Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Scientific Investigation Review. Jeopardy Round 1 Inference Vs. Observation Obser- vations VariablesMore Variables Steps 100 200 300 400 500 Double Jeopardy.

Similar presentations


Presentation on theme: "Scientific Investigation Review. Jeopardy Round 1 Inference Vs. Observation Obser- vations VariablesMore Variables Steps 100 200 300 400 500 Double Jeopardy."— Presentation transcript:

1 Scientific Investigation Review

2 Jeopardy Round 1 Inference Vs. Observation Obser- vations VariablesMore Variables Steps Double Jeopardy

3 Observations… $100 Answer: Observations that describe (Example: The jolly rancher feels smooth.) What are qualitative observations?

4 Observations… $200 Answer: Observations that measure. (Example: The jolly rancher weighs 5g.) What are quantitative observations?

5 Observations… $300 Answer: The flower weighs 2g; The flower is 8 cm tall; The flower has 10 petals. These statements are examples of this type of observation. What are quantitative observations?

6 Observations… $400 Answer: The flower is pink; The flower smells sweet; The flower is small. These statements are examples of this type of observation. What are qualitative observations?

7 Observations… $500 Answer: This observation is more scientific. What is a quantitative observation?

8 Inference Vs. Observation $200 Answer: The boy is happy; The girl is sad; The dancer loves dancing. These statements are an example of this. What are inferences?

9 Inference Vs. Observation $500 Answer: Things that you can actually see with your own eyes. What are observations?

10 Inference Vs. Observation $300 What are observations? Answer: The boy is smiling; The girl is crying; The teacher’s shirt is blue. These statements are examples of this.

11 Inference Vs. Observation $100 Answer: This is a conclusion about an observation. What is an inference?

12 Inference Vs. Observation $400 Answer: You use your inferences to develop this – the next step in the scientific method. What is a hypothesis?

13 Steps… $100 Answer: The 1 st step in the scientific method is to develop this in the form of a question. What is a problem?

14 Steps… $200 Answer: The 2 nd step in the scientific method is to make these. (What do you notice?) What are observations?

15 Steps… $500 Answer: After you do an experiment, you want to do this to rule out any human errors and to make sure you get the same results. What is repeat an experiment?

16 Steps… $300 Answer: The 3 rd step in the scientific method is to make this, which is a conclusion based on an observation. What is an inference?

17 Steps… $400 Answer: The 4 th step in the scientific method is this, which is to make an educated prediction about what will happen in your experiment. What is a hypothesis?

18 Variables $400 Answer: These variables do not change in an experiment. What are controlled variables (constants?)

19 Variables $300 Answer: These variables are purposely changed by the experimenter. What are manipulated (independent) variables?

20 Variables $500 Answer: These variables change in response to the manipulated variable. (What is the expected outcome of the experiment?) What are responding (dependent) variables?

21 Variables $100 Answer: These are the things in your experiment that COULD change. What are variables?

22 Variables $200 Answer: This is another name for a controlled variable. What is a constant?

23 More Variables $500 Answer: Jacob chews 10 different types of gum for 5 minutes each to see which type of gum keeps its flavor the longest. The amount of time each piece of gum keeps its flavor is known as this. What is a responding (dependent) variable?

24 More Variables $300 Answer: Anna wants to see which gum blows the biggest bubbles: sugar free gum or regular gum? The two types of gum are this type of variable. What are manipulated (independent) variables?

25 More Variables $400 Answer: Sara wants to know which flower grows the fastest: roses or tulips. She gives each plant 1/3 cup of water every day for 1 month. The amount she waters each plant is this type of variable. What are controlled variables (constants)?

26 More Variables $200 Answer: This is another name for a responding variable. What is a dependent variable?

27 More Variables $100 Answer: This is another name for a manipulated variable. What is an independent variable?

28 Double Jeopardy! PlantsForce, Motion, and Energy Final Jeopardy

29 Plants $600 Answer: This is the process by which pollen is transferred from the stamen to the stigma. What is pollination?

30 Plants $800 Answer: Mosses and ferns do not reproduce with seeds. They reproduce with these instead. What are spores?

31 Plants $1000 Answer: These are the small leaves that protect the developing flower. What are sepals?

32 Plants $400 Answer: Green plants produce their own food through this process. What is photosynthesis?

33 Plants $200 Answer: Plants release this gas during photosynthesis. What is oxygen?

34 Force, Motion, and Energy $200 Answer: Objects in motion, like a football flying through the air, have this type of energy. What is kinetic energy?

35 Force, Motion, and Energy $400 Answer : Objects at rest, such as a book laying on a table, have this type of energy. What is potential energy?

36 Force, Motion, and Energy $600 Answer: This is any push or pull that causes an object to move, stop, or change speed or direction. What is a force?

37 Force, Motion, and Energy $800 Answer: This is the resistance to motion created by two objects moving against each other. This also creates heat. (For example: A rolling ball will stop rolling because of this.) What is friction?

38 Force, Motion, and Energy $1000 Answer: This describes the change in an object’s position over time. (For example, how far north a boat traveled in 2 hours). What is motion?

39 Final Jeopardy! Scientific Investigation Make your bid!!

40 Amanda does an experiment to determine which brand of paper towels absorbs the most water. She buys three different brands of paper towels. She spills ½ cup of water on the table and absorbs it with a paper towel, recording how much water is left on the table. She repeats this with each paper towel. This is the responding variable.

41 How much water the paper towel absorbs.


Download ppt "Scientific Investigation Review. Jeopardy Round 1 Inference Vs. Observation Obser- vations VariablesMore Variables Steps 100 200 300 400 500 Double Jeopardy."

Similar presentations


Ads by Google