Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW PRACTICE TEST 2 Laura Rush Green Hope High School

Similar presentations


Presentation on theme: "PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW PRACTICE TEST 2 Laura Rush Green Hope High School"— Presentation transcript:

1 PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW PRACTICE TEST 2 Laura Rush Green Hope High School

2 EOC REVIEW ENERGY Light energy can be concentrated in special light beams called A. masers B. rays C. lasers D. burning rays ANSWER: C

3 EOC REVIEW ENERGY When an atomic bomb explodes, the total amount of matter and energy involved in the change A. increases B. decreases C. remains the same D. cannot be predicted ANSWER: C

4 EOC REVIEW ENERGY In an energy transformation A. some energy is destroyed B. some energy is created C. energy is changed to matter D. no energy is lost ANSWER: D

5 EOC REVIEW ELECTRICAL ENERGY When the number of electrons and protons in a sample of matter are equal, the matter is A. neutral B. positively charged C. negatively charged D. insulated ANSWER: A

6 EOC REVIEW ELECTRICAL ENERGY Rubbing one substance against another causes A. nothing to happen B. a loss of protons C. a transfer of electrons D. a gain of protons ANSWER: C

7 EOC REVIEW ELECTRICAL ENERGY Two positively charged pith balls, brought close together, A. have no effect on each other B. repel each other C. attract each other D. first repel and then attract each other ANSWER: B

8 EOC REVIEW MAGNETISM An instrument currently used for navigation that operates on the principle of magnetism is a A. map B. lodestone C. compass ANSWER: C

9 EOC REVIEW MAGNETISM The theory that the Earth is a giant magnet was proposed by A. Gilbert B. Maxwell C. Ampere D. Oersted ANSWER: A

10 EOC REVIEW MAGNETISM To find the magnetic north pole of the Earth, scientists use an instrument known as a A. compass B. dipping needle C. lodestone D. sextant ANSWER: B

11 EOC REVIEW ELECTRICITY & MAGNETISM To determine which end of an electromagnet is the north pole, we can use A. a piece of steel B. tacks C. the left-hand rule D. the right-hand rule ANSWER: C

12 EOC REVIEW ELECTRICITY & MAGNETISM A decrease in the amount of current supplied to an electromagnet causes the strength of the electromagnet to A. increase B. decrease C. remain the same D. first decrease, then increase ANSWER: B

13 EOC REVIEW ELECTRICITY & MAGNETISM When the number of turns of wire around the core of an electromagnet is increased, the strength of the electromagnet A. increases B. decrease C. remain the same D. first decrease, then increase ANSWER: A

14 EOC REVIEW HEAT ENERGY The freezing point of water in the absolute temperature scale is A. 273 o K B. 273 o C C. 273 o F D. 0 o C ANSWER: A

15 EOC REVIEW HEAT ENERGY When objects are at different temperatures, A. heat is not transferred B. heat is transferred from the cooler object to the warmer object C. heat is transferred from the warmer object to the cooler object ANSWER: C

16 EOC REVIEW HEAT ENERGY Of the following, the best conductor of heat is A. nickel B. copper C. brass D. aluminum ANSWER: B

17 EOC REVIEW SOUND ENERGY Of the following, the device used to detect underwater objects is A. laser B. radar C. maser D. sonar ANSWER: D

18 EOC REVIEW SOUND ENERGY Of the following, sound is most closely associated with A. mechanical energy B. chemical energy C. heat energy D. potential energy ANSWER: A

19 EOC REVIEW SOUND ENERGY Matter that transmits sound possesses the property of A. flexibility B. elasticity C. permeability D. ductility ANSWER: B

20 EOC REVIEW LIGHT ENERGY The scientist who first measured the speed of light was A. Huygens B. Planck C. Maxwell D. Roemer ANSWER: D

21 EOC REVIEW LIGHT ENERGY The speed of light is approximately A feet per second B. 300,000 kilometer per second C. 18,600 miles per second D. 350 meters per second ANSWER: B

22 EOC REVIEW LIGHT ENERGY The darker inner part of a shadow is known as the A. umbra B. crest C. penumbra D. trough ANSWER: A

23 EOC REVIEW REFRACTION, LENSES & COLOR The bending of light is known as A. reflection B. refraction C. diffraction D. dispersion ANSWER: B

24 EOC REVIEW REFRACTION, LENSES & COLOR When a ruler is placed in water at an oblique angle, besides appearing bent, the rule appears to be A. curved B. smaller C. magnified D. unaffected ANSWER: C

25 EOC REVIEW REFRACTION, LENSES & COLOR When light enters a medium such as water or glass from the air, its speed A. decreases B. increases C. remains the same D. increases, then decreases ANSWER: A

26 PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW Metallic Properties Solutions Suspensions & Emulsions Properties of Water Acids, Bases, and Salts Organic Chemistry Laura Rush Green Hope High School

27 EOC REVIEW METALLIC COMPOUNDS Of the following, the one that is not an agent of corrosion is A. water B. chromium C. oxygen D. sulfur dioxide ANSWER: B

