Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

ORDER OF OPERATIONS LESSON 2a. BEDMAS B – Brackets E – Exponents D – Division from left to right M – Multiply from left to right A – Add from left to.

Similar presentations


Presentation on theme: "ORDER OF OPERATIONS LESSON 2a. BEDMAS B – Brackets E – Exponents D – Division from left to right M – Multiply from left to right A – Add from left to."— Presentation transcript:

1 ORDER OF OPERATIONS LESSON 2a

2 BEDMAS B – Brackets E – Exponents D – Division from left to right M – Multiply from left to right A – Add from left to right S – Subtract from left to right

3 TRY THESE 1) (10 ÷ 5) × 25 - 14 2) 5 × 15 + (10 × 5) 3) (13 × 20) + 2 + 2 × 20 + 12 + 15 4) ( 5 x 6) 2 ÷ 9 + (6 ÷ 3) 3

4 SOLUTIONS (10 ÷ 5) × 25 – 14 (2) x 25 – 14 50 – 14 36

5 SOLUTION 5 × 15 + (10 × 5) 5 x 15 + 50 75 + 50 125

6 SOLUTION (13 × 20) + 2 + 2 × 20 + 12 + 15 260 + 2 + 2 x 20 + 12 + 15 260 + 2 + 40 + 12 + 15 262 + 40 + 12 + 15 302 + 12 + 15 314 + 15 329

7 SOLUTION ( 5 x 6) 2 ÷ 9 + (6 ÷ 3) 3 (30) 2 ÷ 9 + (6 ÷ 3) 3 (30) 2 ÷ 9 + (2) 3 900 ÷ 9 + (2) 3 900 ÷ 9 + 8 100 + 8 108

8 ORDER OF OPERATIONS LESSON 2b

9 RULES TO FOLLOW Rule 1: Simplify all operations inside parentheses. Rule 2: Simplify all exponents, working from left to right. Rule 3: Perform all multiplications and divisions, working from left to right. Rule 4: Perform all additions and subtractions, working from left to right.

10 BEDMAS B – BracketsB – Brackets E – ExponentsE – Exponents D – Division from left to rightD – Division from left to right M – Multiply from left to rightM – Multiply from left to right A – Add from left to rightA – Add from left to right S – Subtract from left to rightS – Subtract from left to right

11 EXAMPLE 1 Evaluate this arithmetic expression 18 + 36 ÷ 3 2 SOLUTION: 18 + 36 ÷ 3 2 = 18 + 36 ÷ 9 Simplify all exponents ( Rule 2)

12 EXAMPLE 1 Evaluate this arithmetic expression 18 + 36 ÷ 3 2 SOLUTION: 18 + 36 ÷ 3 2 = 18 + 36 ÷ 9 Simplify all exponents ( Rule 2) 18 + 36 ÷ 9 = 18 + 4 Division ( Rule 3)

13 EXAMPLE 1 Evaluate this arithmetic expression 18 + 36 ÷ 3 2 SOLUTION: 18 + 36 ÷ 3 2 = 18 + 36 ÷ 9 Simplify all exponents ( Rule 2) 18 + 36 ÷ 9 = 18 + 4 Division ( Rule 3) 18 + 4 = 22 Addition ( Rule 4)

14 EXAMPLE 2 Evaluate 5 2 x 2 4 Solution: 5 2 x 2 4 Copy Question Down

15 EXAMPLE 2 Evaluate 5 2 x 2 4 Solution: 5 2 x 2 4 Copy Question Down = 25 x 2 4 Simplify Exponent ( Rule 2 )

16 EXAMPLE 2 Evaluate 5 2 x 2 4 Solution: 5 2 x 2 4 Copy Question Down = 25 x 2 4 Simplify Exponent ( Rule 2 ) = 25 x 16 Simplify Exponent ( Rule 2 )

17 EXAMPLE 2 Evaluate 5 2 x 2 4 Solution: 5 2 x 2 4 Copy Question Down = 25 x 2 4 Simplify Exponent ( Rule 2 ) = 25 x 16 Simplify Exponent ( Rule 2 ) = 400 Multiplication ( Rule 3 )

