Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

EOC Review AP US History. 1. The evidence in the Watergate case, based on testimony and on the White House tapes, included that Nixon A. Was innocent.

Similar presentations


Presentation on theme: "EOC Review AP US History. 1. The evidence in the Watergate case, based on testimony and on the White House tapes, included that Nixon A. Was innocent."— Presentation transcript:

1 EOC Review AP US History

2 1. The evidence in the Watergate case, based on testimony and on the White House tapes, included that Nixon A. Was innocent of any wrong doing B. Was involved in the case but was not proven guilty of any crime C. Was guilty of some minor crimes but was not proven guilty D. Was guilty of a major crime: obstructing justice by covering up evidences of the crimes of the others

3 2. “Reaganomics”, or “supply-side” economics, operated from the assumption that the woes of the American economy were largely the result of A. Interest rests B. Foreign causes C. Excessive taxation D. Inadequate government spending

4 3. During the Gulf War, the United States and its allies fought the forces of A. Iraq B. Iran C. Saudi Arabia D. Kuwait

5 4. Effects of the events on September 11, 2001, include A. All of the below B. The deaths of about 300 Americans C. The recognition the anti-American terrorism was possible within the US D. The illustrations of how far militants would go in the name of “jihad”

6 5. Bill Clinton became the first two-term Democratic president since A. Woodrow Wilson B. Franklin Roosevelt C. Jimmy Carter D. Dwight E. Eisenhower

7 6. In the presidential election of 2000, the vote count in Florida was ultimately decided by A. A new round of voting by the citizens B. A handshake deal that was struck down between the supporters of Gore and Bush C. a vote by the members of the Florida state legislature D. The US Supreme Court in a very close decision

8 7. In the 1990s, a virtual monopoly on computer-operating systems was achieved by A. Apple B. Compaq C. Microsoft D. Pentium

9 8. President Johnson’s Great Society programs included all of the following EXCEPT A. A federal aid to poor elementary and high school districts B. Ratification of the Equal Rights Amendment to guarantee equality for women C. Federal health insurance for the elderly and medical care for the poor and disabled D. Federal funding for self- help programs for the poor

10 9. The Tonkin Gulf Resolution A. Expressed the power feeling of the majority of Americans B. Authorized the president to take all necessary steps to defend US forces and interests in Vietnam C. Approved the overthrow of the Diem government in Vietnam D. Authorized the use of up to 500,000 US troops in Vietnam

11 10. The Tet Offensive resulted in all of the following EXCEPT A. The military defeat of US forces in South Vietnam B. Significant military losses by the Vietcong C. Reduced public support for Johnson’s conduct of the war D. US diplomats advising Johnson against further escalation of the war

12 11. “Freedom Riders” in the early 1960s aimed at A. The integration of the public schools B. The desegregation of bus stations C. An end to discrimination in employment D. The promotion of voting rights for all

13 12. “Affirmation action” is best described as the legal requirement that A. Employers be forced to obey federal and state laws that protect the civil rights of all B. Employers take positive measures to recruit minorities to compensate for past injuries C. Employers establish racial quotas for their workforce D. Employers hire workers who belong Community Action organizations

14 13.The massive racial unrest and rioting that erupted in more than sixty American cities in 1968 occurred as a result of the assassination of A. Malcolm X B. John F. Kennedy C. Martin Luther King, Jr. D. Medgar Evers

15 14. In her book The Feminine Mystique, Betty Friedan argued for the idea that A. Women who lived the “ideal life” of the suburban housewife were often not fulfilled individuals B. Women who banded together could overcome a male-dominated society C. The happiest women were those who led fulfilled lives in purely domestic roles D. The women’s political movement was unnecessary

16 15. President Bush assembled a coalition of nations in 1990 to take military action in the Middle East to A. Replace Saddam Hussein as the dictator of Iraq B. Block Arab nations from attacking Israel C. Force Iraq to withdraw from Kuwait D. Assist Kurds and Shiites opposed to Saddam Hussein’s rule in Iraq