28 EOC REVIEW METALLIC COMPOUNDS In the process of galvanizing, iron is coated with A. tin B. lead C. copper D. zinc ANSWER: D

29 EOC REVIEW METALLIC COMPOUNDS Of the following, the covering that does not prevent corrosion is A. water B. oil C. grease D. paint ANSWER: A

30 EOC REVIEW SOLUTIONS When salt dissolves in water, equal portions of this mixture contain the same quantities of solid and liquid. Such a mixture is said to be A. unstable B. saturated C. uniform D. a tincture ANSWER: C

31 EOC REVIEW SOLUTIONS In a solution, the dissolved substance is called A. solute B. solvent C. tincture D. distilled ANSWER: A

32 EOC REVIEW SOLUTIONS The liquid referred to as the “universal solvent” is A. benzene B. oil C. alcohol D. water ANSWER: D

33 EOC REVIEW SUSPENSIONS/EMULSIONS Brownian motion describes the movement of A. atoms B. particles in a suspension C. colloidal particles D. coagulated particles ANSWER: C

34 EOC REVIEW SUSPENSIONS/EMULSIONS Of the following, the substance with the smallest particles is A. clay B. sand C. gravel D. pebbles ANSWER: A

35 EOC REVIEW SUSPENSIONS/EMULSIONS The particles of a solution A. absorbs all light B. do not affect light C. reflect light D. are opaque to light ANSWER: B

36 EOC REVIEW PROPERTIES OF WATER The best procedure to separate a mixture of iron filings and sulfur is to A. filter the mixture B. coagulate the mixture C. use a magnet D. centrifuge the mixture ANSWER: C

37 EOC REVIEW PROPERTIES OF WATER At the boiling point of a liquid, if heat continues to be applied, the temperature of the liquid A. continues to increase B. remains the same C. begins to decrease D. decreases a little and then increases again ANSWER: B

38 EOC REVIEW PROPERTIES OF WATER Generally, the boiling point of water at sea level is A. 100 degrees Celsius B. 100 degrees Fahrenheit C. 202 degrees Celsius D. 32 degrees Fahrenheit ANSWER: A

39 EOC REVIEW ACIDS, BASES, SALTS Of the following, the salt that is used to make photographic film is A. NaCl B. Ca(NO 3 ) 2 C. K 2 SO 4 D. AgBr ANSWER: D

40 EOC REVIEW ACIDS, BASES, SALTS A salt used as the electrolyte in dry cells is A. ammonium carbonate B. ammonium chloride C. silver nitrate D. sodium sulfate ANSWER: B

41 EOC REVIEW ACIDS, BASES, SALTS When water solutions of an acid and a base are mixed, A. no reaction occurs B. a new acid and a new base are formed C. a salt and water are formed D. an acid and a salt are formed ANSWER: C

42 EOC REVIEW ORGANIC CHEMISTRY The major component in organic compounds is the element A. oxygen B. carbon C. hydrogen D. chlorine ANSWER: B

43 EOC REVIEW ORGANIC CHEMISTRY One product of the burning of wood is A. petroleum B. cellulose C. water D. oxygen ANSWER: C

44 EOC REVIEW ORGANIC CHEMISTRY The substance with the lowest melting point is A. NaCl B. SiO 2 C. NaOH D. paraffin ANSWER: D

45 EOC REVIEW NATURE OF MATTER Which of the following is not a necessary characteristic of a chemical change? Aa change in composition Brelease of energy Cabsorption of energy Da change in state ANSWER: D

46 PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW Nature of Matter Elements Compounds & Mixtures Structure of Matter Chemistry of Elements Chemistry of Compounds Reactions Laura Rush Green Hope High School

47 EOC REVIEW NATURE OF MATTER Changes that continue unaided are said to be Aconsistent Bspontaneous Creversible Dmodels ANSWER: B

48 EOC REVIEW NATURE OF MATTER A substance that increases the rate of a reaction is Asolid Bliquid Cgas Dcatalyst ANSWER: D

49 EOC REVIEW COMPOSITION OF MATTER When lead oxide is heated in a test tube, the walls of the tube become coated with A hydrogen B oxygen C lead D silver ANSWER: C

50 EOC REVIEW COMPOSITION OF MATTER Substances that cannot be decomposed to any simpler substances are called Aelements Bcompounds Cmixtures Dnone of these ANSWER: A

51 EOC REVIEW COMPOSITION OF MATTER The element needed to sustain life is Airon Boxygen Chydrogen Dwater ANSWER: B

52 EOC REVIEW CHEMISTRY OF ELEMENTS When metals react chemically, they Again electrons Blose electrons Cgain protons Dlose protons ANSWER: B

53 EOC REVIEW CHEMISTRY OF ELEMENTS When elements with four electrons in their outermost level react chemically, they Aalways gain 4 electrons Balways lose 4 electrons Cmay lose, gain, or share 4 electrons Dmay lose or gain 4 electrons ANSWER: C

54 EOC REVIEW CHEMISTRY OF ELEMENTS As we move from left to right across a period in the Periodic Table, metallic activity Adecreases Bincreases Cremains the same Dincreases, then decreases ANSWER: A