18 EXAMPLE 3 EVALUATE 289 – (3 X 5) 2

19 EXAMPLE 3 EVALUATE 289 – (3 X 5) 2 SOLUTION: 289 – (3 x 5) 2 Copy Question Down

20 EXAMPLE 3 EVALUATE 289 – (3 X 5) 2 SOLUTION: 289 – (3 x 5) 2 Copy Question Down = 289 – (15) 2 Simplify Parentheses ( Rule 1)

21 EXAMPLE 3 EVALUATE 289 – (3 X 5) 2 SOLUTION: 289 – (3 x 5) 2 Copy Question Down = 289 – (15) 2 Simplify Parentheses ( Rule 1) = 289 - 225Simplify Exponents ( Rule 2)

22 EXAMPLE 3 EVALUATE 289 – (3 X 5) 2 SOLUTION: 289 – (3 x 5) 2 Copy Question Down = 289 – (15) 2 Simplify Parentheses ( Rule 1) = 289 - 225Simplify Exponents ( Rule 2) = 64Subtraction ( Rule 4)

23 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9

24 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 SOLUTION: 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 Copy Down Question

25 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 SOLUTION: 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 Copy Down Question = 8 + (10) x 3 4 ÷ 9 Simplify Parentheses(Rule 1 )

26 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 SOLUTION: 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 Copy Down Question = 8 + (10) x 3 4 ÷ 9 Simplify Parentheses(Rule 1) = 8 + (10) x 81 ÷ 9 Simplify Exponents ( Rule 2)

27 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 SOLUTION: 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 Copy Down Question = 8 + (10) x 3 4 ÷ 9 Simplify Parentheses(Rule 1) = 8 + (10) x 81 ÷ 9 Simplify Exponents ( Rule 2) = 8 + 810 ÷ 9 Perform all Multiplications and Divisions, working from left to right ( Rule 3)

28 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 SOLUTION: 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 Copy Down Question = 8 + (10) x 3 4 ÷ 9 Simplify Parentheses(Rule 1) = 8 + (10) x 81 ÷ 9 Simplify Exponents ( Rule 2) = 8 + 810 ÷ 9 Perform all Multiplications and Divisions, working from left to right ( Rule 3) = 8 + 90

29 EXAMPLE 4 EVALUATE 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 SOLUTION: 8 + (2 x 5) x 3 4 ÷ 9 Copy Down Question = 8 + (10) x 3 4 ÷ 9 Simplify Parentheses(Rule 1) = 8 + (10) x 81 ÷ 9 Simplify Exponents ( Rule 2) = 8 + 810 ÷ 9 Perform all Multiplications and Divisions, working from left to right ( Rule 3) = 8 + 90 = 98 Addition ( Rule 4 )

30 YOU TRY THESE 1) 3 2 x 4 3 2) 27 – 256 ÷ 4 3 3) 9 x (5 + 3) 2 – 144 4) 7 + 3 x 2 4 ÷ 6

31 1) 3 2 x 4 3 Solution: 3 2 x 4 3 Copy Question Down = 9 x 64 Simplify Exponents (Rule 2) = 576 Multiplication ( Rule 3 )

32 2) 27 – 256 ÷ 4 3 Solution: 27 – 256 ÷ 4 3 Copy Question Down = 27 – 256÷64 Simplify Exponents (Rule 2) = 27 – 4 Division ( Rule 3 ) = 23 Subtraction ( Rule 4 )

33 3) 9 x (5 + 3) 2 – 144 Solution: 9 x (5 + 3) 2 – 144 Copy Question Down = 9 x (8) 2 - 144 Simplify Parentheses ( Rule 1) = 9 x 64 - 144 Simplify Exponents ( Rule 2) = 576 - 144 Multiplication ( Rule 3 ) = 432 = 432 Subtraction ( Rule 4 )

34 4) 7 + 3 x 2 4 ÷ 6 Solution: 7 + 3 x 2 4 ÷ 6 Copy Question Down = 7 + 3 x 16 ÷ 6 Simplify Exponents ( Rule 2) = 7 + 48 ÷ 6 Perform all Multiplications and Divisions, working from left to right ( Rule 3) = 7 + 8 = 15 = 15 Addition ( Rule 4 )


Download ppt "ORDER OF OPERATIONS LESSON 2a. BEDMAS B – Brackets E – Exponents D – Division from left to right M – Multiply from left to right A – Add from left to."

Similar presentations


Ads by Google