)Glucagon Answer: Cortisol Review: 2E – Hormones and Conditions

31


Download ppt "Review: Test 2. The rate limiting step of a nerve transmission is a)Electrical synapse b)Action potential c)Chemical synapse d)Resting potential Chemical."

Similar presentations


Ads by Google