55 EOC REVIEW CHEMISTRY OF ELEMENTS In the Periodic Table, the elements that exhibits the strongest nonmetallic properties is found Aon the upper left side Bon the lower left side Con the upper right side Don the lower right side ANSWER: C

56 EOC REVIEW CHEMISTRY OF ELEMENTS In the outermost electron level of most metalloids, the number of electrons is A8 B4 C2 D6 ANSWER: B

57 EOC REVIEW CHEMISTRY OF ELEMENTS In any group of metals in the Periodic Table, the most active metal in the group is found Aat the top Bin the middle Cat the bottom Din different places depending on the group ANSWER: C

58 EOC REVIEW CHEMISTRY OF COMPOUNDS The total atomic mass of an element in a compound is 12. The formula mass of the compound is 100. The percentage composition of the element in the compound is A12% B88% C0.12% D1.2% ANSWER: A

59 EOC REVIEW CHEMISTRY OF COMPOUNDS The formula H 2 O 2 represents the compound Awater Bhydrogen peroxide Chydrogen monoxide Dhydrogen dioxide ANSWER: B

60 EOC REVIEW CHEMISTRY OF COMPOUNDS When an atom of aluminum with a valence of +3 unites to form a compound, it Adonates 3 electrons Baccepts 3 electrons Cdonates 5 electrons Daccepts 5 electrons ANSWER: A

61 EOC REVIEW REACTIONS The law of conservation of matter was first suggested by ADalton BLavoisier CDemocritus DRutherford ANSWER: B

62 EOC REVIEW REACTIONS Of the following words, the one used to represent a chemical reaction is Aan atom Ba formula Can equation Da symbol ANSWER: C

63 EOC REVIEW REACTIONS A chemical equation describes Aonly the reactants Bonly the products Cneither the reactants nor the products Dboth the reactants and the products ANSWER: D

64 PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW NUCLEAR FORCES & MOTION WORK & POWER FLUID FORCES MACHINES Laura Rush Green Hope High School

65 EOC REVIEW NUCLEAR ENERGY Of the following, the radioisotope used to treat a thyroid gland is A. cobalt-60 B. carbon-14 C. iodine-131 D. phosphorus-32 ANSWER: C

66 EOC REVIEW NUCLEAR ENERGY Changes in heredity that may be produced by radiation are called A. transformations B. chemical changes C. mutations D. physical changes ANSWER: C

67 EOC REVIEW NUCLEAR ENERGY A device to track and study radioactive particles is A. an electroscope B. a cyclotron C. a Geiger counter D. a cloud chamber ANSWER: D

68 EOC REVIEW FORCES A push or pull exerted on an object is known as A. energy B. force C. charge D. magnetism ANSWER: B

69 EOC REVIEW FORCES Of the following, the example that does not create a force is A. magnetism B. gravity C. electrical charges D. velocity ANSWER: D

70 EOC REVIEW FORCES When several forces act on an object and the object does not move, the forces are said to be A. balanced B. unbalanced C. stable D. unstable ANSWER: A

71 EOC REVIEW WORK & MACHINES The ideal mechanical advantage of a pulley system can be found from the formula A. D R /D E B. E/R C. R/D E D. D E /D R ANSWER: D

72 EOC REVIEW WORK & MACHINES A simple machine used in a steering wheel and a bicycle is a A. lever B. wedge C. pulley D. wheel-and-axle ANSWER: D

73 EOC REVIEW WORK & MACHINES The ideal mechanical advantage of a wheel-and-axle equals A. the radius of the larger wheel divided by the radius of the axle B. the radius of the axle divided by the radius of the wheel C. the effort divided by the resistance D. the effort distance multiplied by the resistance distance ANSWER: A

74 EOC REVIEW FLUID FORCES The term fluid applies A. only to liquids B. only to gases C. only to solids D. to liquids and gases ANSWER: D

75 EOC REVIEW FLUID FORCES Density is determined by the formula A. m/v B. v/m C. v x v D. m + v ANSWER: A

76 EOC REVIEW FLUID FORCES In the English system of measurements, density is measured in A. pounds per square inch B. pounds per cubic foot C. grams per cubic centimeter D. grams per cubic foot ANSWER: B

77 EOC REVIEW FORCES & MOTION The motion of a jet aircraft is primarily based on the law of A. action and reaction B. inertia C. momentum D. conservation of energy ANSWER: A

78 EOC REVIEW FORCES & MOTION When tow bowling balls simultaneously roll into a row of bowling balls that are at rest A. the last ball moves out of the row B. two balls move out of the row C. no change is observed D. all the balls are set in motion ANSWER: B

79 EOC REVIEW FORCES & MOTION An inward force created by uniform circular motion is called A. a buoyant force B. centrifugal reaction C. centripetal force D. gravity ANSWER: C


Download ppt "PHYSICAL SCIENCE EOC REVIEW PRACTICE TEST 2 Laura Rush Green Hope High School"

Similar presentations


Ads by Google