17 16. Until 1998, the only two presidents of the United States to be subjected to impeachment proceedings by the House of Representatives were A. Ulysses S. Grant and Warren G. Harding B. Andrew Johnson and Warren G. Harding C. Warren G. Harding and Richard Nixon D. Andrew Johnson and Richard Nixon

18 17. President John F Kennedy’s commitment to space exploration was realized in 1969 when A. American astronauts walked on the moon and returned to earth B. The United States placed a space platform into orbit around the earth C. American astronauts circled Mars and returned to earth D. A space ship orbited the earth, landed, and was used for later flights

19 18. The occupation of Alcatraz in 1969 and of the village Wounded Knee in 1973 symbolized the A. Desperation of illegal immigrants who resist deportation B. Growing militancy of Native American Indians resentful of treaty violations by the federal government C. Power of religious cults ruled by charismatic leaders D. Growth of the survivalist movement of right- wing extremist distrustful of the federal government

20 19. The term “McCarthyism” derives from events in the early 1950s involving A. Labor union strikes and unrest B. Charges of corruption against government officials C. The influence of interest groups in determining government policy D. Unsupported charges of treason and subversive activity

21 20.Which action during the late 1950s and early 1960s is most consistent with the teachings of Dr. Martin Luther King Jr.? A. Black separatists call for a new nation populated only by African Americans B. African Americans denied the right to vote refuse to serve on juries C. African Americans continue to sit at segregated lunch counters after being refused service D. People being arrested for violating segregation laws strike out at the police

22 21. The United States initiated the Marshall Plan in 1948 to A. Weaken the control of eastern Europe by the Soviet Union B. Rebuild the war-damaged economies of Western Europe C. Overcome the blockade of Berlin by the Soviet Union D. Establish a mutual defense alliance in Western Europe

23 22. Which entertainment media became popular only after World War II? A. TV B. Motion Pictures C. Radio D. Phonograph Records

24 Answer key 1. D 2. C 3. A 4. C 5. B 6. D 7. C 8. B 9. B 10. A 11. B 12. C 13. C 14. A 15. C 16. D 17. A 18. B 19. D 20. C 21. B 22. A

25 Winston Churchill, Iron Curtain speech Winston Churchill, Iron Curtain speech UN: Security Council, General Assembly, Secretary- General UN: Security Council, General Assembly, Secretary- General Truman Doctrine Truman Doctrine Marshall Plan Marshall Plan Israel created, 1948 Israel created, 1948 Berlin Blockade Berlin Blockade North Atlantic Treaty Organization (NATO) North Atlantic Treaty Organization (NATO) Cold War

26 Cold War Cont. Warsaw Pact Warsaw Pact Southeast Asia Treaty Organization (SEATO) Southeast Asia Treaty Organization (SEATO) Central Treat Organization (CENTO) Central Treat Organization (CENTO) Australia, New Zealand, U.S (ANZUS) Australia, New Zealand, U.S (ANZUS) Korean War, Limited war Korean War, Limited war Truman-McArthur controversy Truman-McArthur controversy Dien Bien Phu Dien Bien Phu

27 Cold war Cont. Vietnam, Ho Chi Minh Vietnam, Ho Chi Minh John Foster Dulles “Massive Retaliation” John Foster Dulles “Massive Retaliation” Eisenhower Doctrine Eisenhower Doctrine U-2 Incident U-2 Incident Castro’s revolution Castro’s revolution Bays of Pigs Bays of Pigs Alliance for Progress Alliance for Progress Cuban Missile Crisis Cuban Missile Crisis ICBM ICBM

28 G.I. Bill of Rights, 1944 G.I. Bill of Rights, 1944 Baby boom Baby boom Taft- Hartley Act Taft- Hartley Act Dixiecrats, J. Strom Thurmond Dixiecrats, J. Strom Thurmond Fair Deal Fair Deal House Un-American Activities Committee (HUAC) House Un-American Activities Committee (HUAC) McCarthyism, Senator Joseph McCarthy McCarthyism, Senator Joseph McCarthy Alger Hiss Alger Hiss Domestic, 1940s and 1950s

