Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

© 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Sentence Skills: A Workbook for Writers, Form A John Langan Other Punctuation Marks.

Similar presentations


Presentation on theme: "© 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Sentence Skills: A Workbook for Writers, Form A John Langan Other Punctuation Marks."— Presentation transcript:

1 © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Sentence Skills: A Workbook for Writers, Form A John Langan Other Punctuation Marks

2 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks COLON(:)COLON(:) –There are several uses of the colon. Telling time 2:30Telling time 2:30 Biblical references John 11:35Biblical references John 11:35

3 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks The colon is often a mark of introduction. Use the colon at the end of a COMPLETE statement to do the following:The colon is often a mark of introduction. Use the colon at the end of a COMPLETE statement to do the following: 1. Introduce a list which explains the complete statement. EXAMPLE: The music store sells a wide variety of items: compact discs, cassettes, and clothes. Colon (:)

4 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks 2. Introduce a long quotation. EXAMPLE: The policy is stated on the door: All our merchandise is considered valuable. Those who enter this store are responsible for their behavior. This includes children, who must be supervised. If any customer damages any merchandise, he must pay for it. Colon (:)

5 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks SEMICOLON (;) semicolonThe semicolon is used to join two complete thoughts that are so closely connected that you want to write them as one sentence. Marty was not a cashier; he was a sales associate.

6 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks HYPHEN (-) There are two uses for the hyphen. 1. With two or more words that act as a single unit describing a noun. The one-of-a-kind Christmas wreaths were very expensive. 2. To divide a word at the end of a line of writing or typing. The salespersons attended training sessions to in- sure that even when customers are antagonistic, the staff responds politely.

7 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks PARENTHESIS ( ) Use parentheses to set off extra or incidental information from the rest of a sentence. In modern malls the food court (once a simple soda fountain) has become a meeting place for friends. êNOTE: êNOTE: Sometimes parentheses enclose letters or numbers that signal items in a series. êSPECIAL NOTE: êSPECIAL NOTE: DO NOT USE PARENTHESES TOO OFTEN. They can make you sound uncertain or hesitant.

8 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Punctuation Review Americans debate whether the citizens could accept a woman as president yet women have ruled numerous countries throughout history. Insert punctuation where necessary. (Click to see the answer.) Answer: Americans debate whether the citizens could accept a woman as, president, yet women have ruled numerous countries throughout history.

9 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Cleopatra BC was the queen of Egypt from BC. Insert punctuation where necessary. Answer: Cleopatra Cleopatra ( ( BC) was a celebrated queen of Egypt. Punctuation Review

10 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks When Octavian later known as the Roman Emperor Augustus declared war against Cleopatra and Mark Anthony the queen insisted on taking part in the military campaign. Insert punctuation where necessary. Punctuation Review Answer: When Octavian Octavian ( later known as the Roman Emperor Augustus ) Augustus ) declared war against Cleopatra and Mark Anthony, Anthony, the queen insisted on taking part in the military campaign.

11 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Mark Anthony who was deceived by a false report of the death of Cleopatra could not face life without her and committed suicide. Insert punctuation where necessary. Punctuation Review Answer:- Personal preference -- either comma, parentheses, or even dashes. One good solution: Mark Anthony, Anthony, who was deceived by a false report of the death of Cleopatra, Cleopatra, could not face life without her and committed suicide. : Note: There is no comma before the “and” because there are not two complete sentences.

12 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Catherine the Great was not the first empress of Russia named Catherine she was the second of that name. Insert punctuation where necessary. Catherine the Great Answer: Catherine the Great was not the first empress of Russia named Catherine ; she was the second of that name. Punctuation Review

13 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Catherine the Great established new institutions in Russia the first Russian school for girls a medical college and health care for her subjects. Insert punctuation where necessary. Answer : Catherine the Great established new institutions in Russia : the first Russian school for girls, a medical college, and health care for her subjects. Punctuation Review

14 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks People believe that Marie Antoinette said Let them eat cake. Insert punctuation where necessary. People believe that Marie Antoinette Answer : People believe that Marie Antoinette said, “ Let them eat cake. ” Punctuation Review

15 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks ÇKerry replied When the Habsburg family reigned in Europe, one very successful ruler was a woman. What was her name? Kerry replied___ ___When the Habsburg family reigned in Europe, one very successful ruler was a woman. What was her name?___ Insert punctuation where necessary. Answer :, comma/ “open quote / ” closed quote Punctuation Review

16 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Kerry replied When the Habsburg family reigned in Europe, one very successful ruler was a woman. What was her name? Insert punctuation where necessary. Kerry replied, “ When the Habsburg Answer: Kerry replied, “ When the Habsburg family reigned in Europe, one very successful ruler was a woman. What was her name ?” Punctuation Review

17 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks I always get confused Bernie said about Mary Queen of Scots. Insert punctuation where necessary. “ I always get confused,” Bernie said, Answer: “ I always get confused,” Bernie said, “ about Mary Queen of Scots.” Punctuation Review

18 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks ÉPocahontas was an influential character in American history our own princess. Pocahontas was an influential character in American history___ our own princess. Insert punctuation where necessary. Answer : - dash Punctuation Review

19 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks Pocahontas was an influential character in American history our own princess. Insert punctuation where necessary. Pocahontas was an Answer: Pocahontas was an influential character in American history – our own princess. Punctuation Review

20 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks We believe that the make it happen thinking of American pioneer women helped make this country great. Insert punctuation where necessary. Answer: We believe that the make - it - happen thinking of American pioneer women helped make this country great. Punctuation Review

21 Sentence Skills, Form A, 7E © 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Other Punctuation Marks My uncle confided to us I often think of the poem On A Political Prisoner by Yeats when conflicts arise. Insert punctuation where necessary. My uncle confided to us, Answer: My uncle confided to us, “ I often think of the poem ‘ On A Political Prisoner ’ by Yeats when conflicts arise.” Punctuation Review


Download ppt "© 2002 The McGraw-Hill Companies, Inc. Sentence Skills: A Workbook for Writers, Form A John Langan Other Punctuation Marks."

Similar presentations


Ads by Google