29 Julius and Ethel Rosenburg Julius and Ethel Rosenburg Twenty-second Amendment Twenty-second Amendment Interstate Highway Act Interstate Highway Act Alaska, Hawaii Alaska, Hawaii Spuntnik Spuntnik National Defense Education Act (NDEA act) National Defense Education Act (NDEA act) Military-industrial complex Military-industrial complex

30 Black History A Phillip Randolph A Phillip Randolph Gunna Mydrial, An American Dilemma Gunna Mydrial, An American Dilemma To Secure These Rights To Secure These Rights Brown v. Bd. of education of Topeka Brown v. Bd. of education of Topeka Thurgood Marshall Thurgood Marshall Rosa Parks, Montgomery bus boycott Rosa Parks, Montgomery bus boycott Rev. Martin Luther King Jr. Rev. Martin Luther King Jr. Little Rock, Ark. Crisis Little Rock, Ark. Crisis Civil Right Act, 1957 and 1960 Civil Right Act, 1957 and 1960 Literary tests, grandfather clause, poll taxes, white primaries Literary tests, grandfather clause, poll taxes, white primaries

31 Blacks Montgomery bus boycott Montgomery bus boycott Southern Christian Leadership conference Southern Christian Leadership conference National Association for the Advancement of colored People (NAACP) National Association for the Advancement of colored People (NAACP) Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) Sit-ins, Freedom rides Sit-ins, Freedom rides “I have a dream” speech “I have a dream” speech Medgar Evans Medgar Evans

32 Blacks Adam Clayton Powell Adam Clayton Powell Malcolm X Malcolm X Stokely Carmichael Stokely Carmichael Black Panthers Black Panthers Black Muslims Black Muslims Block Power Block Power 24 th Amendment 24 th Amendment Watts, Detroit Race Riots Watts, Detroit Race Riots Kerner Commission on civil Disorders Kerner Commission on civil Disorders

33 Vietnam Gulf of Tonkin, North Vietnam, South Vietnam, Thailand, Laos, Cambodia Gulf of Tonkin, North Vietnam, South Vietnam, Thailand, Laos, Cambodia Ho chi Minh Ho chi Minh Viet Cong Viet Cong Dien Bien Phu Dien Bien Phu Gulf of Tonkin Resolution, 1964 Gulf of Tonkin Resolution, 1964 Demilitarized zone (DMZ) Demilitarized zone (DMZ) Domino Theory Domino Theory Tet Offensive Tet Offensive Kent State incident, Jackson State incident Kent State incident, Jackson State incident

34 Vietnam Daniel Ellsberg, Pentagon Papers Daniel Ellsberg, Pentagon Papers My Lai, Lt. Calley My Lai, Lt. Calley Senator Fullbright Senator Fullbright Bombing of Laos and Cambodia Bombing of Laos and Cambodia Vietnamization Vietnamization Paris Accords, 1973 Paris Accords, 1973

35 1960s Miranda Decision, Escobedo decision Miranda Decision, Escobedo decision Rachel Carson, Silent Spring Rachel Carson, Silent Spring New Frontier New Frontier Kennedy and the steel price rollback Kennedy and the steel price rollback Peace Corps, VISTA Peace Corps, VISTA Berlin Wall Berlin Wall Lee Harvey Oswald, Warren Commission Lee Harvey Oswald, Warren Commission Salvador Allendo Salvador Allendo Panama Canal Treaties Panama Canal Treaties Students for a Democratic society (SDS) Students for a Democratic society (SDS) Charles Reich, The Greening of America Charles Reich, The Greening of America Election of 1964: LBJ, Goldwater Election of 1964: LBJ, Goldwater

36 1960s Great Society Great Society War on Poverty War on Poverty Medicare Medicare Robert Kennedy Robert Kennedy Moon race, Neil Armstrong Moon race, Neil Armstrong The Feminine Mystique, Betty Friedan The Feminine Mystique, Betty Friedan National Organization for women (NOW) National Organization for women (NOW) Equal Rights Amendment (ERA) Equal Rights Amendment (ERA) Ralph Nader, Unsafe at Any Speed Ralph Nader, Unsafe at Any Speed

37 1970s Watergate Watergate White house “plumbers” White house “plumbers” Watergate Tapes Watergate Tapes Impeachment proceedings Impeachment proceedings SALT 1 Agreement SALT 1 Agreement Détente Détente China visit, 1972 China visit, 1972 Recognition of China Recognition of China Henry Kissinger, “shuttle diplomacy” Henry Kissinger, “shuttle diplomacy” 26 th amendment 26 th amendment Chicanos Chicanos Cesar Chavez Cesar Chavez China visit, 1972 China visit, 1972 Recognition of China Recognition of China Henry Kissinger, “shuttle diplomacy” Henry Kissinger, “shuttle diplomacy” 26 th amendment 26 th amendment Chicanos Chicanos Cesar Chavez Cesar Chavez

38 1970s American Indian Movement (AIM), wounded Knee American Indian Movement (AIM), wounded Knee Arab Oil Embargo Arab Oil Embargo Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) Alaska Pipeline Alaska Pipeline Gerald Ford Gerald Ford Nixon Pardon Nixon Pardon Jimmy Carter Jimmy Carter Panama Canal Treaty Panama Canal Treaty Camp David Accords Camp David Accords

39 1980s and 1990s Olympic boycott, 1980 Olympic boycott, 1980 Reganomics Reganomics Supply side economics Supply side economics Sandra Day O’Connor Sandra Day O’Connor Three Mile Island Three Mile Island “Star Wars”, SDI, Strategic Defense Initiative “Star Wars”, SDI, Strategic Defense Initiative Geraldine Ferraro Geraldine Ferraro AIDS (acquired immune deficiency syndrome) AIDS (acquired immune deficiency syndrome) “Moral Majority” “Moral Majority” Rev. Jerry Falwell Rev. Jerry Falwell Agent Orange Agent Orange Challenge disaster Challenge disaster

40 1980s and 1990s Marcos, Philippines, Corazon Aquino Marcos, Philippines, Corazon Aquino Gorbachev, glasnost, perestroika Gorbachev, glasnost, perestroika Col. Qaddafi, Libya Col. Qaddafi, Libya Rev. Jesse Jackson, Rainbow Coalition Rev. Jesse Jackson, Rainbow Coalition Tiananmen Square, Beijing Tiananmen Square, Beijing Saddam Hussein, Iraq invade Kuwait Saddam Hussein, Iraq invade Kuwait UN Security Council Resolution 661 (Trade embargo on Iraq) UN Security Council Resolution 661 (Trade embargo on Iraq) Desert sheild, Gen. Colin Powell Desert sheild, Gen. Colin Powell UN Security Council Resolution 678 (authorizes use of force, Iraq must withdraw from Kuwait by Jan. 15, 1991 UN Security Council Resolution 678 (authorizes use of force, Iraq must withdraw from Kuwait by Jan. 15, 1991

41 1980s and 1990s Iran-Contra Affair, Irangate Iran-Contra Affair, Irangate Panama, Gan. Noriega, Drug-trafficking indictment, Conviction Panama, Gan. Noriega, Drug-trafficking indictment, Conviction Gulf War, Operation Desert Storm, Gen. Schwarzkopf Gulf War, Operation Desert Storm, Gen. Schwarzkopf SCUD missiles, Patriot missiles SCUD missiles, Patriot missiles MTV MTV Somalia Somalia Whitewater Whitewater Clinton’s Health Plan Clinton’s Health Plan Oklahoma city Bombing, 1995 Oklahoma city Bombing, 1995 Million Man March on Washington D.C., 1995, Louis Farrakhan Million Man March on Washington D.C., 1995, Louis Farrakhan


Download ppt "EOC Review AP US History. 1. The evidence in the Watergate case, based on testimony and on the White House tapes, included that Nixon A. Was innocent."

Similar presentations


Ads by Google